Ηταν περίπου 15:30 χθες το μεσημέρι, όταν ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο ανοιχτά της Λέσβου, ταρακούνησε το νησί, τη γειτονική Χίο, τα τουρκικά παράλια, ακόμα και την Κωνσταντινούπολη. Η σεισμική δόνηση είχε τέτοια ένταση που έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν. Σύμφωνα με τον Ερτζάν, ο χθεσινός σεισμός της Λέσβου είχε ενέργεια ίση με αυτή δύο ατομικών βομβών.
Η ένταση του σεισμού αποτυπώνεται και στο παρακάτω βίντεο, από κάμερα ασφαλείας μέσα σε μια κάβα στη Μυτιλήνη, το οποίο ανάρτησε στο Facebook ο Στέλιος Κουτσουράδης. Τα ράφια με τα προϊόντα κουνιούνται πέρα-δώθε, μπουκάλια καταλήγουν στο πάτωμα και σπάνε.
Μια νεκρή, 15 τραυματίες, ένα χωριό-φάντασμα ο απολογισμός των 6,1 Ρίχτερ
Μια νεκρή και 15 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του χθεσινού σεισμού. Οσον αφορά στη 43χρονη, που έχασε τη ζωή της στο σπίτι της, στο χωριό Βρίσα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός βρήκε την άτυχη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, στο υπνοδωμάτιό της.
Η 43χρονη δεν κατάφερε να αντιδράσει καθώς από την ισχυρότατη δόνηση κατέρρευσε ένας τοίχος και την πλάκωσε. Ο σύζυγός της νοσηλεύεται με κατάγματα στα πόδια.
«Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β., 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα», αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από αρκετή ώρα -και ενώ είχαν ήδη αρχίσει να φοβούνται για την κατάσταση των εγκλωβισμένων- ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.
Χωριό-φάντασμα η Βρίσα
Η κατάσταση στο χωριό Βρίσα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν σε πολλά κτίρια, με τα συντρίμμια τους να κατακλύζουν τους δρόμους, σπίτια να είναι ετοιμόρροπα και χαλάσματα να αιωρούνται στο κενό.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας μιλά για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα. «Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα», λέει και προσθέτει: «Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».
Ο Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, συμπληρώνει: «Εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές».
Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εναπομείναντα σπίτια στο χωριό κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμού και έτσι η Βρίσα εκκενώθηκε, με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν σε σκηνές (διατέθηκαν 40 των 10 ατόμων με εντολή Μουζάλα από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας) σε καταυλισμό που έστησε ο στρατός στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ή να μετακινούνται σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ κυρίως υπερήλικες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο των Βατερών.
Ζημιές και στο Πλωμάρι
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, είχαν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς τη Μελίντα. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια
Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου. Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.
Πανικός και στην Τουρκία -«Σκέφτηκα ότι θα πεθαίναμε»
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Τουρκία, στη Σμύρνη και σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.
«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Ολοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.
«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε.
Βίντεο από καταστροφές στην Προύσα, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Κωνσταντινούπολη όπου έγινε αισθητός ο σεισμός.
«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.
Σύμφωνα με βίντεο του CNN Turk, στη Σμύρνη μετακινήθηκαν από το σεισμό δύο κτίρια.
Deprem binaları ayırdı
Τόσκας: Το 70% με 80% των σπιτιών στη Βρίσα έχει καταστραφεί
Τα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εξετάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε νωρίτερα στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του AΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
«Τα σημερινά βήματα αφορούν την καλύτερη τακτοποίηση καταυλισμών, την αστυνόμευση της περιοχής και τα επόμενα βήματα αφορούν τους ελέγχους από τους μηχανικούς και τους ελέγχους από τους σεισμολόγους, έχουν έρθει ήδη κλιμάκια σεισμολόγων από το πρωί, έχουν έρθει μηχανικοί από χθες και σήμερα με έκτακτη πτήση φτάνει και ο (υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα σχολεία και μετά τα υπόλοιπα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά Τόσκας τονίζοντας ότι με εντολή του πρωθυπουργού, συγκροτήθηκε γρήγορα ένα μεικτό κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «ήρθαμε χθες το απόγευμα με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη».
Κοιτάμε τα άμεσα προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».
«Το τι θα γίνει στη συνέχεια για το μέλλον του χωριού και το πως θα ανοικοδομηθούν, εάν θα ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια ή θα πρέπει να φτιαχτούν αλλού, είναι θέμα που θα το πουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.
Υπέρ της 100% χρηματοδότησης για φυσικές καταστροφές η Κορίνα Κρέτσου
Στο μεταξύ, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ, η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον σεισμό στη Λέσβο: «Έχετε την πλήρη συμπαράστασή μας. Ο ελληνικός λαός έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας για τον σεισμό που έπληξε τα νησιά του Αιγαίου».
Επισήμανε ότι έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 100% χρηματοδότηση για τις φυσικές καταστροφές και αναρωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θέσεις απασχόλησης για τους νέους μέσω της Εγγύησης Απασχόλησης για τη νεολαία. Ή γιατί δεν μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε πλήρως και στο 100% ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που έχουν χάσει το βιος τους και ζουν μέσα σε αυτοκίνητα. Στη Μαδέρα έχουν καεί σπίτια από πυρκαγιές… Γι’ αυτό, όπως σας είπα, αύριο κιόλας θα πάω στα νησιά που έχουν πληγεί από τον Εγκέλαδο. Γιατί είναι εύκολο να κάθεται κάποιος στις Βρυξέλλες και να λέει “δεν συμφωνώ με την πλήρη χρηματοδότηση 100%”».
iefimerida.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
τι γλωσσα μιλουν στη Λεσβο?κατι δεν μου καθεται στο βιντεο η τα αυτια μου κανουν πουλακια……………
τα 3 τελευταία βίντεο είναι από Τουρκία.
ΕΝΑΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΒΑΛΑΝΕ ΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΙΧΑΜΕΡΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΛΙΒΕΡΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ Ο ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ.
εμείς τα βάλαμε ρε ρεντικολο, η αυτός που ψήφησες προφανώς…