Διαφημίσεις

Ένα γενετικά τροποποιημένο είδος μοβ τομάτας το οποίο αναπτύσσει τη γεύση του πολύ γρήγορα, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αντικαρκινικές ιδιότητες, ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Κέντρο John Innes στο Νόρφολκ, στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στη μοβ ποικιλία το ασυνήθιστο χρώμα χαρίζουν οι χρωστικές και αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες. Η συγκεκριμένη τομάτα, υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, θα μπορούσε να συλλεχθεί και να «ταξιδέψει» προς τον προορισμό της με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ποικιλίες, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής της.

Δοκιμές των ερευνητών έδειξαν ότι η ζωή της τομάτας-«ζόμπι» αγγίζει τις 48 ημέρες – σε σύγκριση με περίπου 21 ημέρες ζωής που είναι ο μέσος όρος για μια συμβατική τομάτα. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας του καρπού μετά τη συγκομιδή.

Τομάτες-«ζόμπι» πολεμούν τον καρκίνο
Προηγούμενες δοκιμές σε ποντίκια με προδιάθεση να εμφανίσουν καρκίνο είχαν δείξει ότι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, η μοβ τομάτα χάριζε στα τρωκτικά αντικαρκινική προστασία, παρατείνοντας μάλιστα το προσδόκιμο ζωής τους κατά 30%. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για προστατευτικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες φρούτων παρόμοιου χρώματος όπως π.χ. τα βατόμουρα.

Το μυστικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρύβεται στην ενεργοποίηση κάποιων γονιδίων της τομάτας τα οποία φυσιολογικά βρίσκονται σε ύπνωση και οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή ανθοκυανινών.

Στόχος των ειδικών είναι η παραγωγή μιας γενιάς φρούτων με ενισχυμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών και με αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους, οι μοβ τομάτες θα μπορούν να συλλέγονται λίγο αργότερα ώστε να έχουν αναπτύξει ακόμα πιο ολοκληρωμένο άρωμα και γεύση, ενώ θα παραμένουν ακόμα αρκετά σκληρές για να αντέξουν το “ταξίδι” τους προς τους καταναλωτές» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «CurrentBiology»
.
tovima



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

11 σχόλια στο “Δημιούργησαν μοβ τομάτα-«ζόμπι» με ενισχυμένη γεύση… για να προώθησουν τα μεταλλαγμένα τους!”
  1. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ…..ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΒΑΖΑΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ…..ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ……ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΑΝΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΠΟΥΚΕΤΑ?…….ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΡΕ…..ΩΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕ????

  2. Να προσέχετε τι δημοσιεύετε ! Γιατί το λέω; Σας πληροφορώ ότι υπάρχει και βιολογική ποικιλία της εν λόγω ντομάτας ακόμα και στην Ελλάδα και ας μην είναι γνωστή ευρέως. Πρόπερσι μάλιστα είχα πάρει και σπόρους από γνωστό σύλλογο φύλαξης – διάδοσης βιολογικών σπόρων τον οποίο δεν θέλω να κατονομάσω.

  3. Εσυ που αγορασες τους σπόρους, βιολογικοί μπορεί να ειναι, μη μεταλλαγμενοι είναι;

    Εγώ ποτέ δεν είχα ακούσει για μωβ ντομάτα.

  4. Προς τον 10:03 : Δεν αγόρασα τους σπόρους , τους πήρα δωρεάν . Όσο για την ποικιλία λέγεται απλά μαύρη ντομάτα και έχει το ίδιο χρώμα .

  5. και ειναι πλουσια σε λυκοπενιο…και σιγουρα δεν θα την βρειτε στα συμβατικα προιοντα.

  6. και ειναι πολυ πλουσια σε λυκοπενιο…σιγουρα δεν θα την βρειτε στα συμβατικα προιοντα.

  7. Τομάτα Κουμάτο, ποικιλία από τα Γκαλαπάγκος, μη τρελλαθούμε τώρα..

    Μεταλλαγμένες μπορεί να είναι και οι κόκκινες και οι μωβ ή στην καλύτερη περίπτωση υβρίδια

  8. ena pragma na kserete
    oi domates den itan pote kokines
    tis ekanan kokines gia na diakrinode stin agora
    ke na fenode omorfes
    auto ehi gini apo poli palia
    otan thelete na agorasete domates o tropos na diakrinete tis metalagmenes (ohi sto hroma omos)
    eine autos
    oi metalagmenes eine oles to idio megenthos, strogiles ke omiomorfes
    autes pou den eine metalagmenes, eine diafora megenthi ke to shima tous den eine strogilo san topi
    alla strogiles me diafora strogila exogomata
    ipirhan gnisies domates pou itan prasinopes me ligo kokino ke kafe hroma
    se diafora meri tou kosmou vevea ipirhan ke diaforetika idi domaton
    ipirhan akoma ke visini domates , ke akoma iparhoun

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *