PET ή PETE
Το ΡΕΤ είναι ένα από τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα πλαστικά σε καταναλωτικά προϊόντα και βρίσκεται στα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά. Προορίζεται για πλαστικά μίας μόνο χρήσης. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης βακτηριδίων. Αυτά τα μπουκάλια μπορεί να απελευθερώσουν βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Το πλαστικό ΡΕΤ είναι δύσκολο να απολυμανθεί και να καθαριστεί σωστά.
HDP ή HDPE
Το πλαστικό HDPE είναι το άκαμπτο πλαστικό που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια γάλακτος, για απορρυπαντικού και για μπουκάλια με λάδι. Αυτό το είδος πλαστικού δεν απελευθερώνει ουσιαστικά καθόλου χημικές ουσίες. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή αυτών των φιαλών κατά την αγορά εμφιαλωμένου νερού, επειδή είναι ίσως το ασφαλέστερο (και ως εκ τούτου, περιέχει το καθαρότερο νερό) που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.
PVC ή 3V
Το PVC είναι ένα μαλακό, εύκαμπτο πλαστικό, που χρησιμοποιείται για να καταστήσει ασφαλές το πλαστικό περιτύλιγμα τροφίμων, τα παιδικά παιχνίδια και τα παιχνίδια για τα κατοικίδια ζώα. Απελευθερώνει δύο τοξικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες στο σώμα σας. Οι ειδικοί συστήνουν να μην αγοράζετε πλαστικά μπουκάλια νερού με αυτή την ένδειξη, αν είναι δυνατό.
LDPE
Αυτό το πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φιαλών, ακόμη και αν δεν απελευθερώνει κανένα απολύτως χημικό στο νερό. Ωστόσο, δεν είναι και καλή ιδέα να αγοράσετε τρόφιμα μέσα σε τέτοια πλαστική συσκευασία. Μπορεί να μην βγάζει χημικά στο νερό, αλλά βγάζει άλλες πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες.
PP
Είναι λευκού χρώματος, ή ημιδιαφανές πλαστικό, που χρησιμοποιείται ως συσκευασία για τα σιρόπια και τα κυπελλάκια γιαουρτιού. Το πλαστικό πολυπροπυλένιο είναι σκληρό και ελαφρύ και έχει εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής αντοχής. Όταν θερμανθεί, δεν λιώνει. Είναι επομένως σχετικά ασφαλές για μπουκάλι νερού.
PS
Το πολυστυρένιο είναι ένα φθηνό, ελαφρύ πλαστικό με μια ευρεία ποικιλία χρήσεων. Χρησιμοποιείται στα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης από φελιζόλ, τα χαρτοκιβώτια αυγών και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Απελευθερώνει κάποιες καρκινογόνες ουσίες όταν θερμαίνεται. Είναι εντελώς ακατάλληλο για μακροχρόνια χρήση ως δοχείο τροφίμων ή ποτών.
PC ή μη-επισημασμένο πλαστικό
Συχνά χρησιμοποιείται για την μπουκάλια με ενεργειακά ποτά και συσκευασίες τροφίμων. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που θα συναντήσετε. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα πολυανθρακικά (PC) και “άλλα” πλαστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα πρωτόκολλα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αυτών των πλαστικών δεν είναι τυποποιημένα. Η κύρια ανησυχία με αυτά τα πλαστικά είναι η πιθανότητα χημικής έκπλυσης στις τροφές και τα ποτά που περιέχουν, όταν μεταξύ άλλων αποτελούνται και από το χημικό BPA (δισφαινόλη Α).
Από σήμερα και μπρος, λοιπόν, πάντα να ελέγχετε το πλαστικό μπουκάλι νερού που αγοράζετε!
Βίντεο: Η ιστορία του εμφιαλωμένου νερού
Υπάρχει ημερομηνία λήξης στο νερό;
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΑΝ ΤΑ ΤΑ ΑΝΙΟΝΤΑ [ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ]
ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΙΟΝΤΑ….
ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ
?????????????????????????????Ε?
1. PETE ή PET (polyethylene terepththalate)
Διαφανές καθαρό υλικό. Χρησιμοποιούνται συνήθως για φιάλες μεταλλικού νερού, χυμού, και σχεδόν όλων των ποτών. Συνιστάται να χρησιμοποιούνται μόνο φορούν μια φορά. Εάν χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ συχνά και ειδικά εαν αποθηκευτεί ζεστό υγρό, θα οδηγήσει σε λιώσιμο του πολυμερούς της φιάλης και θα απελευθερώσει καρκινογόνες ουσίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο.
2. HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας)
Χρησιμοποιείται συνήθως για φιάλες γάλακτος και πόσιμου νερού. Το HDPE έχει την φύση του υλικού που είναι ισχυρότερο, πιο σκληρό και αδιαφανές και πιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ασφαλές για τρόφιμα, ωστόσο συνιστάται και αυτό για μία μόνο χρήση, διότι απελευθερώνει τριοξείδιο του αντιμονίου, το οποίο αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
3. V ή PVC (χλωριούχο πολυβινύλιο)
Αυτό το είδος του πλαστικού είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. Συναντάται στις πλαστικές μεμβράνες περιτυλίγματος κουζίνας και σε μπουκάλια. Η αντίδραση που λαμβάνει χώρα μεταξύ του PVC με τα τρόφιμα, δυνητικά μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη για τα νεφρά και το ήπαρ.
4. LDPE (πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας)
Κατασκευασμένο από θερμοπλαστικό, χρησιμοποιήθηκε στο χώρο των τροφίμων, στη συσκευασία, και τα μαλακά μπουκάλια. Είδη κατασκευασμένα από LDPE είναι δύσκολο να καταστραφούν, αλλά είναι ακόμα ενδεδειγμένα για τρόφιμα, διότι είναι δύσκολη η χημική αντίδραση του υλικού με τα τρόφιμα.
5. PP (πολυπροπυλένιο)
Το πολυπροπυλένιο είναι ανθεκτικότερο και ελαφρύτερο, με χαμηλή διαπερατότητα του ατμού, καλή αντίσταση σε λίπη, σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και αρκετά λαμπερό. Το ΡΡ (πολυπροπυλένιο) είναι η καλύτερη επιλογή υλικού για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ειδικότερα για φιάλες μωρών.
6. PS (πολυστυρένιο)
PS (πολυστυρένιο) ανακαλύφθηκε τυχαία το 1839 από τον Eduard Simon, ένα φαρμακοποιό από τη Γερμανία. Είναι ένα αρωματικό πολυμερές υλικό που μπορεί να απελευθερώσει στυρόλιο στα τρόφιμα. Αυτό το υλικό πρέπει να αποφεύγεται, ως επικίνδυνο για την υγεία του εγκεφάλου, παρεμβαίνει στα οιστρογόνα των γυναικών, με αποτέλεσμα προβλήματα στην αναπαραγωγή και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
7. Άλλο (συνήθως πολυκαρβονικά)
Χρησιμοποιείται για φιάλες πόσιμου νερού, εξαρτήματα αυτοκινήτων, οικιακές συσκευές, υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές και πλαστικά υλικά συσκευασίας. Συναντώνται στους παρακάτω τέσσερις τύπους:
SAN-styrene acrylonitrile
ABS – acrylonitrile butadiene styrene
PC – polycarbonate
Νάιλον
GIA TO H04 KSERIS KANIS?