Ζήσης Ψάλλας
Η διαλειμματική νηστεία αλλάζει τη δραστηριότητα των βακτηρίων του εντέρου των ποντικών και αυξάνει την ικανότητά τους να αναρρώνουν από νευρική βλάβη. Η σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διενεργήθηκε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν πώς η νηστεία οδήγησε τα βακτήρια του εντέρου να αυξήσουν την παραγωγή ενός μεταβολίτη γνωστού ως 3-ινδολεπροπιονικό οξύ (IPA), ο οποίος απαιτείται για την αναγέννηση των νευρικών ινών που ονομάζονται άξονες -δομές που μοιάζουν με νήματα στα άκρα των νευρικών κυττάρων και εκπέμπουν ηλεκτροχημικά σήματα σε άλλα κύτταρα του σώματος.
Αυτό που ανακαλύφθηκε στα ποντίκια μπορεί να ισχύει και στους ανθρώπους. Η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι το βακτήριο που παράγει το IPA, το Clostridium sporogenesis, βρίσκεται εκ φύσεως στα έντερα των ανθρώπων και των ποντικών και ότι το IPA κυκλοφορεί στο ανθρώπινο αίμα.
Η μελέτη αξιολόγησε την αναγέννηση των νεύρων ποντικών όπου το ισχιακό νεύρο, το μεγαλύτερο νεύρο που τρέχει από τη σπονδυλική στήλη μέχρι το πόδι, συνθλίβεται. Τα μισά από τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε διαλειμματική νηστεία (τρώγοντας όσο ήθελαν αλλά στη συνέχεια δεν έτρωγαν καθόλου μέρα παρά μέρα), ενώ τα άλλα μισά ήταν ελεύθερα να φάνε χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.
Το μήκος των αναγεννημένων αξόνων μετρήθηκε και ήταν περίπου 50% μεγαλύτερο σε ποντίκια που έκαναν νηστεία. Η Di Giovanni είπε: «Νομίζω ότι η δύναμη αυτού του ευρήματος είναι ότι ανοίγει ένα εντελώς νέο πεδίο όπου πρέπει να αναρωτηθούμε: είναι αυτή η κορυφή ενός παγόβουνου. Υπάρχουν άλλα βακτήρια ή μεταβολίτες βακτηρίων που μπορούν να προωθήσουν την επισκευή;».
Οι ερευνητές μελέτησαν πώς η νηστεία οδήγησε σε αυτή την αναγέννηση των νεύρων. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών, συμπεριλαμβανομένου του IPA, στο αίμα ποντικών με διαλειμματική δίαιτα. Για να επιβεβαιωθεί εάν το IPA οδήγησε σε επιδιόρθωση νεύρων, τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά για να καθαρίσουν τα έντερά τους από τυχόν βακτήρια. Στη συνέχεια τους δόθηκαν γενετικά τροποποιημένα στελέχη Clostridium sporogenesis που μπορούσαν ή δεν μπορούσαν να παράγουν IPA.
«Όταν το IPA δεν μπορεί να παραχθεί από αυτά τα βακτήρια και σχεδόν απουσίαζε στον ορό, η αναγέννηση ήταν μειωμένη. Αυτό υποδηλώνει ότι το IPA που δημιουργείται από αυτά τα βακτήρια έχει την ικανότητα να θεραπεύει και να αναγεννά κατεστραμμένα νεύρα», είπε η Di Giovanni.
zougla.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice