Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της Λήμνου την Τρίτη, 8 Ιανουαρίου, και που έγινε αισθητός σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Βουλγαρία, αλλά και Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι δύο ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν με το ίδιο επίκεντρο (4,7 Ρίχτερ την Τετάρτη και 4,5 Ρίχτερ σήμερα, Παρασκευή) έχει γεμίσει με ανησυχία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.
Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας «ξύπνησε» και εκφράζουν φόβους για σεισμούς – τέρατα που θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στο Αιγαίο. «Γιατί πότε κοιμόταν;», σημείωσε χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους και παρακολουθείται στενά.
«Δεν εφησυχάζουμε. Το ιστορικό παρελθόν στην περιοχή είναι βεβαρημένο. Υπάρχει έξαρση των σεισμικών δονήσεων γύρω από τη Λήμνο και τις παρακολουθούμε στενά επί 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος υπογραμμίζοντας πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν πως θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός. Από την ημέρα που είχαμε τα 5,9 Ρίχτερ η σεισμική δραστηριότητα μέχρι τώρα περιλαμβάνει 150 με 160 μετασεισμούς, οι περισσότεροι μικρής έντασης. Για να γίνει ένας σεισμός 7 Ρίχτερ συνήθως προηγείται ένα στάδιο προετοιμασίας. Το ανησυχητικό θα ήταν να είχαμε ησυχία στην περιοχή νότια –νοτιοανατολικά της Λήμνου μετά τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης. Στον σεισμό των Αλκυονίδων είχαμε προειδοποίηση με δονήσεις μόλις λίγες ώρες πριν».
Να σημειωθεί πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί. Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.
Συγκεκριμένα, το ρήγμα ξεκινά νοτίως του Καυκάσου, διασχίζει τη Βόρεια Τουρκία και καταλήγει στη θάλασσα του Μαρμαρά. Από εκεί χωρίζεται σε τόξα. Το πρώτο με κατεύθυνση προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Βουλγαρία και το άλλο προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.
«Ευτυχώς το ρήγμα σπάει σε τρία κομμάτια, αλλιώς στην περιοχή του Αιγαίου το μέγεθος του όποιου σεισμού θα ήταν μεγαλύτερο. Ναι μεν από τα μέχρι τώρα στοιχεία δε χρειάζεται να ανησυχούμε, ωστόσο δεν ξέρεις ποτέ πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με καθημερινή σεισμική δραστηριότητα και έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Καλό θα ήταν σε περίπτωση αισθητού σεισμού να τηρούμε τους γνωστούς πλέον σε εμάς κανόνες ασφαλείας» δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
οι δυναμεις του συμπαντος να συγκλινουν προς σεισμο 11 ριχτερ συντομα ωστε να καταπιει ολα τα ανομα αποκτηματα
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΑΣ!!! ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΛΥΣΣΑΛΕΟ ΑΦΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟ 11 ΡΙΧΤΕΡ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ! ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ 5,9 ΡΙΧΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΤΕ.