Mια πραγματική καταστροφή προκάλεσαν τα Μνημόνια και οι δανιεστές στην Ελλάδα καθώς το 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στο 94% του μέσου κοινοτικού όρου, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης και το 2016 το ποσοστό είχε κατέβει στο 67% του μέσου κοινοτικού όρου.
Δηλαδή η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έπεσε κατά 27%!
Μετά από 11 ολόκληρα χρόνια από σήμερα κι αφού ήδη έχει ήδη προηγηθεί μια 8ετία αιματηρών θυσιών, οι Έλληνες θα μπορούν να «απολαύσουν» εκ νέου το βιοτικό επίπεδο του 2009!
Την πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Οικονομικών Π. Πετράκης, ο οποίος συμπαρουσιάζοντας τις βασικές θέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον Προϋπολογισμό, εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα κι εφόσον πάνε όλα καλά, θα πρέπει να φτάσουμε στο 2029 προκειμένου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2009.
Αν μιλάμε, μάλιστα, για το διαθέσιμο εισόδημα- ό,τι μένει μετά από την αφαίρεση φόρων και εισφορών- τότε η «επαναφορά θα γίνει στη δεκαετία του 2030!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2009 η Ελλάδα βρισκόταν στο 94% του μέσου κοινοτικού όρου, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης. Ένα χρόνο αργότερα, είχαμε χάσει 9 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, το 2011 άλλες 10 μονάδες, ενώ το 2016- που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία- βρισκόμαστε στο 67% του κοινοτικού μέσου όρου, δηλαδή πίσω από τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, ακόμα και την Εσθονία, που ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από εμάς πριν από μια δεκαετία.
Στην ίδια εκδήλωση τέθηκε το μείζον ερώτημα ν η ευημερία των αριθμών θα μεταφραστεί και σε ευημερία των πολιτών. Το ερώτημα εν πολλοίς έμεινε αναπάντητο, με την παραδοχή ότι πάντα υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αλλά και την επισήμανση ότι η τάση μείωση της ανεργίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό σημάδι.
Το πρόβλημα- όπως εντοπίζεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ- είναι ότι ακόμα κι αυτή η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην «έκρηξη» των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ήτοι στη μερική κι εκ περιτροπής εργασία, η οποία εκτός του ότι έχει υψηλό βαθμό ανασφάλειας, είναι και κακοπληρωμένη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το βιοτικό επίπεδο κυρίως των νέων ανθρώπων.
Την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται υπό το βάρος των αμείωτων φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες στο όνομα των εξωφρενικών πλεονασμάτων, υπονομεύουν τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης.
Στη διάρκεια του 2018, μόνο τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται από το 2015 και μετά, υπολογίζονται ότι θα αποφέρουν κάτι παραπάνω από 5,5 δις ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι που πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία για να βγει ο λογαριασμός του Προϋπολογισμού, θα ξεπεράσουν τα 48 δις ευρώ!
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ κάθε μήνα προστίθενται σταθερά πάνω από 1 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών στο σύνολο των χρεών προς τις εφορίες, που άγγιξαν τα 100 δις ευρώ δηλαδή το 56% του ΑΕΠ.
Η εισπραξιμότητα έχει αρνητική τάση. Είναι ενδεικτικό ότι στα 2,661 δις ευρώ των απαιτήσεων πληρωμής για τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι εμπρόθεσμες πληρωμές διαμορφώνονται 834 εκατ. ευρώ χαμηλότερα ήτοι εισπραξιμότητα στο 68,68%.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν αρκεί αυτή η… ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει από μόνη της, αλλά χρειάζονται επιπλέον «ενέσεις» ρευστότητας από το εξωτερικό υπό τη μορφή επενδύσεων ή κάποιες ελπιδοφόρες εξαγωγές υδρογονανθράκων στο άμεσο μέλλον.
pronews
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
τι επεσε ρε παιδια , το τι κενουργιο οχημα και μηχανή κυκλοφοραει δε λεγετε
Μας δουλευουν οι Ελληνες..
1) Τα μαγαζια εχουν κριση και ειναι αδεια.
2) Η ανεργια αυξηθηκε.
3) Το εισοδημα μειωθηκε και οι φοροι αυξηθηκαν.
4) Το παρκαρισμα στο κεντρο ειναι αδυνατο.
Τοτε πως εξηγειτε:
1) Η απιστευτη κινηση στους δρομους? Πανε βολτα οι ανεργοι και οι αφραγκοι?
2) Η μαζικη φυγη τις γιορτες και το ξεφαντωμα στα μπουζουκια κλπ? Τα φυλαγανε γι αυτες τις ημερες?
Για εξηγηστε μου γιατι εγω ο χαζος δεν ξερω..
FAKE NEWS ΦΙΛΤΑΤΕ ΓΙΑΥΤΟ…. ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΕΝΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ 7 ΜΟΝΑΔΕΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ, SPREADS ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ 2006,ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 4,5 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 11ΜΗΝΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 2%, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙς ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ… ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ, ΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΦΕΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ 95%
Σε αναλογία δραχμής-ευρώ,παίρνω τον ίδιο μισθό όπως πριν 20 έτη.Εάν συγκρίνω τα βασικά είδη κατανάλωσης του τότε με το τώρα,βάζοντας & την έμμεση και άμεση φορολογία,διαπιστώνω ότι η αγοραστική δύναμή μου είναι τουλάχιστον 50% μείον(και χωρίς ‘πολυτέλειες’) και όχι 27% όπως αναφέρει ο μελετητής.Αφού τα ζούμε,μην μας δουλεύουνε…..
ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ!
ΤΟ 30/ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ,ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΑ
ΠΑΧΙΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΚΛΕΒΑΝΕ ΚΑΙ
ΤΡΩΓΑΝΕ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΑΣΕΛΕΔ.
ΠΧ.ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΌΣ ΤΟΥ
ΟΣΕ ΕΦΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ 5000 ΕΥΡΩ
ΤΟΝ ΜΗΝΑ.ΜΕ 12-13 ΔΡΟΜΩΛΟΓΙΑ ΘΕΣΝΙΚΗ-ΑΛΕΞ/ΠΩΛΗ.ΕΝΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ
ΔΕΗ,ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΜΟΠΩΛΗ ΜΙΚΡΗ,
ΕΦΤΑΝΕ ΤΑ 3500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΦΘΕΡΟΙ ΕΠΑ/ΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ,ΕΒΓΑΖΕ
ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΤΟΥ.ΟΛΑ ΜΑΥΡΑ.
ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ.ΤΟ ΕΜΠΟΤΙΟ
ΛΙΑΝΙΚΗ-ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΝΘΟΥΣΕ.
ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΠΑΙΡΝΕ 3000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΚΑΤΙ ΚΗΦΗΝΕΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Η αγοραστικη δυναμη επεσε στο 60-62 % και ενας στους δυο , ενω παει μαλλον γρηγορα , δυο στους τρεις πλεον οικονομικα να διαλυεται.
Γιατι μου πατατε dislike και δεν μου εξηγειτε που βρηκατε τα λεφτα και κλαιγεστε ολοι οτι δεν εχετε.
1 ωρα απο Μαρουσι για Παγκρατι?
Που πατε ολοι? Λεφτα δεν εχετε..