Μετατρέποντας τον Πόνο σε Δύναμη και Γνώση (Ο μύθος του Χείρωνα)
Εξετάζοντας κάποιος τα αρχέτυπα ενός μύθου είναι δυνατόν να μπορέσει να ερμηνεύσει τις όψεις του κόσμου που μας περιβάλλει . Η μυθολογία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο οπου μπορεί να εφαρμόσει κανείς για να εντοπίσει γνωρίσματα και πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.
Στην ελληνική μυθολογία , ο Χείρων ήταν ο σοφότερος των Κενταύρων και αποτελούσε το σύμβολο του ‘Πληγωμένου Θεραπευτή’ . Ο μαθητής του, ο Αχιλλέας, κατά την διάρκεια μιας μάχης, τον χτύπησε τυχαία με ένα βέλος που ήταν εμποτισμένο στο αίμα της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρων όντας αθάνατος συνέχιζε να ζεί με την πληγή και τον πόνο του. Στην προσπάθεια του να βρεί την δικιά του θεραπεία , έμαθε να βοηθάει και να απαλύνει τον πόνο των άλλων .Αυτή του η ανακάλυψη, το να διδάσκει δηλαδή σε άλλους πως να θεραπεύονται, αποτέλεσε ένα μέσο ώστε να απαλύνει τον δικό του αιώνιο πόνο.
Ο καθένας απο εμάς κάποια στιγμή στη ζωή του αναπόφευκτα θα περάσει απο δοκιμασίες . Ίσως βιώσουμε φυσικό πόνο, αρρώστιες, διανοητική σύγχυση , ψυχικά τραύματα ή ακόμη ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με την υπαρξιακή αγωνία. Όλες αυτές οι δυσκολίες ειναι ικανές να μας διδάξουν στο να συμπάσχουμε στην θλίψη και τον πόνο του συνανθρώπου μας .
Ο Κάρλ Γιούνγκ πίστευε ότι η ασθένεια της ψυχής θα μπορούσε να είναι η καλύτερη δυνατή μορφή κατάρτισης για ένα θεραπευτή . Οι πόνοι και οι δυσκολίες που κάποιος κουβαλάει αλλά εν τέλη υπερνικά είναι πηγή μεγάλης σοφίας και θεραπευτικής δύναμης.
Ο ‘Πληγωμένος Θεραπευτής’ καταλαβαίνει πως αισθάνεται ο ασθενής επειδή ο ιδιος έχει περάσει από τον ίδιο πόνο . Επιπλέον, ο θεραπευτής μέσα απο την εμπειρία του είναι ικανός να συναισθανθεί, να μπει δηλαδή στην θέση του άλλου πραγματικά κι οχι απλά να τον συμπονά. Ο θεραπευόμενος απο την άλλη το εκλαμβάνει αυτό έστω και σε υποσυνείδητο επίπεδο. Εξαιτίας αυτής της εμπειρίας ολόκληρη η ουσία της σχέσης μεταμορφώνεται. Από ‘ειδήμων’, ο θεραπευτής γίνεται συνταξιδιώτης* με τον θεραπευόμενό του,ανοίγοντας έτσι έναν πνευματικό δρόμο που τους συνδέει.
Τέλος , ο ασθενής που πάσχει και περιθάλπτεται από τον θεραπευτή του , ταυτοχρόνως συμβάλλει στην επούλωση των πληγών του θεραπευτή. Η αλληλεπίδραση αυτών μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία και των δύο.
Συμπερασματικά, ο μύθος του Χείρωνα μας διδάσκει οτι είμαστε ικανοί να ξεπεράσουμε τον πόνο μετατρέποντας τον σε δύναμη και γνώση. Μέσα απο μία τέτοια εμπειρία ο καθένας μας μπορεί να γίνει ένας ‘Πληγωμένος Θεραπευτής’.
Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία. Καρλ Γιούνγκ ( 1875-1961 , Ελβετός ψυχίατρος)
*ενας ορος που χρησιμοποιεί ο ΄Ιρβιν Γιάλομ για τους ασθενείς του.
Ιωάννινα
Άννα Δήμου, Σύμβουλος – Ψυχολόγος (www.annadimou.com)
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Pandora
Pandoritsa
Πανδωρα
πανδοριτσα
που εισαι;;;; ….σε εχασα και εχασα το ψυχικο μου στηριγμα…..
((δεν πιστευω οτι πηγες να κλειστηκες σε κανα μοναστηρι
μολις εμαθες οτι γινονται τα "σοδομα και τα γομορα" στα αδυτα τους…))
Pandoooooraaaaaaa……..μιλα!
μπλακ-αης
ασε την pandora εσυ και πες τιποτα στον αχρηστο που βριζει τους Ελληνες!αντε παληκαρι μου να σε δω!!
ΟΣΟ ΕΞΕΛΛΙΣΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ…
ΧΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ… ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΚΕΤΑ… ΑΥΡΙΟ ΙΣΩΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ
ωραίο άρθρο!
Ναι θα συμφωνήσω με τον παραπάνω, αυτό είναι η Ελληνική ψυχή!
Πανανθρωπινος μυθος του Χειρωνα και βαση της φιλοσοφιας.Αργοτερα και αλλοι λαοι κατεληξαν στα ιδια συμπερασματα οπως ο Χειρων.Ο πονος ειναι ο πατερας της σκεψης ελεγε ο Βουδας.Καπως διαφορετικα το εξεφρασε και ο Σολομων :Και ο οροστιθεις γνωσιν προσθησει αλγημα!Παθως και μαθως λεει και σοφος λαος.
Ο Ελληνας δεν μαθαίνει με τίποτα… Μαλάκας ηταν, είναι και θα μείνει!!
ΕΣΥ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ.ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
θα λουφάζει σαν την κότα εκείνη την ώρα το σίχαμα