Αίσθηση προκαλεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” που αναφέρεται αναλυτικά στο παρασκήνιο για τις φρεγάτες και τους εξοπλισμούς του ΠΝ.
Απ’ ότι φαίνεται οι ΗΠΑ μπορούν να διασώσουν την κατάσταση προσφέροντας μόνο Arleigh Burke ή ένα πακέτο που θα περιέχει φρεγάτες και F-35. Ισως υπάρξει αντίστοιχη πρόταση και από την Γαλλία, δηλαδή 4 φρεγάτες Belharra και επιπλέον Rafale αντί για πλοίο ενδιάμεσης λύσης.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το Βερολίνο προσπαθεί με “νύχια και με δόντια” να πάρει το πρόγραμμα των φρεγατών προτείνοντας λίστα 6 (!) διαφορετικών προτάσεων
Ας δούμε τι αποκαλύπτει η εφημερίδα “Το Βήμα”
Στο επίκεντρο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα βρεθεί τους προσεχείς μήνες η αναθεώρηση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA), η δεύτερη σε διάστημα 3 ετών.
Η αμερικανική πλευρά ζητεί συγκεκριμένα πράγματα όπως την ανανέωση της ισχύος της για 5 έτη αντί κατ’ έτος που ισχύει μέχρι σήμερα.
Ωστόσο είναι ασαφές τι προσφέρει σε απτά ανταλλάγματα βοηθώντας την Ελλάδα στην εξισορρόπηση του τουρκικού κινδύνου πέραν της πολιτικής θέσεως ότι η χώρα μας αποτελεί στρατηγικό εταίρο.
Επιπλέον οι ΗΠΑ ζητούν την προσθήκη νέων τοποθεσιών. Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν καταθέσει έγγραφο με πάνω από 20 (!) τοποθεσίες στις οποίες θα μπορούν να σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εκ περιτροπής παρουσίας τους στον ελλαδικό χώρο.
Δεν συζητείται η δημιουργία νέας μόνιμης βάσης τύπου Σούδας και οι προτεινόμενες τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένων και νησιών όπως η Σκύρος σχετίζονται με περιοχές που ήδη διεξάγονται ελληνοαμερικανικές ασκήσεις ή και που αποτελούν ΝΑΤΟϊκές υποδομές.
Το παρασκήνιο με τους εξοπλισμούς
Στο σκέλος των εξοπλιστικών ανταλλαγμάτων, οι συζητήσεις κινούνται σε διάφορα επίπεδα εστιάζοντας στην ουσιαστική ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου με σκοπό να αποκτήσει ποιοτική υπεροχή.
Αναφορικά με την πώληση οπλικών συστημάτων, υπάρχουν δύο προγράμματα μείζονος σημασίας τα οποία συζητούνται.
Το πρώτο αφορά την προμήθεια των φρεγατών του ΠΝ και το δεύτερο αφορά την προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς , τα γνωστά F-35.
Δεύτερες σκέψεις για τις MMCS
Tα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης, η ασάφεια στο αν θα περιλαμβάνουν την προμήθεια πυραύλων SM-2 αλλά και το θολό τοπίο σχετικά με το αν είναι εφικτή η κατασκευή των 3 MMSC σε ελληνικό ναυπηγείο, έχουν γεννήσει αμφιβολίες στο ΠΝ.
Ταυτόχρονα, η αμερικανική πλευρά δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και σε ότι αφορά το πλοίο ενδιάμεσης λύσης.
Η θέση των ΗΠΑ για τα Arleigh Burke είναι γνωστή αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ούτε αν μπορεί να μπει το ΠΝ στο πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών FFGX Constellation.
Το ζήτημα των κονδυλίων
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εξισωθεί με το Ισραήλ ή ακόμα και την Αίγυπτο μια γενναία χρηματοδοτική ένεση μέσω FMF (Foreign Military Financing) δεν φαντάζει πιθανή. Το FMF αφορά αναπτυσσόμενες χώρες και όχι ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.
Μπορεί να υπάρξει βέβαια αλλαγή του πλαισίου αλλά είναι χρονοβόρα και εμπλέκει το Κογκρέσο ενώ απαιτεί από την Αθήνα να διαμορφώσει ένα καλά δομημένο σχέδιο για να πείσει ότι πρέπει να προτιμηθεί έναντι άλλων χωρών έτσι ώστε είτε να αυξηθεί το ποσό του FMF ή να υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων υπέρ μας.
Ενδεχομένως η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να ζητήσει την βοήθεια του Ισραήλ για την κατάρτιση και την προώθηση ενός σχεδίου που θα αναδείκνυε την αντισυμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας
Η επανεμφάνιση της Γαλλίας με την προσφορά των 4 φρεγατών Belharra έχει αποκτήσει περισσότερους οπαδούς στο ΠΝ αν και λείπει η ενδιάμεση λύση ακόμη κάτι που ισχύει και για τις MMSC.
Από την πλευρά της η Γερμανία έχει καταθέσει μια λίστα έξι (!) διαφορετικών προτάσεων με κόστος που εκκινεί από 3,5 δισ. ευρώ και προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει:
- Την πώληση 4 φρεγατών Α200 ή Α300
- Την ενεργοποίηση της option για ακόμη 2 υποβρύχια είτε τύπου 209 είτε τύπου 214 με εναερόβια πρόωση
- Τον εκσυγχρονισμό 4 ΜΕΚΟ
Το πρόβλημα με την γερμανική πρόταση είναι κατά βάση πολιτικό. Το ίδιο ισχύει και για τις προτάσεις από Βρετανία και Ισπανία. Η ολλανδική πρόταση της εταιρείας Damen περιλαμβάνει ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά δεν συζητείται ευρέως.
Στην εξίσωση των φρεγατών εμφανίστηκαν και οι Ιταλοί προσφέροντας 4 φρεγάτες FREMM όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο”.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν υπάρξει δραματική ανατροπή, η μάχη θα δοθεί μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας εκτός αν υπάρξει πολιτική χειραγώγηση να πάρει το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ το Βερολίνο.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice