Σαφή προειδοποίηση στέλνει Ισραηλινός σύμβουλος για επικείμενη στρατιωτική αντιπαράθεση στην Α.Μεσόγειο, με αφορμή την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Σαφή προειδοποίηση μας στέλνει Ισραηλινός σύμβουλος και ειδικός αμυντικός αναλυτής, περί επικείμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης των χωρών της περιοχής (Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ) με την Τουρκία στην Α.Μεσόγειο, με αφορμή την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μετατρέποντας ένα σενάριο σε κάτι “χειροπιαστό”.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο έχουν γίνει η κύρια πηγή εντάσεων στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ενεργειακό πόλεμο, έγραψε ο ισραηλινός ειδικός Eyal Zisser για λογαριασμό του ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων.
“Τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα αποθέματα φυσικού αερίου έχουν αντικαταστήσει το νερό ως την κύρια πηγή περιφερειακών εντάσεων”, δήλωσε ο Ζάσερ, προσθέτοντας ότι, αν και οι χώρες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς με αφορμή τους υδρογονάνθρακες, «τα συμφέροντά τους ξεπερνούν τα πάντα».
“Η Τουρκία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί τώρα την κύρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και τα βήματα που υλοποιεί μπορούν να εμπλέξουν ολόκληρη την περιοχή σε μια μεγάλη σύγκρουση.
Η Τουρκία ενίσχυσε τις προσπάθειές της διεκδικώντας μερίδιο των πόρων του φυσικού αερίου στην Α. Μεσόγειο, διακόπτοντας δύο γεωτρήσεις, με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στην Κύπρο.
Εκτός από τις θαλάσσιες διεκδικήσεις που επικαλύπτονται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, η οποία θεωρεί τις δύο χώρες ως “γείτονες”, αγνοώντας ολόκληρα ελληνικά νησιά.
Η κίνηση αυτή “επιτρέπει στην Άγκυρα να εμποδίσει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα στην δημιουργία του αγωγού East Med, ο οποίος θα επέτρεπε να εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη”, εξήγησε ο Ζάσερ.
“Η τουρκική κυβέρνηση στην πραγματικότητα θέλει να διέλθει ο αγωγός μέσω των υδάτων που θα ελέγχει πλέον η Τουρκία, ενώ απέκλεισε τις συνομιλίες με το Ισραήλ για πολιτικούς λόγους”, συνέχισε ο ίδιος.
Η Άγκυρα αντιμετωπίζει σαφώς μια μεγάλη περιφερειακή απομόνωση, από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
“Ο συνδυασμός της πολιτικής και της προοπτικής των δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προκαλέσει σύντομα ένταση στη γειτονιά μας, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε στρατιωτική σύγκρουση με σαφείς διακλαδώσεις για το Ισραήλ”, τόνισε ο Ζισέρ.
Σε παλαιότερο άρθρο μας αναφέραμε ότι Τούρκοι ειδικοί ομιλούν εδώ και καιρό, για πιθανά πολεμικά σενάρια δημιουργίας «αντι-τουρκικού» μπλοκ χωρών, οι οποίες συμμετέχουν στην απόφαση δημιουργίας «Μεσογειακού ΟΠΕΚ» για τα 60 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή.
Ο κ. Medhat Youssef, πρώην επικεφαλής της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πετρελαίου, δήλωσε ότι το EMGF θα αποτελέσει ένα μπλοκ παρόμοιο με τον ΟΠΕΚ.
«Το νέο μπλοκ θα επιτύχει ισορροπία στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, καθώς οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτουν το 87% του αποθέματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα», είχε δηλώσει ο Γιούσεφ στο Xinhua.
Είναι φυσικό λοιπόν οι Τούρκοι να προσπαθήσουν να ακυρώσουν όλα αυτά και για αυτό φαίνεται να προετοιμάζονται εντατικά ακόμη και για “πολεμικά σενάρια” στην Α.Μεσόγειο.
Η σημαντική πληροφορία από την τουρκική ιστοσελίδα είναι ότι Τούρκοι επιτελείς φέρονται να «συζητούν και να εξετάζουν την επάρκεια των μάχιμων δυνάμεων, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πολεμική αεροπορία με περισσότερες λεπτομέρειες, για να δουν το τι μπορεί να γίνει σε όλες τις περιπτώσεις».
Μιλάμε δηλαδή για πιθανά σενάρια που απεργάζονται στο τουρκικό επιτελείο μετά από εντολή Ερντογάν, για την επικείμενη επιχείρηση «Γαλάζια πατρίδα», η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα.
Ελλάδα, Αίγυπτος και Ισραήλ με σχέδια όπως η παροχή ρεύματος και ο αγωγός East Med θα ενωθούν εύκολα κάποια στιγμή στρατιωτικά κατά της Τουρκίας, η οποία θα βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση που είχε βρεθεί και το μακρινό 1912-13.
stoxos.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice