Μια μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές με….
έδρα τη Δανία, δείχνει ότι ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για τη θεραπεία της υπέρτασης αυξάνει κατά επτά φορές περισσότερο (!) τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Πίεση αίματος: Ποια είναι η “ένοχη” δραστική ουσία HCTZ
Ο επικεφαλής ερευνητής Anton Pottegård, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στο Odense, και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κοινής ουσίας υδροχλωροθειαζίδης (hydrochlorothiazide, ή για συντομογραφία, HCTZ) και του κινδύνου καρκίνου του δέρματος, εκτός του μελανώματος.
Το HCTZ είναι ένα δημοφιλές διουρητικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατακράτησης νερού και για την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος (υπέρταση). Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μερικές μελέτες, είναι “το πιο συχνά συνταγογραφούμενο αντιυπερτασικό φάρμακο παγκοσμίως”.
Οι ερευνητές μελέτησαν επί τούτου το HCTZ, επειδή έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των χειλιών. Μάλιστα, μια μελέτη με επικεφαλής τον ίδιο τον Pottegård, έδειξε ότι το HCZT ευθύνεται για το 11% των περιπτώσεων καρκίνου των χειλιών!
Επιπλέον, το HCTZ, εξηγούν οι συγγραφείς στην τελευταία μελέτη, κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στη βλάβη των υπεριωδών ακτίνων (UV) του ήλιου, λόγω των φωτοευαισθητοποιητικών του επιδράσεων. Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος για τους ερευνητές να μελετήσουν περαιτέρω το HCZT.
Το HCTZ για την πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος
Χρησιμοποιώντας εθνικές βάσεις δεδομένων, ο Pottegård και συνεργάτες του εξέτασαν την χρήση του HCTZ σε περισσότερους από 80.000 ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του δέρματος χωρίς μελάνωμα. Συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με τα αντίστοιχα 1,5 εκατομμυρίων υγιών μαρτύρων.
Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν την χρήση και άλλων αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Η έρευνά τους αποκάλυψε ότι όσοι έπαιρναν HCTZ ήταν επτά φορές (700%) πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Συγκεκριμένα, το εν λόγω αντιυπερτασικό φάρμακο εκτόξευσε τον κίνδυνο τόσο του πλακώδους όσο και του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, μιας λιγότερο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος.
Αντίθετα, κανένα από τα άλλα φάρμακα για την πίεση, που εξετάστηκαν, δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
“Ξέραμε ότι η υδροχλωροθειαζίδη κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στη βλάβη από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αλλά αυτό που είναι νέο και εκπληκτικό είναι ότι η μακροχρόνια χρήση αυτού του φαρμάκου για την πίεση του αίματος οδηγεί σε τόσο μεγάλη αύξηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος”, σχολίασε ο Pottegård.
Η επιλογή ενός διαφορετικού φαρμάκου για την πίεση μπορεί να είναι ενδεδειγμένη
Ο δρ. Armand B. Cognetta Jr., επικεφαλής του τμήματος Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Tallahassee και συν-συγγραφέας της μελέτης, σταθμίζει τα ευρήματα, λέγοντας: “Έχουμε δει και παρακολουθήσει πολλούς ασθενείς με διαφορετικούς τύπους καρκίνου του δέρματος, όπου ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου εκτός από την έκθεση στο ηλιακό φως φαίνεται να είναι η υδροχλωροθειαζίδη”.
Και συνέχισε: “Ο συνδυασμός του να ζει κανείς σε μια ηλιόλουστη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί αγωγή με υδροχλωροθειαζίδη, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος ακόμα και για τη ζωή του (…) Η μελέτη που διεξήγαγε ο Pottegård και οι συνεργάτες του θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και στην δημόσια υγεία παγκοσμίως”, εξηγεί ο δρ. Cognetta.
Όχι στα βιαστικά συμπεράσματα
Εντούτοις, ο Pottegård προειδοποιεί να μην βιαστεί κανείς καταργήσει την χρήση του HCTZ, ως αποτέλεσμα της μελέτης του, λέγοντας: “Ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος πρέπει βεβαίως να σταθμιστεί ενάντια στο γεγονός, ότι η υδροχλωροθειαζίδη αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς”.
Και προσθέτει: “Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να οδηγήσουν σε επανεξέταση της χρήσης της υδροχλωροθειαζίδης. Ελπίζουμε ότι με αυτήν τη μελέτη θα συμβάλουμε στην ασφαλέστερη αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης στο μέλλον (…) Δεν πρέπει να διακόπτετε τη θεραπεία σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε υδροχλωροθειαζίδη επί του παρόντος, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν είναι δυνατόν να επιλέξετε ένα διαφορετικό φάρμακο για την πίεση”.
Η μελέτη διεξήχθη από τον Anton Pottegård, αναπληρωτή καθηγητή κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στο Odense και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Association of Dermatology.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice