Να καταργήσει την πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Βουλή, διαγράφεται από το άρθρο 103 (το οποίο αφορά τον τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού) η φράση που διευκρινίζει ότι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν σε «εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».
Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί ένας εργοδότης να δίνει στον υπάλληλό του ή τον εργατοτεχνίτη τα 586 ευρώ το μήνα, αλλά να τον αναγκάζει να δουλεύει έξι ή ακόμα και εφτά ημέρες την εβδομάδα, ή να εργάζεται 10 και 12 ή παραπάνω ώρες την ημέρα. Καταργούνται επί της ουσίας έτσι και οι υπερωρίες!
Συγκεκριμένα το άρθρο 103 προέβλεπε, όπως είχε κατατεθεί, ότι «έπειτα από διαβούλευση ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας».
Κρίθηκε όμως σκόπιμο, στο παρά ένα της ψήφισης του νόμου, να διαγραφεί η «επεξήγηση» της πλήρους απασχόλησης, «ήτοι μηνιαίος μισθός για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως».
Δίνεται έτσι όμως εμμέσως και μια ευκαιρία στους εργοδότες να προωθήσουν την υπογραφή κλαδικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, με βάση τον «αφηρημένο» όρο περί πλήρους απασχόλησης, αλλοιώνοντας έτσι προς το χειρότερο, συνολικά τις συνθήκες εργασίας στη χώρα.
Ο υπουργός Εργασίας πάντως, κύριος Γιάννης Βρούτσης υποστήριζε πως δεν υπάρχει ανατροπή σε ό,τι ίσχυε επειδή ρητά αναφέρεται στη διάταξη ο όρος «πλήρης απασχόληση».
Tώρα μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι!
Έτσι είναι, όσοι κάνουν μονίμως διακοπές, δεν εργάστηκαν ποτέ στη ζωή τους και βγάζουν 7-8000 ευρω το μήνα σαν να είναι χαρτζιλίκι, δεν πρόκειται να τους πειράξει αν εσύ “ψοφήσεις” στη δουλειά για 400 ευρώ το μήνα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ετσι για την ιστορια το 8ωρο και την πενθημερη εργασια την εφαρμωσε πρωτος ο "φασιστας" ο Μεταξας.
oso presaroune toso plisiazei o kairos pou tha ginei to kmegalo mpam!!!!
toso aplo kai toso katanoito!!!
ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΗΔΗ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΘ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΜΟΥ
Ανώνυμε 11:46 μ.μ.
Στην Ελλάδα, το 8ωρο καθιερώθηκε με το νόμο 2269 το 1920, με τη νομοθετική κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας. Εφαρμόστηκε σταδιακά μετά από πολύχρονο αγώνα και αιματηρές συγκρούσεις των εργατών με το αστικό κράτος.
Αργότερα, με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) στις 27/6/1932, έγινε η επέκταση και η κωδικοποίηση όλων των διατάξεων που ίσχυαν γι’ αυτό μέχρι τότε στους διάφορους κλάδους.
Αυτό που έκανε η κυβέρνηση Μεταξά ήταν με το βασιλικό διάταγμα 368/24/8/1936 να επεκτείνει την εφαρμογή του και σ’ άλλες κατηγορίες μισθωτών.
Ο Μεταξάς, λοιπόν, δεν καθιέρωσε το 8ωρο, αλλά, απλά επέκτεινε την εφαρμογή του…
ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ.ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Το 8ωρο και το πενθημερο σε μεγαλα κομματια του ιδιωτικου τομεα , εχει καταργηθει εδω και πολλα χρονια οπως και τα ενσημα και τα δωρα και οι αδειες και και και με την απειλη της απωλησης γιατι οπως λενε "ΟΥΡΑ ΟΙ ΞΕΝΟΙ" και ουτε λεξη για καταγγελιες γιατι απλα δεν ξαναδουλευεις στην περιοχη…τωρα το θυμηθηκαμε ; Τωρα νοιαστηκαμε ; ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ .
ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ.ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ
Για 17 Ιουλίου 2013 – 11:42 π.μ.
Για πες μας τι ταμπέλα κρατάς εσύ;
Γιατί για να βγάζεις τέτοιου είδους χολή κάποιοι σε έφτυσαν και σένα, και να σου πω έτσι όπως σε διαβάζω κοκκινακι σε κάνω…
Δεν έχει σημασία ποιος τι που γιατί…. ΤΩΡΑ θέλει συσπείρωση!!!
ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Δυστυχώς πάλι τρομοκρατώντας μέσα από τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης θα τους ξαναψηφίσει ο κοσμάκης και ας κάθεται χωρίς εργασία και λεφτά. Ο τρόμος είναι μεγάλο όπλο.