Στις 28 Ιουλίου άγνωστοι άνδρες διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων και ράντισαν με ελαιώδες υγρό αντικείμενα, προθήκες και χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Οι ζημιές δεν είναι ανεπανόρθωτες, ενώ έχει αποκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος.
Ένορκη Διοικητική Εξέταση έχει καθοριστεί με σκοπό να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Την 28η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κακόβουλη ενέργεια στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών (ΒΧΜΑ), η οποία έγινε αντιληπτή και γνωστοποιήθηκε στην προϊσταμένη κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα την επομένη. Ειδοποιήθηκε αμέσως η Σήμανση και η Κρατική Ασφάλεια προς εξέταση των επιτόπιων στοιχείων, ενώ από την εξέταση των ταινιών από τις κάμερες του κέντρου ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το “ράντισμα” των αντικειμένων, προθηκών και χώρων του Μουσείου με ελαιώδες υγρό, επιχείρησαν δύο άτομα τα οποία διήλθαν μέσα από τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων χωρίς η ενέργειά τους να γίνει αντιληπτή.
Η κακόβουλη αυτή πράξη δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους. Η Διεύθυνση του Μουσείου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν σε όλες τις δέουσες ενέργειες, έχει δε δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες». Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΒΧΜΑ, Αικ. Δελαπόρτα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε αποκαταστήσει σ’ έναν μεγάλο βαθμό τις ζημιές και πως «οι συντηρητές αμέσως έκαναν όλες τις αναλύσεις και πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ωστόσο σημείωσε ότι «οι φθορές που έχουν γίνει στο ίδιο το κτίριο χρειάζονται αποκατάσταση γιατί τοίχοι και πατώματα στο εσωτερικό του μουσείου είναι ραντισμένοι με λάδι, ενώ ο κοπτικός σταυρός του 6ου αι. μ. Χ. από την Αίγυπτο «δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να αποκατασταθεί γιατί το υλικό είναι ξύλο. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προς το ΥΠΠΟΑ και την Αστυνομία, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση», είπε η κ. Δελαπόρτα….
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Aυτα τα βυζαντινα-ασιατικα πρεπει να πεταχτουν σαν δωρα στα στιφη της ασιατικης απεραντωσυνης .Η βαρβαροτητα τα χρειαζεται για την καλυψη της.
Δεν ηταν ανδρες τελικα ηταν 2 μεσηλικες γυναικες.Και τα 2 γεγονοτα ( αυτο στη βεργινα) και το τωρινο ειχαν σχεση με το φεγγαρι, στην βεργινα μια μερα πριν την πανσεληνο του μαιου και τωρα στην μεγαλυτερη εκλειψη (ματωμενο φεγγαρι).
και στην Πέλλα είχαν ψεκάσει υγρο και στο Μουσείο της Βεργίνας
http://www.thessnews.gr/article/46981/xanachtypise-stin-pella-i-afrikani-me-to-sprei-psekase-basi-agalmatos
Την μουρη τους στην δημοσιοτητα για να προστατευτουν και αλλοι χωροι.
Εάν τό Μουσείο είναι ανοικτό δια τό κοινόν, τότε συντρέχουν οί εξής προυποθέσεις ασφαλείας: 1ον) Φύλαξις μέ προσωπικό φυλάξεως, 2ον) Φύλαξις μέ οπτικο-ακουστικό κλειστό κύκλωμα καί αίθουσα ελέγχου-παρακολουθήσεως.
Στήν 1η περίπτωση κάθε επισκέψιμη αίθουσα φυλάσσεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ από έναν φύλακα καί έστω ότι σ’ολόκληρο τό Μουσείο υπάρχει μόνον ένας επισκέπτης, τότε ό Φύλακας γίνεται κυριολεκτικά ή σκιά του από τήν στιγμή τής εισόδου του μέχρι τήν έξοδό του. Στήν 2η περίπτωση μέσω τού κλειστού οπτικο-ακουστικού κυκλώματος κάθε αίθουσα καί επισκέπτης παρακολουθείται “στενά” μέσω τών οθονών μέ ήχο καί zoom. Στήν περίπτωση διαπιστώσεως συμβάντος (καί στίς 2 περιπτώσεις) ενεργοποιείται χειροκίνητα ό μηχανισμός ασφαλείας, τουτέστιν άμεσο μπλοκάρισμα τής εισόδου καί/ή καί τών αιθουσών ξεχωριστά καί άμεσος σύλληψις τού/τών παραβατη/ών “διά τά περαιτέρω” από τήν βάρδια ασφαλείας! Εννοείται όλα αυτά σέ ένα Μουσείο πού σέβεται τόν εαυτόν του ! Τώρα, εάν στο συγκεκριμένο Μουσείο οί Φύλακες έπαιζαν πρέφα στήν αίθουσα ελέγχου, κάπνιζαν, είχαν παραγγείλει delivery ή έβλεπαν τζόντα, τότε………
Ενας παλαιός Φύλακας.
Εικοσι (20) φυλακες…. πληρωνονται . ΕΙΚΟΣΙ αχρηστοι .