Ένα γενετικά τροποποιημένο είδος μοβ τομάτας το οποίο αναπτύσσει τη γεύση του πολύ γρήγορα, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αντικαρκινικές ιδιότητες, ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Κέντρο John Innes στο Νόρφολκ, στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, στη μοβ ποικιλία το ασυνήθιστο χρώμα χαρίζουν οι χρωστικές και αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες. Η συγκεκριμένη τομάτα, υποστηρίζουν οι δημιουργοί της, θα μπορούσε να συλλεχθεί και να «ταξιδέψει» προς τον προορισμό της με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ποικιλίες, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής της.
Δοκιμές των ερευνητών έδειξαν ότι η ζωή της τομάτας-«ζόμπι» αγγίζει τις 48 ημέρες – σε σύγκριση με περίπου 21 ημέρες ζωής που είναι ο μέσος όρος για μια συμβατική τομάτα. Κάτι τέτοιο, αναφέρουν, βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας του καρπού μετά τη συγκομιδή.
Τομάτες-«ζόμπι» πολεμούν τον καρκίνο
Προηγούμενες δοκιμές σε ποντίκια με προδιάθεση να εμφανίσουν καρκίνο είχαν δείξει ότι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικές ουσίες, η μοβ τομάτα χάριζε στα τρωκτικά αντικαρκινική προστασία, παρατείνοντας μάλιστα το προσδόκιμο ζωής τους κατά 30%. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για προστατευτικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες φρούτων παρόμοιου χρώματος όπως π.χ. τα βατόμουρα.
Το μυστικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρύβεται στην ενεργοποίηση κάποιων γονιδίων της τομάτας τα οποία φυσιολογικά βρίσκονται σε ύπνωση και οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή ανθοκυανινών.
Στόχος των ειδικών είναι η παραγωγή μιας γενιάς φρούτων με ενισχυμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών και με αντικαρκινικές ιδιότητες.
«Λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους, οι μοβ τομάτες θα μπορούν να συλλέγονται λίγο αργότερα ώστε να έχουν αναπτύξει ακόμα πιο ολοκληρωμένο άρωμα και γεύση, ενώ θα παραμένουν ακόμα αρκετά σκληρές για να αντέξουν το “ταξίδι” τους προς τους καταναλωτές» αναφέρουν οι επιστήμονες.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «CurrentBiology»
.
tovima
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ…..ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΕΒΑΖΑΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ…..ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ……ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΑΝΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΠΟΥΚΕΤΑ?…….ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΩΡΕ…..ΩΡΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕΕΕΕΕΕΕΕ????
Να προσέχετε τι δημοσιεύετε ! Γιατί το λέω; Σας πληροφορώ ότι υπάρχει και βιολογική ποικιλία της εν λόγω ντομάτας ακόμα και στην Ελλάδα και ας μην είναι γνωστή ευρέως. Πρόπερσι μάλιστα είχα πάρει και σπόρους από γνωστό σύλλογο φύλαξης – διάδοσης βιολογικών σπόρων τον οποίο δεν θέλω να κατονομάσω.
Εσυ που αγορασες τους σπόρους, βιολογικοί μπορεί να ειναι, μη μεταλλαγμενοι είναι;
Εγώ ποτέ δεν είχα ακούσει για μωβ ντομάτα.
27 Μαΐου 2013 – 7:31 μ.μ.
Εχεις απόλυτο δίκιο!!!!!!http://www.viologika.gr/viologikes-ntomates_kalliergeia.php
STRAKA-STROUKAS
ANTE KE STIN MPLE NTOMATA .IDIOTIES AGOURIOY…H MPANANAS….
DEN INE KAKO.
Προς τον 10:03 : Δεν αγόρασα τους σπόρους , τους πήρα δωρεάν . Όσο για την ποικιλία λέγεται απλά μαύρη ντομάτα και έχει το ίδιο χρώμα .
και ειναι πλουσια σε λυκοπενιο…και σιγουρα δεν θα την βρειτε στα συμβατικα προιοντα.
και ειναι πολυ πλουσια σε λυκοπενιο…σιγουρα δεν θα την βρειτε στα συμβατικα προιοντα.
Τομάτα Κουμάτο, ποικιλία από τα Γκαλαπάγκος, μη τρελλαθούμε τώρα..
Μεταλλαγμένες μπορεί να είναι και οι κόκκινες και οι μωβ ή στην καλύτερη περίπτωση υβρίδια
εχω δει στην βιολογικη αγορα της καλαμαριας μωβ ντοματες.
ena pragma na kserete
oi domates den itan pote kokines
tis ekanan kokines gia na diakrinode stin agora
ke na fenode omorfes
auto ehi gini apo poli palia
otan thelete na agorasete domates o tropos na diakrinete tis metalagmenes (ohi sto hroma omos)
eine autos
oi metalagmenes eine oles to idio megenthos, strogiles ke omiomorfes
autes pou den eine metalagmenes, eine diafora megenthi ke to shima tous den eine strogilo san topi
alla strogiles me diafora strogila exogomata
ipirhan gnisies domates pou itan prasinopes me ligo kokino ke kafe hroma
se diafora meri tou kosmou vevea ipirhan ke diaforetika idi domaton
ipirhan akoma ke visini domates , ke akoma iparhoun