Οι νόμιμες, οι “γερμανικές” και οι “ιδιωτικές” παρακολουθήσεις, στην Ελλάδα των μνημονίων
Σε μεγάλο εφιάλτη για τα υψηλά πρόσωπα (πολιτικοί, επιχειρηματίες, καναλάρχες, εφοπλιστές, βιομήχανοι κ.λπ.) αλλά και… για τους απλούς Έλληνες πολίτες φαίνεται να εξελίσσεται η συχνή και τεκμηριωμένη αναφορά των ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικά μέσα, blogs, sites κ.λπ.) για μόνιμη και συνεχή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών, τόσο για τις σταθερές και κινητές υπηρεσίες όσο και για τις ιντερνετικές.
Η παραβίαση του απορρήτου για οποιαδήποτε επικοινωνία (σταθερή, κινητή, ιντερνετική) γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος αφορά την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με εισαγγελική εντολή, οπότε μιλάμε για τη νόμιμη άρση του απορρήτου, και ο δεύτερος αφορά την παραβίαση, δηλαδή την παρακολούθηση και υποκλοπή των επικοινωνιών, αυθαίρετα, χωρίς εισαγγελική εντολή και χωρίς τη θέληση των εμπλεκομένων.
Ο πρώτος τρόπος γίνεται σε συνεννόηση των κρατικών υπηρεσιών (ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ., Αντιτρομοκρατική) με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και του εκάστοτε παρόχου στον οποίο υπάγεται ο στόχος.
Οι περισσότεροι πάροχοι συνεργάζονται με τον ΟΤΕ, το δίκτυο και τις εγκαταστάσεις του οποίου χρησιμοποιούν. Οι ίδιες αυτές υπηρεσίες, όπως πολλές φορές έχει αποκαλυφθεί, ξεπερνούν τα όρια της νόμιμης άρσης και γίνονται ενεργούμενα για παρακολουθήσεις πολιτικών και άλλων υψηλών προσώπων, άλλες φορές χωρίς εισαγγελική εντολή και άλλες φορές καλυπτόμενες πίσω από εισαγγελικές εντολές τις οποίες ή παραβιάζουν ή διευρύνουν αυθαίρετα, εξυπηρετώντας πολιτικούς στόχους και οικονομικά συμφέροντα.
Είναι άλλωστε γνωστές οι αυθαιρεσίες της ΕΥΠ και όχι μόνο στις παρακολουθήσεις ομάδων πολιτών χωρίς λόγο που αποκαλύπτονται τακτικά. Στην ουσία δηλαδή κάνουμε λόγο όχι για νόμιμη, αλλά για νομιμοφανή άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Ο δεύτερος τρόπος αφορά την ανεξέλεγκτη και καθ’ όλα αυθαίρετη διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής επικοινωνιών πολιτικών προσώπων (πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών κ.λπ.), εκδοτών, επιχειρηματιών, συνδικαλιστών κ.λπ., αλλά και ανυποψίαστων πολιτών από τις κρατικές υπηρεσίες, από τους ίδιους τους παρόχους ή από τρίτα κέντρα με την ανοχή των παρόχων, αφού οι ίδιοι τούς παρέχουν τις πόρτες, δηλαδή τα κλειδιά του λογισμικού για τις παρακολουθήσεις.
Η απομακρυσμένη πρόσβαση που παρέχουν οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στις προμηθεύτριες-κατασκευάστριες εταιρείες, για άρση βλαβών και διορθώσεις λογισμικού και μάλιστα πληρώνοντας σημαντικά ποσά για αυτό, όπως πολλές φορές έχει γραφεί στον Τύπο και έχει καταγγελθεί και από συνδικαλιστικές παρατάξεις, είναι κερκόπορτες για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Αδιάψευστη επιβεβαίωση το συμβάν με τη Vodafone που, όπως αποκαλύφθηκε, η κατασκευάστρια του λογισμικού των υποκλοπών εταιρεία Ericsson, μέσω της απομακρυσμένης πρόσβασης, είχε τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνει στα ψηφιακά κέντρα της Vodafone και του ΟΤΕ.
Τα ψηφιακά κέντρα της Vodafone μολύνθηκαν με το λογισμικό παρακολούθησης πριν και κατά τη διάρκεια τον Ολυμπιακών αγώνων και κατά παράδοξο τρόπο η μόλυνση παρέμενε και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανεξέλεγκτη, με την πλήρη ανοχή των διοικούντων της εταιρείας που γνώριζαν και συνεργούσαν καλύπτοντας την παρανομία άγνωστο έως σήμερα για λογαριασμό ποίων, μέχρι που την εντόπισε τυχαία ο μηχανικός της Vodafone Τσαλικίδης.
Παρόμοια περίπτωση για ενεργό λειτουργία της απομακρυσμένης πρόσβασης από τους προμηθευτές αποκαλύφθηκε και στον ΟΤΕ με τη διαρροή απόρρητου εγγράφου που το αποδεικνύει και αναφέρει την πιθανότητα κακόβουλων πράξεων στο δίκτυο του ΟΤΕ.
Πολλές χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία κ.λπ. δεν χρησιμοποιούν την απομακρυσμένη πρόσβαση επικαλούμενες λόγους ασφαλείας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και του απορρήτου των επικοινωνιών.
Στην Ελλάδα οι πάροχοι και ειδικά ο ΟΤΕ δεν ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα και αφήνουν τους προμηθευτές, που είναι και οι κατασκευαστές του λογισμικού των υποκλοπών, να αλωνίζουν στα δίκτυά τους.
Υπάρχουν βέβαια και οι μικροκομπιναδόροι παρακολουθητές – λαθρακουστές, οι κοινώς αποκαλούμενοι κοριοί, που ασχολούνται παράνομα και αυθαίρετα με παρακολουθήσεις προσωπικών και άλλων δεδομένων και οι οποίοι βοηθούνται από ανθρώπους μέσα από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες έναντι αμοιβής.
Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και οι διεθνείς παρακολουθητές, που, ως μεγάλοι αδελφοί μας, φροντίζουν να μας προσέχουν καταγράφοντας τις συνομιλίες μας, τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα και ό,τι άλλο παρέχουν οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και το ελέγχουν.
Είναι πρόσφατες οι αποκαλύψεις πως η Γερμανία παρακολουθεί τους Έλληνες και άλλες 195 χώρες-στόχους μέσου του υπερκόμβου DE-CIX που βρίσκεται στη Φραγκφούρτη και μέσω του οποίου με απομακρυσμένη πρόσβαση εκτρέπονται και καταγράφονται τα δεδομένα των παρακολουθήσεων στην έδρα της BND (Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας) στο Πούλαχ, κοντά στο Μόναχο.
Είναι άραγε τυχαίο ότι στο ίδιο μέρος βρίσκεται και το κέντρο παρακολούθησης που έχει στήσει η Deutsche Telekom, για τους Γερμανούς και όχι μόνο πολίτες, και η οποία σήμερα είναι ιδιοκτήτρια του ελληνικού ΟΤΕ, με τις ευλογίες των Αλογοσκούφη-Βουρλούμη και της Ν.Δ.;
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το περιοδικό Spiegel στις 14/4/2008 είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο λογισμικό των υποκλοπών που η Siemens πουλούσε σε υπηρεσίες πληροφοριών σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα έγραφε ότι: Η τεχνολογία αυτή και η υποστήριξή της μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και απομακρυσμένης πρόσβασης, ήταν η “κερκόπορτα” για να “βουτάνε” τις πληροφορίες των ξένων υπηρεσιών και να τις διοχετεύουν στο BND.
Αυτά έλεγε ο πρώην επικεφαλής του BND Αουγκούστ Χάνινγκ, μετέπειτα υπουργός, περιγράφοντας πώς διά της απομακρυσμένης πρόσβασης η Siemens αλώνιζε στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την D.T.
Πώς καταλαβαίνεις ότι σε παρακολουθούν
Σήμερα στην Ελλάδα οι παρακολουθήσεις αφορούν τις σταθερές επικοινωνίες, τις ιντερνετικές και τις κινητές. Η μεγαλύτερη εστίαση γίνεται στις κινητές επικοινωνίες, λόγω και της συνεχούς χρήσης των κινητών τηλεφώνων στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά και στις ιντερνετικές και λιγότερο στις σταθερές επικοινωνίες.
Στις σταθερές επικοινωνίες η υποκλοπή μπορεί να γίνει μέσω πομπού (κοριού), μέσω Η/Υ από την ψηφιακή πόρτα, μέσω παράλληλης συσκευής από το σημείο πρόσβασης στο δίκτυο.
Είναι εύκολα ανιχνεύσιμοι τρόποι, εκτός της καταγραφής από ψηφιακή πόρτα, η οποία και δεν γίνεται αντιληπτή και δεν ανιχνεύεται παρά μόνο από το ψηφιακό κέντρο που την κατέγραψε.
Στις κινητές, οι τρόποι παρακολούθησης είναι: Η παγίδευση μέσω επιπρόσθετου λογισμικού (spy phone application), το οποίο σήμερα εισάγεται μέσω αποστολής ενός ανώδυνου SMS και το οποίο περιέχει κωδικοποιημένο κοριό. Η παγίδευση μέσω μικροκατασκευής (hardware e-circuit).
Ειδικές ιδιοκατασκευές ή κατασκευές εμπορίου που προϋπάρχουν ή εισάγονται στο κινητό τηλέφωνο.
Η υποκλοπή σήματος (over the air & man in the middle attacks).
Είναι η συνηθέστερη για πολιτικά και άλλα πρόσωπα, γίνεται κατά κύριο λόγο από τις κρατικές υπηρεσίες, ΕΥΠ κ.λπ., με απόλυτη συνεργασία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αλλά γίνεται και από πολλά άλλα κέντρα που μόνο οι πάροχοι γνωρίζουν.
Στην περίπτωση αυτή, ο υποκλοπέας ή οι υποκλοπείς θα πρέπει να είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και ειδικά μέσα στις πόλεις σε μερικές δεκάδες μέτρα, σε βανάκια ή άλλα μέσα.
Τα κλειδιά-πόρτες του λογισμικού παρακολούθησης τα χορηγούν οι ίδιες οι εταιρείες των κινητών επικοινωνιών ή οι κατασκευάστριες των ψηφιακών κέντρων εταιρείες.
Οι ενδείξεις της παρακολούθησης
Οι ενδείξεις που οδηγούν έναν χρήστη στο συμπέρασμα ότι παρακολουθείται είναι οι παρακάτω:
Όταν στον αναλυτικό λογαριασμό που του στέλνει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρατηρεί διπλές χρεώσεις.
Το λογισμικό παρακολούθησης ειδοποιεί αυτόν που παρακολουθεί κάθε φορά που ο στόχος λαμβάνει μια κλήση και αυτός, δηλαδή ο παρακολουθητής, επιλέγει αν θέλει να την καταγράψει.
Με αυτό τον τρόπο χρεώνεται ένα μήνυμα στο τηλέφωνο του στόχου.
Αν ό στόχος στείλει ένα μήνυμα και ο παρακολουθητής θέλει να το καταγράψει, τότε το μήνυμα θα χρεωθεί δύο φορές.
Η γρήγορη κατανάλωση της μπαταρίας.
Με το λογισμικό παρακολούθησης ο κοριός έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί το τηλέφωνο και να το μετατρέπει ακόμη και σε μικρόφωνο, εν αγνοία του στόχου, ο οποίος νομίζει ότι είναι ήσυχος όταν έχει απενεργοποιημένο το τηλέφωνό του.
Την ώρα που μιλάς με τον συνομιλητή σου, ακούς τη φωνή σου με κάποια καθυστέρηση, λες και υπάρχει επιστροφή ήχου στο ακουστικό σου.
Η απότομη διακοπή των συνομιλιών συνήθως σε ελάχιστο χρόνο μετά την αποκατάσταση της σύνδεσης
Η ακρόαση παράξενων θορύβων κατά τη διάρκεια κλήσεων.
Στα κινητά δεν υπάρχουν καλώδια για βλάβες και τυχαίες συνακροάσεις η άλλες ανυπόστατες εξηγήσεις που δίνουν οι εταιρείες για λόγους αποπροσανατολισμού.
Από το κινητό πραγματοποιείς μόνο εξερχόμενες κλήσεις και δεν μπορείς να πάρεις εισερχόμενες.
Όταν στο άλλο άκρο της επικοινωνίας αντί να βγαίνει ο αριθμός του τηλεφώνου σου βγαίνει η λέξη “απόρρητο”.
Η μπαταρία του κινητού είναι ζεστή και όταν αυτό δεν είναι σε λειτουργία.
avgi.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice