Διαφημίσεις

– Τα ληγμένα τρόφιμα θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή – Θα μπορούν να έχουν λήξει έως και 3 μήνες!

– Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής

– Απαγορεύεται η πώλησή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης

– Διαβάστε ποιές είναι οι προϋποθέσεις – Τα πρόστιμα για τους παραβάτες φτάνουν τα 5.000 ευρώ

Σημείο των καιρών; Μπορεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πωλούνται ληγμένα προϊόντα με δόλωμα την χαμηλότερη τιμή. Και λέμε για ορώτη φορά στην Ελλάδα, γιατί αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό.

Αυτού του είδους τα προϊόντα θα ονομάζονται “περασμένης διατηρησιμότητας” και η πώλησή τους θα επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».

Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.

Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.

Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα ως εξής:

α.Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

β.Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

γ.Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

δ.Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

ε.Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

10 σχόλια στο “Θα τρώμε ληγμένα και με το νόμο! Θα πωλούνται από την 1η Σεπτεμβρίου”
  1. Εξαρτάται για τί τρόφιμα μιλάμε, π.χ. όσπρια, ρύζι, μέλι… κλπ ουσιαστικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Όσοι έχετε γεννηθεί τουλάχιστον από τα μέσα της δεκατετίας του '60 μέχρι και τα μέσα του '70 και θυμάστε τα παραδοσιακά μπακάλικα που ψωνίζαμε ακόμα, στα τρόφιμα δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης. Για τα ζυμαρικά που λήγουν μπορούν να διατηρηθούν για κάποιο καιρό ακόμα φυλασσόμενα σε δροσερό, ξηρό και σκιερό περιβάλλον. Το αλεύρι και τα αυγά(αυτά στο ψυγείο φυσικά) το ίδιο. Οι κονσέρβες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους και να πετιώνται με την λήξη τους.
    Το πρόβλημα δεν είναι τα ληγμένα, το πρόβλημα είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα ληγμένα ή μη.

  2. Στα lidl ήδη τα προς λήξη προϊόντα τα πουλάνε με 30% έκπτωση. Η ανάπτυξη έρχεται απ'την Γερμανία… με τέτοιες πρωτοποριακές ιδέες. Πατάνε στο ότι ο Έλληνας είναι να μην του στερήσεις το φαγητό. Όπως ακριβώς έκαναν στην κατοχή. Κι εμείς κοιμόμαστε!

  3. Δηλαδή αυτά θα είναι λίγο ληγμένα, ή αλλιώς λίγο αλλοιωμένα, ή αλλιώς λίγο χαλασμένα..

  4. 26 Αυγούστου 2013 – 9:01 μ.μ.

    Αυτό είναι το πρόβλημα εδώ σ' αυτή τη χώρα, ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν και σε τίποτα γιατί είναι αλήτες (ειδικά οι σουπερμαρκετάδες) και τα παίρνουν από παντού όλοι (έλεγχοι, υπάλληλοι, επιχειρηματίες, εταιρείες τροφίμων, κ.λ.π.)

    Στο εξωτερικό που ισχύει, ο κόσμος μπορεί να βασιστεί και να κάνει έναν προγραμματισμό όπως αναφέρει ο Littlepartofsoul.
    Μάλιστα, ακριβώς επειδή εκεί υπάρχει συνείδηση και αυστηροί έλεγχοι, ισχύει αυτό και στα νωπά προϊόντα. Έτσι π.χ. ένας εργένης θα προτιμήσει μια μπριζόλα που θα φάει αυθημερόν και είναι στην τελευταία μέρα της ενώ μια πολυπληθής οικογένεια μπορεί να πάρει όσπρια ή ζυμαρικά σε ποσότητες που θα καταναλώσει άμεσα.
    Σαν λογική δεν είναι κακό.

    Το θέμα είναι ότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα καταναλωθεί όλη η σαβούρα της Ευρώπης εδώ πέρα. Θέλει προσοχή.

  5. Μιλάμε για την απόλυτη κατάντια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας! Ξ;αι στην τελική αφού μπορούν να τα πωλούν και μετά που λήγουν γιατί δεν τα δίνουν με την λήξη τους στα γεύματα των ασττέγων. Όχι για να καταλάβετε το μέγεθος της απάτης όλοι εσείς που αγοράζετε τρόφιμα για τους άστεγους και τα αφήνετε στο "ειδικό" καλάθι των σούπερ μάρκετ. Και επίσης, πού ξέρετε ότι καταλήγουν στα γεύματα της εκκλησίας και όχι πάλι στο ράφι;
    Αυτό είναι και το χειρότερο στην αποχή μας. Είνα τόσο αφερέγγυα και απατηλά όλα που δεν ξέρεις πού να ποντάρεις… Εκεί μας κατάντησαν οι αλήτες!
    DP

    1. ΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΠΟΥ ΒΑΡΑΝΕ ΤΟ ΝΤΕΦΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ….ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΑΝ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΡΗΖΑΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΝΤΟΛΗΞΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΛΕΝΕ ΕΛΑ ΜΩΡΕ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ….ΠΡΙΝ ΣΕ ΣΤΑΥΡΩΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ ΑΤΟΦΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΞΕΡΟΥΣ ΓΚΟΥΡΜΕΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ….ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΙ ΑΓΟΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΗΓΜΕΝΟ ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ….ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ

  6. εδω ρε κοιλιοδουλοι,υπαρχει κοσμος που τρωει απο τα σκουπιδια κ σεις κολλατε με τα ληγμενα?

  7. 27 Αυγούστου 2013 – 1:00 π.μ.

    Καλά τα λες όμως να πω για αν ξέρει ο κόσμος και εσύ: Υπάρχει τέτοιος φορέας που αναφέρεις, η Τράπεζα Τροφίμων, είναι στη Λυκόβρυση και φαίνεται και από την Εθνική η ταμπέλα της αν το προσέξεις.
    Εκεί τι γίνεται; Πάνε όλα τα σουπερ μάρκετ καθώς και οι εταιρείες τροφίμων όλα τα αδιάθετα προϊόντα τους (αφορά σε τυποποιημένα) που ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ στην ημερομηνία λήξης.
    Μετά, ο φορέας αυτός έχει συνάψει συμβάσεις με άλλους φορείς που ταϊζουν ειδικές ομάδες πληθυσμού σε ανάγκη (σίτιση αστέγων των Δήμων, προγράμματα ναρκομανών, αλλοδαπών, ανέργων, κ.λ.π.).
    Κάθε εβδομάδα, συγκεκριμένη μέρα για τον κάθε φορέα, (π.χ. τη Δευτέρα πάει ο Δήμος για τους άστεγους, την Τρίτη για τους αποφυλακισμένους, κο.κ. ) δέχονται ομάδες από τους φορείς αυτούς που φορτώνουν και παίρνουν τρόφιμα για να τα πάνε στα προγράμματα τους και ή να τα μοιράσουν στον κόσμο ή να τα μαγειρέψουν να τα φάνε επιτόπου ανάλογα το πρόγραμμα φιλοξενίας.

    Οπότε αυτό που λες υπάρχει και καλό είναι να το ξέρει όλος ο κόσμος.

    σε ότι αφορά το "ειδικό καλάθι" να μην αφήνετε τίποτα, δεν χρειάζεται.

    Στη χειρότερη περίπτωση (που δε σπανίζει καθόλου πιστέψτε με) ο παπάς ταϊζει τον αλλοδαπό γκόμενο του και την παρέα του και όποιο αλλοδαπό κρίνει εκείνος (που θα του φανεί και χρήσιμο κάπου) και στη χειρότερη τα ξαναπουλάνε.
    Αν θέλουν οι παπάδες καλοσύνες έχουν λεφτά να τις πληρώσουν αλλά τόσα χρόνια δεν τους είδα να τις κάνουν…… τώρα θέλουνε να βάλουμε και τσέπη; Αμ δε…….
    Την καλύτερη υπηρεσία που θα μας προσφέρουν είναι να πάψουν να πληρώνονται από το δημόσιο και δεν χρειαζόμαστε άλλη καλοσύνη τους.

    Αν νομίζετε ότι σας περισσεύουν χρήματα για τρόφιμα καλύτερα να δίνετε εσείς εκεί που νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη. Όχι εκεί που νομίζει ο καθένας. Με τα δικά σου λεφτά δε θα αποφασίζει άλλος ποιός θα βοηθηθεί.

    Αυτό το λέω γιατί μόνο Έλληνες βλέπω στα σκουπίδια τους τελευταίους μήνες……. οι άλλοι που ακριβώς τρώνε; Ποιός τους ταϊζει;
    Στην Κρήτη άραγε όλους αυτούς που ξεβράζονται από πέρυσι από την Συρία (και μιλάμε για χιλιάδες όχι αστεία) ποιός ακριβώς τους ταϊζει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *