Οι “ελεύθεροι φυλακισμένοι” του μέλλοντος – Το περικάρπιο της Sony που καταγράφει τη ζωή μας
Tο λανσάρουν σαν “μόδα”, που “προαιρετικά” θα σπεύσουν όλοι οι “γκατζετάκηδες” να αποκτήσουν γιατί θα είναι “must”.
Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα έρθει κάποτε ή ώρα που τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας θα αναγκάσουν ελεύθερους πολίτες να το φορούν υποχρεωτικά για “λόγους ασφαλείας” (κατάργηση της ιδιωτικότητας για “το καλό μας” δηλαδή), για να αποδεικνύουν ότι “δεν είναι ελέφαντες” (τρομοκράτες).
Την ιδέα της αδιάλειπτης καταγραφής της φυσικής και της διαδικτυακής μας δραστηριότητας λανσάρει η Sony Mobile από την έκθεση ηλεκτρονικών CES 2014.
Φορώντας ένα περικάρπιο που αφαιρείται μόνο για να φορτιστεί κάθε πέντε ημέρες, θα καταγράφει πόσο δραστήριοι είμαστε, πόσο κοιμηθήκαμε, πού πήγαμε, ποιες φωτογραφίες τραβήξαμε, ποια μηνύματα ανταλλάξαμε και με ποιους -συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής δικτύωσης μέσω Twitter και Facebook-, ποια μουσική ακούσαμε ή ποια παιχνίδια παίξαμε.
Σήμερα, κράτησα 10 bookmark, έκαψα 1772 θερμίδες, κατέγραψα βίντεο διάρκειας 8 λεπτών, περπάτησα 1 ώρα και 31 λεπτά, έτρεξα 48 λεπτά, άκουγα μουσική επί 3 ώρες και 53 λεπτά, ποδηλατούσα επί 52 λεπτά, οδήγησα περίπου μισή ώρα, κοιμήθηκα 6 ώρες και 20 λεπτά και επικοινώνησα ποικιλοτρόπως επί 1 ώρα και 16 λεπτά.
Όλα αυτά ισοδυναμούν με 1.588 «πόντους». Οι λεπτομέρειες που θα προσδώσουν νόημα σε όλες αυτές τις μετρήσεις αναμένονται στην έκθεση Mobile World Congress 2014 τον Μάρτιο στην Βαρκελώνη.
Η παρουσίαση έγινε επί σκηνής δια στόματος Kunimasa Suzuki, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Sony Mobile Communications, ο οποίος φορούσε στον καρπό του χεριού του ένα πλαστικό βραχιόλι, το SmartBand βασισμένο στο τσιπ Sony Core.
Αυτό το περικάρπιο καταγράφει όλη την ανθρώπινη δραστηριότητα και την κίνηση, τα οποία συγκεντρώνονται σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που ονομάζεται LifeLog app.
Η Sony αναφέρεται στην «εμπειρία SmartWear», που ξεκινάει με την καταγραφή όλων των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων/γεγονότων που οδηγούν στην συλλογή πόντων, με στόχο την παρότρυνση για επίτευξη ημερήσιων στόχων που θέτει κατ’επιλογή του ο χρήστης.
Η εφαρμογή Lifelog μπορεί να διακρίνει εάν περπατάτε, τρέχετε, κάνετε ποδήλατο ή χρησιμοποιείτε το τρένο καθώς και πόσο έχετε κοιμηθεί.
Χρήσιμα links
Η λογική πίσω από αυτή την αδιάκοπη και αυτοματοποιημένη καταγραφή είναι ότι στο εξής θα μπορούμε να δούμε «πόσο ζούμε» και έτσι να θέτουμε στόχους για την βελτίωση της σωματικής μας (ή και κοινωνικής) κατάστασης.
Το περικάρπιο θα έχει επίσης ένα πλήκτρο για την τήρηση «bookmark ζωής», με το πάτημα του οποίου τα ορόσημο θα τηρούνται με λεπτομέρεια (χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει η εταιρεία τι ακριβώς θα καταγράφεται, αν και μάλλον προς το παρόν αναφέρεται στην καταγραφή της θέσης, ή του ήχου).
Τo SmartBand -το γκάτζετ δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει, αναμένεται όμως την άνοιξη του 2014- έχει σχεδιαστεί για να φοριέται όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες, είναι αδιάβροχο και στην περίπτωση του SmartBand SWR10 η «καρδιά» του, ο Core, αποσπάται ώστε να μπορεί να γίνει εναλλαγή του βραχιολιού.
Το SmartBand επικοινωνεί με το smartphone του χρήστη και τον ειδοποιεί με μικρές δονήσεις ότι έχει δεχτεί κλήση, μήνυμα ή άλλη ειδοποίηση, έχει φωτάκια LED που φωτίζουν όταν το SmartBand είναι ενεργό και διαθέτει αδιόρατα πλήκτρα που επιτρέπουν την διαχείριση της αναπαραγωγής μουσικής (play, pause και skip) από το SmartBand.
Η κύρια μονάδα του SmartBand, ο Core θα διατεθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους αντί 99 ευρώ και τα βραχιολάκια στα οποία μπορεί να εισαχθεί σε τρία χρώματα αντί 15-20 ευρώ έκαστο.
Η ιδέα αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη ως προς την χρησιμότητα αλλά και ως προς τον κίνδυνο που ενδεχομένως κρύβει σχετικά με την ιδιωτικότητα.
Η Sony σε ερώτηση του BBC σχετικά με την διαφύλαξη του απορρήτου των συνδεδεμένων χρηστών δηλώνει πως ενδέχεται να επεξεργάζεται τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από το Lifelog app για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία των χρηστών και να διακρίνει ελαττώματα στο λογισμικό της, αφού όμως προηγουμένως τα καταστήσει ανώνυμα.
Τα «έξυπνα» περικάρπια για την βελτίωση της σωματικής μας κατάστασης έχουν την τιμητική τους στην CES 2014.
Για παράδειγμα, η Intel αναφέρθηκε επίσης στο δικό της μικροσκοπικό Quark, που θα ενσωματωθεί σε περικάρπια και έξυπνα ρολόγια που θα καταγράφουν την σωματική δραστηριότητα και θα αξιοποιούν τις μετρήσεις τους για βελτίωση της υγείας -στο δυναμικό της Intel προστέθηκαν πρόσφατα μηχανικοί που εργάστηκαν στην Nike για το δικό της Fuelband-, ή ιατρικά αξεσουάρ που συμβάλλουν στην θεραπεία ή την παρακολούθηση της σωματικής κατάστασης του ασθενούς.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ουαου θα πάρω πέντε έξι
ΠΡΩΤΑ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ ΜΕΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΑΚΙ.ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΑΘΟΡΥΒΑ.ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΙΛΛΟΥΜΙΝΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΣΟΝΟΥΠΩ
Σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν.
ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΨΟΦΟΣ…………!!!!ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΠΙΑ.