Μπορεί να έβρεξε σε κάποιες περιοχές τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, από την μια το νερό δεν ήταν αρκετό και από την άλλη, δεν κατάφερε να καλύψει όλες τις περιοχές.
Μεγάλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή δημιουργούν οι συνεχιζόμενες συνθήκες ανομβρίας, που συνδυάζονται με ζέστη και υγρασία, ευνοώντας ταυτόχρονα και μυκητολογικές ασθένειες. Σύμφωνα με παραγωγούς σιτηρών από τη Θεσσαλία η κατάσταση δεν είναι καλή τόσο λόγω των πλημμυρών από τον Daniel, καθώς δεν είναι όλα τα χωράφια έτοιμα για σπορά, αλλά και γιατί η σπορά πάει πίσω λόγω του φόβου των παραγωγών να σπείρουν νωρίς και να πέσει η θερμοκρασία το Φεβρουάριο – Μάρτιο, κάτι που θα φέρει ζημιές και μειωμένες αποδόσεις.
Απροσπέλαστα τα χωράφια
Αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Πανούσης, στο Agronewsbomb: “στην περιοχή του Δρυμού Θεσσαλονίκης, όλες οι σπορές έχουν πάει πίσω χρονικά. Από τη μια φταίει ο καιρός που δεν είναι φθινοπωρινός, μη βοηθώντας την κατεργασία του εδάφους και από την άλλη δεν υπάρχει… χρήμα στην αγορά να κινηθούν γρήγορα οι σπορές των χειμερινών σιτηρών, με τα προβλήματα στις επιδοτήσεις και τα καύσιμα τόσο ακριβά”.
Άνθισαν πάλι ελιές και εσπεριδοειδή
Ασυνήθιστα για την εποχή φαινόμενα παρατηρούνται στην φύση της Κρήτης εξαιτίας της ανομβρίας και των καιρικών συνθηκών που σε τίποτα δεν θυμίζουν Νοέμβριο μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιοχές του νησιού ήδη έχουν ανθίσει τα εσπεριδοειδή όπως οι πορτοκαλιές ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με ελαιόδεντρα χωρίς φύλλα.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο Μανώλη Βιδάλη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, δεν μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον του νησιού.
Όπως λέει, στα Σταυράκια υπάρχουν ελαιόδεντρα με καρπό αλλά χωρίς φύλλα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελαιόδεντρα που έχουν επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες ακόμα και αν βρέξει τους επόμενους μήνες δεν θα προλάβουν να συνέλθουν και να επιστρέψουν στα κανονικά τους επίπεδα με συνέπεια και την επόμενη χρονιά να υπάρχει ανησυχία για την παραγωγή του ελαιολάδου.
Ο γεωπόνος έκανε λόγο για “ασέλγεια” στη φύση της Κρήτης καθώς κάθε μήνας που περνά καταγράφεται ως ο πιο ζεστός ενώ μιλώντας για το μεσογειακό κλίμα δήλωσε πως αυτό πλέον δεν υπάρχει.
Ακόμα ένα παράδοξο του καιρού είναι η ύπαρξη της μύγας και των κουνουπιών τα οποία σε πολλές περιοχές καταγράφονται σε μεγάλο βαθμό.
Agronewsbomb
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice