Τι συμβαίνει με το τραπεζικό έλλειμμα
Στα «ψιλά» φαίνεται ότι πέρασε μια φράση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), το οποίο υποχρεούνται να καλύψουν εντός των επόμενων τεσσάρων πέντε ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πρόκειται για ένα στοιχείο που παρέμενε άγνωστο έως χθες και δηλώνει ξεκάθαρα μια τεράστια «τρύπα» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα, μάλιστα, που διενεργούνται «τεστ αντοχής» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτό το τραπεζικό έλλειμμα, που, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, κινείται κάτω από το ελάχιστο όριο των απαιτήσεων! Διευκρινίσεις θα πρέπει να δοθούν, καθώς φαίνεται σαν να προαναγγέλλεται ένα νέο «σώσιμο» των τραπεζών με λεφτά των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν ακριβοπληρώσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Φυσικά και δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών μόλις την περασμένη Πέμπτη, το οποίο προβλέπει την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών, της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.
Ικανότητα απορρόφησης ζημιών
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/879 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2014/59/Ε.Ε. σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και της Οδηγίας 98/26/ΕΚ (L 150), μέσω της τροποποίησης του άρθρου 2 του Ν. 4335/2015» αποσκοπεί στην εφαρμογή του προτύπου συνολικής ικανότητας απορρόφησης ζημιών και στην αναθεώρηση της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, δηλαδή του ελλείμματος των 10 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες, λίγες ώρες αργότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία μιας «bad bank», κάτι που ζητεί εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος. Ως αντιστάθμισμα στην υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ένα σχέδιο που επιχείρησε να υποβαθμίσει ο κεντρικός τραπεζίτης, ανοίγοντας ακόμα ένα παρασκηνιακό μέτωπο μεταξύ οικονομικού επιτελείου και ΤτΕ.
newsbreak
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice