Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μεγέθους 5 ΚW κόστισε στον κ. Βορεινό 21.000 ευρώ και για τα επόμενα 25 χρόνια θα εισπράττει 300 ευρώ το μήνα πουλώντας το ρεύμα που παράγει στη ΔΕΗ έναντι 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Διαβάστε περισσότερα
«Υπολογίζω σε περίπου 5,5 χρόνια να κάνω απόσβεση και στη συνέχεια να έχω καθαρά έσοδα», μας λέει. Φύσει οικολόγος, ο ίδιος παραδέχεται πως οι οικονομικές απολαβές ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την απόφασή του, αλλά τονίζει πως τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι εξίσου σημαντικά. «Αυτήν τη στιγμή ως χρήστης ενέργειας καταναλώνω περίπου 700 κιλοβατώρες το χρόνο και χάρη στα φωτοβολταϊκά παράγω 7.000 κιλοβατώρες. Αν όλοι οι καταναλωτές είχαμε τη δυνατότητα να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρησιμοποιούμε, θα παύαμε να εξαρτώμαστε από το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο», εξηγεί.
Ενεργειακή ανεξαρτησία έχει πετύχει και ο Γιώργος Χαλβατζής, ο οποίος καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του σπιτιού του, στην περιοχή της Πυλαίας, με το φωτοβολταϊκό σύστημα 10 ΚW που έχει εγκαταστήσει στη σκεπή. «Αυτές οι επενδύσεις είναι γνωστές στο εξωτερικό εδώ και χρόνια και οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο τομέας αυτός κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και αρχικά ο κόσμος ήταν κάπως διστακτικός», περιγράφει. Ηλεκτρολόγος μηχανικός ο ίδιος, έχοντας ζήσει ένα διάστημα στο εξωτερικό, γνώριζε για την τεχνολογία κι έτσι, όταν τον Ιούνιο του 2009 δόθηκε το «πράσινο φως» για ιδιωτικές επενδύσεις, δε δίστασε στιγμή. «Νωρίτερα σκεφτόμουν να κάνω κάποια εγκατάσταση σε χωράφι, αλλά η διαδικασία με τη στέγη είναι πολύ πιο απλή και τα έσοδα αφορολόγητα. Χρειάστηκαν περίπου τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κόστους 35.000 ευρώ, και υπολογίζω πως κάθε χρόνο θα εισπράττω 6.500 ευρώ, ώστε η απόσβεση να γίνει σε επτά χρόνια», σημειώνει.
Αναμένεται δεκαπλάσιο ενδιαφέρον
Η μεγάλη ζήτηση καταγράφεται ξεκάθαρα και στα στοιχεία των εταιριών που αναλαμβάνουν την προμήθεια και την εγκατάσταση των συστημάτων, ενώ κύκλοι της αγοράς προβλέπουν δεκαπλασιασμό του ενδιαφέροντος των ιδιωτών μέχρι το τέλος του 2011. «Πρόκειται για μία επένδυση με σαφή και σταθερά πλεονεκτήματα σε βάθος χρόνου. Τα υλικά έχουν σταθερή απόδοση για 20 – 25 χρόνια, το after sale service των εταιριών είναι πολύ καλό, δε χρειάζονται άδειες από την πολεοδομία και επιπροσθέτως τα έσοδα είναι αφορολόγητα», εξηγεί ο Αλέξανδρος Γιάννης και η Γιολάντα Ροντρίγκεζ, διευθύνοντες σύμβουλοι χονδρεμπορικής εταιρίας φωτοβολταϊκών συστημάτων με έδρα τη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι, ο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος θα πάρει την απόφαση να τοποθετήσει τα συστήματα είναι ο οικονομικός, καθώς -ανάλογα με το σύστημα- ο ιδιώτης μπορεί να έχει ετήσιο σταθερό εισόδημα 7.000 – 7.500 ευρώ για 25 χρόνια.
Το άνοιγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ιδιωτική πρωτοβουλία αναμένεται, εκτός των άλλων, να αυξήσει και τον αριθμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως εταιρία κατασκευής και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στη Θεσσαλονίκη παράλληλα με την έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», έχει ήδη εγκαταστήσει 14 συστήματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και μέχρι το τέλος του έτους θα υλοποιήσει άλλες 20 τοποθετήσεις. Ανάλογο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον και μέχρι το τέλος του 2011, οπότε -βάσει νομοσχεδίου- προβλέπεται η μείωση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας κατά 5%. «Αυτή η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με το γεγονός της παράλληλης δράσης του προγράμματος και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην παράδοση των υλικών με αποτέλεσμα, ενώ η διαδικασία της αδειοδότησης να ολοκληρώνεται σε 1,5 μήνα, οι μετατροπείς να καθυστερούν, κατά περίπτωση, έως και πέντε μήνες», επισημαίνει ο Γιώργος Χατζάργυρος, ηλεκτρολόγος – μηχανικός.
Αγρότες: (δε) φυτεύουν… φωτοβολταϊκά
Στο χορό των φωτοβολταϊκών συστημάτων επιθυμούν να μπουν διακαώς και οι αγρότες, ωστόσο ορισμένα «αγκάθια» στο επικείμενο άνοιγμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στα χωράφια έχουν δημιουργήσει αρκετές δεύτερες σκέψεις. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο αναμένεται να δοθεί παράταση, κατόπιν αιτήματος των αγροτών, προκειμένου να διασαφηνιστούν τα θολά σημεία που θα κρίνουν και τον τελικό αριθμό των ενδιαφερομένων. Το ζήτημα της προτεραιότητας των αιτήσεων των αγροτών, ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν, οι όροι των δανείων, αλλά και η τελική τιμή πώλησης της κιλοβατώρας είναι μερικά από τα αδιευκρίνιστα ζητήματα. «Αν δεν πάρουμε ορισμένες σίγουρες απαντήσεις, δε θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε στην επένδυση, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει έντονο αίσθημα ανασφάλειας, ενώ δε λείπουν και τα περιστατικά επιτηδείων που παριστάνουν τους συμβούλους και τους μελετητές και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», αναφέρει ο αγροτοσυνδικαλιστής από το Κιλκίς Γιώργος Τερζής, εκτιμώντας παράλληλα πως ένας στους τρεις αγρότες που θα καταθέσουν αιτήσεις θα μείνουν εκτός του προγράμματος.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice