Διαφημίσεις

Η αίσθηση της δικαιοσύνης είναι σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, αποτελεί βασικό στοιχείο συμπεριφοράς τόσο των σκύλων, όσο και των λύκων. Σε πειράματα που έγιναν το 2008, όταν μεταξύ δύο σκύλων δινόταν μόνο στον έναν σημαντική αμοιβή, επειδή έκανε κάτι, ο άλλος αρνούνταν να κάνει οτιδήποτε. Αρχικά, υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή η απέχθεια προς την αδικία ήταν συμπεριφορά, που οι σκύλοι είχαν υιοθετήσει από τον άνθρωπο.

Ωστόσο, παρατηρήσεις σε λύκους έδειξαν ότι αυτή η αίσθηση της δικαιοσύνης προηγείται της εξημέρωσης των σκύλων. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη του 2017, ότι, δηλαδή, αυτή η αίσθηση βρίσκεται βαθιά ριζωμένη και στους λύκους. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διεξήγαν παρατηρήσεις σε σκύλους και λύκους, που ζούσαν σε αγέλες.

Δύο ζώα από κάθε είδος τοποθετήθηκαν σε πλαϊνά κλουβιά, σε καθένα από τα οποία υπήρχε ένα κουμπί. Όταν ο σκύλος ή ο λύκος πατούσε το κουμπί, και τα δύο ζώα, σε κάποιες περιπτώσεις, λάμβαναν αμοιβή. Άλλες φορές, δινόταν αμοιβή όχι στο ζώο που πατούσε το κουμπί, αλλά στο άλλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όταν δινόταν σημαντική αμοιβή στο ζώο που δεν πατούσε το κουμπί, το άλλο ζώο (αυτό που το πατούσε) αρνούνταν να συνεχίσει να το κάνει. «Όταν η αδικία ήταν πολύ μεγάλη, τότε σταματούσαν να ενεργούν», είπε η Jennifer Essler, από το University of Veterinary Medicine, στη Βιέννη.

«Ορισμένα από αυτά αντιδρούσαν πολύ γρήγορα και έντονα. Ένας από τους λύκους σταμάτησε να ενεργεί μετά από την τρίτη προσπάθεια, κι αφού δεν έλαβε τίποτα, ενώ ο σύντροφός του έλαβε κάτι. Νομίζω πως ήταν τόσο απογοητευμένος που έσπασε τη συσκευή». Τα πειράματα αυτά υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι πιθανό να κληρονομήθηκε από έναν κοινό πρόγονο των σκύλων και των λύκων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν ότι η θέση του ζώου στην ιεραρχία της αγέλης έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις του. Έτσι, εκείνα που βρίσκονταν υψηλότερα στην ιεραρχία, δυσφορούσαν ταχύτερα από τα υπόλοιπα. Βέβαια, η ανθρώπινη επίδραση στους σκύλους δεν απουσιάζει εντελώς, αλλά, όπως παρατηρήθηκε, η συμβίωση με τους ανθρώπους έχει κάνει τους σκύλους πιο ανεκτικούς στην αδικία.

tilestwra.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από KORAKAS NEWS

Αγαπητικός της έρευνας και εραστής της ζωής...! Οταν κραζει ο κόρακας, θα κράξει τρεις φορές, και το μήνυμα έχει περάσει στο υλικό πεδίο: -Καθημερινό ξεβράκωμα των συνωμοτών εναντίον της χώρας και του λαού μου...

7 σχόλια στο “Νέα έρευνα δείχνει ότι οι σκύλοι και οι λύκοι έχουν την αίσθηση της δικαιοσύνης”
  1. ΚΟΡΑΚΑ ΘΑ ΣΕ [ ΞΑΝΑ ] ΒΑΡΕΣΩ…ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΤΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΠΑΔΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΑΙΤΙΑ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  2. Ἀνοησίαι διότι καὶ οἱ λῦκοι εἶναι σκύλοι. Ὅπως σκύλοι εἶναι καὶ αἱ ἀλεποῦδες καὶ οἱ θῶες (τσακάλια).
    Ως πρὸς τὸ αἴσθημα τῆς δικαοσύνης εἶναισαφῶς περισσότερον ἀνεπτυγμένον εἰς τὸν λῦκον ἀπὸ τὸν κοινὸν σκῦλον διότι ὁ πρῶτος εἶναι ἀδιάφθορος, καὶ συνεπῶς φέρει ἁγνότερα αἰθήματα, ἀπὸ τὸν δεύτερον, λόγῳ τῆς μὴ ἐπαφῆς του μὲ τὸν ἄνθρωπον.

  3. Παιδιά όταν διαβάζουμε ξένες δημοσιεύσεις αυτό τον καιρό θέλει κριτική σκέψη, οι περισσότερες είναι σαβούρα, το έχει τεκμηριώσει και στατιστικά ο Ιωαννίδης. Έχουμε ξαναγράψει και αλλού πολλοί νέοι “επιστήμονες” τα’χουν τελείως χαμένα. Διαχειρίζονται έννοιες όπως “justice” ή “fairness” (δικαιοσύνη) με φιλοσοφικό υπόβαθρο νηπιαγωγείου. Στην παραπάνω έρευνα τι ακριβώς είναι δίκαιο και τι αδικία; Όταν ένας σκύλος, λέει η έρευνα, έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο γίνεται “ανεκτικός” στην αδικία!!!! Και ως αδικία θεωρείται η ΑΝΙΣΗ μεταχείρηση που που επιβάλλει η βούληση του ανθρώπου. Δηλαδή ΑΝΙΣΗ μεταχείρηση = ΑΔΙΚΙΑ!!! Σοβαρά; Και αποδέχεται ο σκύλος την άνιση μεταχείρηση από ποιον; Από εκείνον τον άνθρωπο που δίνει στο σκύλο την τροφή! Τροφή την οποια δεν κυνήγησε, αλλά του παρέχεται δωρεάν! Τα σκυλιά ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ τον άνθρωπο περισσότερο και δεν αντιδρούν διότι έμαθαν να ζουν αρμονικά και να είναι κοινωνικά. Χωρίς ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ δεν υπάρχει αρμονική συμβίωση. Οι λύκοι από την άλλη είναι θηρευτές. Όταν ένας λύκος αντιδρά περισσότερο ΔΕΝ αντιδρά σε κάποιο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ αίσθημα αδικίας, αλλά στο αντανακλαστικό του ΕΓΩΙΣΜΟΥ που είναι πρωτόγονο και απαραίτητο για την επιβίωση στη φύση. Εντυπωσιακό εύρημα για την αίσθηση δικαίου είναι πχ. όταν ελέφαντες παρεμβαίνουν για να εμποδίσουν επιθετικό ζώο που ενοχλεί έναν τραυματισμένο ζώο. Ναι, εκεί μιλάμε για κοινωνικό αίσθημα ΔΙΚΑΙΟΥ και στα ζώα. Δείτε σας παρακαλώ αυτό https://9gag.com/gag/aDWN97K και αυτό https://9gag.com/gag/a4ZwvEy και άμα δείτε ποτέ ΛΥΚΟ να έχει τέτοια αίσθηση ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ να μου το πείτε. Προσοχή στις ξένες δημοσιεύσεις, οι καιροί είναι πονηροί.

  4. Δεν γνωρίζω για τους αλλους σκύλους αλλά ο δικός μου βλέπω ότι έχει ένστικτο καλύτερο από εμένα,γνωρίζει αμέσως τους εχθρούς απο τους φίλους. Όποιον δεν χωνεύει ο σκύλος μου δεν τον βάζω στο σπίτι μου,ο σκύλος ποτέ δεν κάνει λάθος!!!

  5. Όλα τα έντομα η τα ζώα που έχουν τυπική πολιτική ιεραρχία στο είδος τους, διαθέτουν μεταξύ τους και μόνο (είναι βασικό αυτό) είδος δικαιοσύνης, και αυτό για να μην καταρρεύσει η ιεραρχία στην προσωπική κοινωνία του κόσμος τους! Αυτό ισχύει για όλα τα πολιτικά έντομα, η τα ζώα… πλην του ανθρώπου, όποιος έχει μελετήσει Αριστοτέλη η Πλάτωνα, το γνωρίζει αυτό. Ακριβώς πάνω σε αυτό βασίζεται η κοινωνική δομή του καπιταλισμού… στην δύναμη της ατομικότητας του κατώτερου εγώ. Αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek