Περιηγητής στην Ελλαδα
Ελλάδα, ένα αναλογικό, άψογο, ατμοσφαιρικό μείγμα Ανατολής και Δύσης…
Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)
Συχνά αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει το ταξίδι τόσο σημαντικό στη ζωή μας. Το ταξίδι είναι κυριολεκτικά μια επένδυση ψυχής. Οι αισθήσεις σου γεμίζουν με τοπία, ανθρώπους, εικόνες και εμπειρίες. Η σκέψη σου περιδιαβαίνει τον αληθινό κόσμο συνειδητοποιώντας ότι υπάρχει αρκετή δόση δέους και μυστηρίου σ’ αυτόν. Με το ταξίδι ανοίγουν οι ορίζοντες σου, γνωρίζεις διαφορετικούς ανθρώπους και κουλτούρες. Ζεις μέσα από τα βλέμματά τους κι άλλες ζωές. Πλουταίνεις τον εσωτερικό σου κόσμο και γίνεσαι πραγματικός πολίτης του κόσμου.
Ti θέλει ο Ταξιδιώτης;
Ο ταξιδιώτης θέλει τον άνεμο, την περιπέτεια, τους ανοικτούς ορίζοντες. Κάθε δρόμος και μια ένδοξη προέλαση προς την άγνωστη ενδοχώρα, προς την ίδια του την ψυχή…
Ο ταξιδιώτης πρέπει να διατηρεί αμείωτο τον ενθουσιασμό του, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες θα συναντήσει στο δρόμο του, ειδικά όταν πρόκειται για την Ελλάδα, όπου το απρόβλεπτο καραδοκεί παντού…
Ο ταξιδιώτης καλείται να πετάξει το «Εγώ» του και τις προκαταλήψεις του, ως άβολες αποσκευές. Γιατί, περισσότερο ακόμη κι απ’ το ταξίδι, κι από τον προορισμό σου, πολύ πιο σημαντικό είναι η παρέα που θα έχεις μαζί σου…
Σ’ έναν κόσμο που ομογενοποιείται με ραγδαίο τρόπο, με το μαζικό τουρισμό, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τις αερομεταφορές, και το Internet, οι γνήσιες περιπέτειες και τα μυστήρια ολοένα και λιγοστεύουν. Κι όμως αυτές ακριβώς είναι που αναζητεί ο πραγματικός ταξιδευτής: τις γνήσιες περιπέτειες, τις αυθεντικές εμπειρίες και την γοητεία των μυστηρίων. Και στην Ελλάδα μπορεί να συναντήσει αρκετές εμπειρίες και αρκετά μυστήρια, έτσι ώστε το ταξίδι του να είναι μοναδικό και καθόλου βαρετό…
Ρωτήστε τον Άνεμο…
Η Ελλάδα είναι στην ουσία μια «θάλασσα περιβαλλόμενη από στεριά». Παρά τη μικρή της έκταση η χώρα μας αποτελεί μια ατέλειωτη δαντέλα ακτών μήκους 15.000 χιλιομέτρων, στα ανοικτά των οποίων βρίσκονται διάσπαρτα περίπου 3.000 νησιά, νησάκια και βραχονησίδες –τα περισσότερα απ’ αυτά ακατοίκητα. Οι ελληνικές θάλασσες είναι τριπλάσιες σε μέγεθος από την ηπειρωτική χώρα. Γι’ αυτό και το κέντρο βάρους των Ελλήνων βρίσκεται παραδοσιακά στη θάλασσα. Αν και ο προαιώνιος δεσμός μας με τη θάλασσα χάνεται μέσα στη Μυθολογία είναι γνωστό πως, τουλάχιστον κατά τα ιστορικά χρόνια, οι πρόγονοί μας ζούσαν γύρω από τη θάλασσα «όπως τα βατράχια γύρω από έναν βάλτο» (Πλάτων). Ακόμη και σήμερα το 95% του ελληνικού πληθυσμού ζει σε απόσταση μικρότερη των εκατό χιλιομέτρων από τη θάλασσα, ενώ κι εκείνοι που ζουν στα ψηλά βουνά μπορούν να αγναντέψουν στον ορίζοντα τα γλαυκά πελάγη. Τα δε καλοκαίρια οι ελληνικές ακτές κατακλύζονται από εκατομμύρια Έλληνες και ξένους τουρίστες, που έρχονται να απολαύσουν τη μαγεία των καταγάλανων ελληνικών θαλασσών.
Όμως οι ελληνικές θάλασσες, οι ακτές και τα νησιά του αρχιπελάγους μας δεν είναι μόνον αυτό που φαίνονται: ένας ειδυλλιακός τόπος διακοπών που θα προσφέρουν ευχάριστες αναμνήσεις στους επισκέπτες τους. Είναι ταυτόχρονα κι ένας τόπος πολλών μυστηρίων. Τα μυστήρια στις ελληνικές θάλασσες αναβλύζουν από παντού. Ακόμη και οι άνεμοι που τις διασχίζουν κουβαλούν τα δικά τους μυστήρια. Οι παράξενοι άνεμοι, που σχίζουν τις ελληνικές θάλασσες, ορμούν από παντού, απελευθερώνοντας ενέργεια, που πρέπει να την «καναλάρεις» και να την κατευθύνεις επιδέξια σε μια δημιουργική «τρέλα» –διαφορετικά θα σε «τρελάνουν». Οι άνεμοι στο Αιγαίο Σου Μιλάνε με μια μυστική γλώσσα. Σου ψιθυρίζουν ανείπωτα μυστικά, αρκεί να είσαι ευαίσθητος δέκτης. Σε γονιμοποιούν δημιουργικά…
Μπορείτε πραγματικά να τους αφουγκραστείτε;
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΚΥΡΙΕ ΣΤΑΜΚΟ, Ο ΠΛΑΤΩΝ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΑΝ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΛΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ… ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ…
Εγω είπα πολλά μα το καλύτερο ηταν το μαλακίζειν νο εστι φιλοσοφείν όσο για τα βατράχια τους βάλτους και τις θάλασσες που έχουν άμεση σχέση ονομαστική μα και βιολογική νατη η συμβουλή μου..την εκατσες την βράκα πανω ρε ξόβεργα οταν τα σύμπα ντα μι λουσαν
Πάρτε την κουτάλα απο τον σπυριάρη που ανακατεύει τη χυτρα με τραγου ρουνο κεφαλα της μαγισσας
Οι αυνάνες πάντα τέτοιου είδους προβλήματα είχαν
ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ, ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΗΣΗ ΣΟΥ, ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ "ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ" ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ "ΜΑΛΑΚΙΖΕΙΝ" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΚΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ… ΚΑΦΡΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕ, ΠΟΥ ΜΑΓΑΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ…
Πυρί Πυρί λέγαμε τους μεθυσμένους τοτε απο διάφορες αιτίες στα λατινικά.Το συνολικο που διαχωρίζεται κατοπιν πνεύμα ειναι ενα ιδιαιτερο ροι Δα όπου…..και φυσικά τρομάζει πάρα πολλύ τον Βρωμερό να όπως εσε.Μπορεό Δηλαδη να ξυπνήσεις αλλοι ανθρωποι…τι να σου λέω τώρα διαβολε κι εσένα αφου κοιμάσε ορθως.
Ειμαι ο Πλατων αελλά φυσικά εσυ θές αποδείξη σα συνήγορος, προσεχε μη σε κτρστ
Το πνεύμα ειναι κοινος και ενιαίος orgανισμός σα βι βιο θ ηκη ρε παλιοσαχλοκουδούνα με τα κρεμαστάρια ντριγκι ντριγκι σηκώνεις κουρνιαχτο μινάρα
Ρε παλιομπουχέσα τι νομίζεις πώς ειναι νεκροί και διαβάζεις μπαμπηνιοτη.Αντε στα τσακίδια
ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΖΑΝ ΟΛΑ
Ρε βλογιοκομένο βαμπίρ αλλο ονομα δε βρήκες να βάλεις μορη νεκροφιλη σιχαμενη παλιολινατσα
ΒΡΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΑΦΡΕ, ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ… ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΜΕΤΑ??? ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ??? ΕΓΩ ΑΔΥΝΑΤΩ!!! ΜΗΠΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΤΙ??? ΜΗΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΛΙΒΑΝΙΑ??? ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΣΟΥ!!!
Απο την πολή την πουτσα που τραβάς το πληκτρολόγιο εγινε μικροσοφτ και βλέπεω και ενα κολημα με τη λέξη καφρο δημαγωγέ την άλλη φορά εκει που βγάζεις λόγο θα χω ενα βαρέλι νερο απο κάτω μη κουνιέσαι πολύ και πέσεις μέσα
Τι να καταλάβεις ρε τουρκόσπορε γιουσουφακι φακι δαμάλα του α λ ή ατια ζονε
ΧΑ,ΧΑ… ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙΣ… ΘΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΕΣΕΣ??? ΛΟΓΩ ΠΛΑΤΩΝΑ "Η ΛΟΓΩ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟΥ???
ΧΑ,ΧΑ… ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙΣ…ΘΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΕΣΕΣ??? ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΕΒΡΑΙΟΥΛΗΣ "Η ΓΙΑ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΚΑΦΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΛΗΣ???