Κινητά και οθόνες: πως επηρεάζουν τον ύπνο του παιδιού
Γνωρίζατε πως τα κινητά και οι οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζουν άμεσα τον ύπνο του παιδιού σας; Στην expat therapist amsterdam εποχή μας, που τα μικρά παιδιά έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές, θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ανησυχία στον ύπνο τους. Για παιδιά αλλά και για εφήβους, η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και υπολογιστών τη νύχτα, έχει σοβαρή επίπτωση στην υγεία του ύπνου τους.
Μήπως έχετε παρατηρήσει πως τα παιδιά σας δεν έχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας; Ή πως χασμουριούνται πολύ πιο συχνά απ’ όσο θα περίμενε κανείς;
Την απάντηση έδωσε η ανάλυση για τον παιδικό ύπνο της JAMA Pediatrics. Η έρευνα βρήκε “ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αντιδράσεων των παιδιών, τα οποία μελετήθηκαν σε διάφορες χώρες”. Δήλωσε ο Δρ. Ben Carter, κύριος συγγραφέας και ανώτερος λέκτορας βιοστατιστικής στο King’s College London.
Ο Carter και οι συνάδελφοί του εξέτασαν μια μεγάλη γκάμα άρθρων και ερευνών (ιατρικής βιβλιογραφίας). Εντόπισαν εκατοντάδες μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2011 και 15 Ιουνίου 2015. Οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτό το μοντέλο. Επέλεξαν 20 ερευνητικές εκθέσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 125.198 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, με μέσο όρο ηλικίας 14½ ετών. Μετά την εξαγωγή σχετικών δεδομένων, ο Carter και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν τη δική τους μετα-ανάλυση.
Λίγοι είναι οι γονείς που θα εκπλαγούν με τα αποτελέσματα
Η ομάδα βρήκε μια “δυνατή και συνεχή αλληλοσυσχέτιση” μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας και της έλλειψης ποιοτικού ύπνου. Η έλλειψη ενέργειας ή/και ο παρατεταμένος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι δείγματα και αποτελέσματα αυτού του προβλήματος.
Παραδόξως, όμως, ο Carter και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι ακόμη και τα παιδιά που δεν χρησιμοποίησαν τις συσκευές τους στα υπνοδωμάτιά τους δεν είχαν φυσιολογικό ύπνο. Κάτι, που διέκοψε τον ύπνο τους, τα οδήγησε στο να υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα. Τα φώτα και οι ήχοι που εκπέμπονται από την τεχνολογία, καθώς και το ίδιο το περιεχόμενο, μπορεί να είναι πολύ διεγερτικά! Ακόμη και αν η οθόνη είναι ανοιχτή σε άλλο δωμάτιο!!!
Ηλεκτρονικό δωμάτιο
Μια δημοσκόπηση μεγάλης κλίμακας διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (National Sleep Foundation). Ανέφερε το 2013 ότι το 72% όλων των παιδιών και το 89% των εφήβων έχουν τουλάχιστον μία συσκευή στο περιβάλλον ύπνου τους. Και στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές είναι κοντά ή και μέσα στο υπνοδωμάτιό τους.
Σύμφωνα με τον Carter, αυτή η πανταχού παρούσα τεχνολογία επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο των παιδιών καθυστερώντας τον χρόνο ύπνου τους! Είτε βλέποντας μια ταινία είτε παίζοντας ένα ακόμα παιχνίδι, τις ώρες που θα ήταν πιο ποιοτικός ο ύπνος τους.
Το φως που εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κιρκαδικό ρυθμό, το “βιολογικό ρολόι”, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας του σώματος και της απελευθέρωσης ορμονών, εξηγούν οι ερευνητές. Μια συγκεκριμένη ορμόνη, η μελατονίνη, προκαλεί κόπωση και συμβάλλει στο χρονοδιάγραμμα των κύκλων ύπνου-αφύπνισης. Τα ηλεκτρονικά φώτα μπορούν να καθυστερήσουν την απελευθέρωση της μελατονίνης, διακόπτοντας αυτόν τον κύκλο και καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο!
Αναφέρουν επίσης πως το περιεχόμενο στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ψυχολογικά διεγερτικό. Και μπορεί να κρατήσει τα παιδιά και τους εφήβους ξύπνιους πολύ πέρα από την ώρα που απενεργοποιούν τις συσκευές τους και προσπαθούν να κοιμηθούν.
“Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά”
Δήλωσε ο Δρ Sujay Kansagra, διευθυντής του προγράμματος παιδιατρικής νευρολογίας Sleep medicine στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke. “Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη μνήμη, την αυτορρύθμιση, την προσοχή, την ανοσολογική λειτουργία, την καρδιαγγειακή υγεία και πολλά άλλα.”
Μήπως τελικά θα πρέπει να απλοποιήσουμε τις ζωές μας; Να απομακρύνουμε, όσο γίνεται, τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιό μας και τους τριγύρω χώρους; Ένα είναι σίγουρο, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, η βραδινή έκθεση στην οθόνη και την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, επηρεάζουν τα παιδιά μόνο με αρνητικούς τρόπους.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice