Μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο Σεισμολογίας που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στο Ληξούρι, ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρθηκε και στο θέμα των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας για το νέο πρόγραμμα καταγραφής των πρόδρομων δεδομένων ενός σεισμού που θα υλοποιηθεί στο Ληξούρι, και εξειδικεύοντας στο θέμα της καταγραφής των ρηγμάτων του Ιονίου είπε τα εξής:
«Θα αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα, ένα άλλο θέμα που δυστυχώς στο βωμό του χρήματος… ξεχνάμε τις ωραίες μας παραλίες και τις ωραίες μας ακτές. Ακούμε για πετρέλαιο. Πετρέλαιο, πετρέλαιο, πετρέλαιο… Βέβαια τώρα κάπως έχει πέσει η τιμή του βαρελιού, κάπως έχουν σταματήσει τώρα οι έρευνες αλλά κάποια στιγμή θα γεμίσουν το Ιόνιο γεωτρήσεις. Για φανταστείτε λοιπόν, να πάει μια εξέδρα πετρελαίου πάνω σε κάποιο ρήγμα κοντά. Και δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη (σ.σ. η δόνηση), 4R… Αν αυτό κουνηθεί και σπάσει τη σωλήνα παροχής, θα έχουμε τρομακτικές επιπτώσεις στις ακτές μας. Ο Μύρτος θα γίνει άχρηστος, η Αντίσαμος…».
Ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε ότι δεν είναι αντίθετος με την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου αλλά προέβλεψε ότι οι εταιρείες που πήραν τον διαγωνισμό θα έχουν ως στόχο το κέρδος και δήλωσε ότι αμφιβάλει εάν θα ξοδέψουν για να ασχοληθούν με το θέμα.
«Αμφιβάλω αν οι εταιρίες θα ξοδέψουν κάποια χρήματα να αποτυπώσουν τα ενεργά ρήγματα στον πυθμένα και ανάλογα να βάλουν αυτές τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου.», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.
kefalonitikanea.gr
pentapostagma
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Νομιζω οτι ο κ.Τσελέντης κανει λαθος και ότι οι εταιρίες το πρωτο πραγμα που θα φροντίσουν να κάνουν είναι αυτό γιατί με αυτον τον τροπο δε να διακινδυνεύσουν οι επενδυσεις τους και δεν θα έχουν απώλεια κερδών και δεν θα μπλεχτουν σε δικαστικές τεράστιες αποζημιώσεις ,αυτές οι εγκαταστάσεις είναι σχεδιασμένες να αντέχουν σε θεομηνιες σεισμούς και τα σεισμικά ρήγματα είναι χαρτογραφημένο και οσα δεν ειναι μπορουν εύκολα να χαρτογραφηθούν,αλλά για να υπάρχει και μια δεικλιδα ασφαλείας θα πρέπει οι εταιρίες να ασφαλίσουν τα νησια που απειλούνται με οικολογική καταστροφή και να πληρώνουν ενος ειδους ταμείο ασφαλιστικής κάλυψης και να εχουν σε ετοιμοτητα εκπαιδευμένο στην απολύμανση ακτών υλικά μέσα και μηχανήματα εκπαιδευμένων συνεργειων καθαρισμου και απολυμανσης και να κανουν και ασκησεις έτσι ώστε αν συμβεί να καθαρίσουν άμεσα και αποζημιώσουν για διαφυγοντα κερδη τουριστικούς επιχειρηματίες αλιείς κλπ και να απολυμανουν τις ακτές και δεν πρόκειται για τεράστια ποσά αφού αυτό το ταμείο θα χρηματοδοτείται χρόνια και θα συγκεντρώνει σιγα σιγα τεραστια κεφάλαια και ίσως δεν ενεργοποιηθει ποτε,αλλά καλό είναι να υπάρχει.
Γειά χαρά φίλε ΚΑΝΕΝΑΣ. Με λένε Δημήτρη και είμαι παγανέλι. Οταν σκάσει η πρώτη πετρελαιοκυλίδα στα μέρη μου, θα είσαι ο πρώτος που θα ψάξω να φτύσω. Τωρα θα σκεύτεσαι γιατί όλο αυτό. Αλήθεια πιστεύεις ότι οι εταιρίες αυτές έχουν τπτ άλλο στο μυαλό τους εκτός του κέρδους? Δηλαδη ρε φίλε ο Τσελέντης, που ΣΥΓΟΥΡΑ εχει ποιο σφαιρική άποψη για το αντικειμενο, λεει κατι το παράλογο? Εχεις ιδέα τι είδους πιέσεις έχει στα 200 και στα 300 που θα κάνουν τις τρυπες? Γιαυτό λοιπών φίλε “κανενας”, μηλώντας εκ μερους των καμειά 15αρια κερκυραίων που είναι στο καφενειο και σε διαβαζουνε,σου λεω να α) αρκέστεις στην ανονυμια σου και μην υποστιριζεις τις εταιριες και τις μεθόδους τους. β) ξυρισεις τα πόδια σου και γ) φτυσεις τα μπουτια σου. Και οσο θα σκευτεσαι όλα αυτα, βαλε στο βάθος βάθος του βαθιου μυαλου σου οτι παγανελι μηλαει. δεν βγαζεις ακρη.
ΣΥΜΦΩΝΩ μαζι σου ΚΑΝΕΝΑ πρεπει αμεσα να βγαλουμε τα πετρελαια….αν
πιασουμε τα ΑΝ δεν θα κανουμε τιποτα και μετα θα κλαιμε την μοιρα μας