«Τουρκικές προετοιμασίες πολέμου» με Ελλάδα αποκαλύπτει οργανισμός κατασκευαστών αμυντικού υλικού καθώς ο Ερντογάν αποθήκευε αμυντικό υλικό καθόλη τη διάρκεια του 2018!
Οπως αναφέρει σχετική έκθεση, ο Ερντογάν προετοιμάζεται είτε για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του λόγω S-400 είτε για εμπάργκο που μπορεί να προέλθει λόγω “θερμού” επεισοδίου με Ελλάδα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εισαγωγές αμυντικού υλικού που αφορούν ανταλλακτικά για κρίσιμα τουρκικά οπλικά συστήματα εκτινάχτηκαν το 2018 κατά 59%! Ο Ερντογάν έδωσε έμφαση κυρίως στο Ναυτικό του για στοκ σε τορπίλες και πυραυλικά συστήματα.
Από το 59%, το 41,8% αφορούν εισαγωγές ανταλλακτικών μόνο από τις ΗΠΑ. Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από το συνηθισμένο!
Τα στοιχεία έδωσε η “Defence and Aerospace Industry Manufacturers’ Association” (SASAD).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τουρκικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά $2.45 δισ. δολάρια ενώ εκτός από τις ΗΠΑ, η Τουρκία απευθύνθηκε και σε άλλες χώρες από τις οποίες χρειάζεται ανταλλακτικά για την συντήρηση κρίσιμων οπλικών συστημάτων.
Οπως γίνεται κατανοητό ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε ξεκινήσει αθόρυβα την αποθήκευση αμυντικού υλικού εδώ και μήνες και με διάφορες προφάσεις ή τεχνάσματα αγόραζε χρόνο από τις ΗΠΑ τόσο για την οικονομία του όσο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις του καθώς σε ένα συντριπτικό ποσοστό βασίζονται σε αμερικανικό οπλισμό.
“Πιστεύω πως η αύξηση στα νούμερα δείχνουν πως οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες αποθήκευσαν υλικό και ανταλλακτικά για ένα πιθανό εμπάργκο” είπε ο Dr.Çağlar Kurç, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bilkent.
“Αυτό είναι ένα λογικό βήμα καθώς η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις. Οι ΤΕΔ χρησιμοποιούν αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους, πυρομαχικά, τορπίλες και μηχανές όλα από τις ΗΠΑ.
Τα στοιχεία δείχνουν πως το εμπόριο όπλων έχει επικεντρωθεί στην αγορά και εκσυγχρονισμό αυτού του υλικού”
Για παράδειγμα, για το ελικόπτερο T129 της τουρκικής TAI χρησιμοποιείται μηχανή από τις ΗΠΑ η LHTEC T800 ενώ το αεροσκάφος A400M είναι εξοπλισμένο με ραντάρ από την αμερικανική Northrop Grumman.
Επιπλέον, η Αγκυρα χρειάζεται μηχανές της General Electric’s , την F110, για το πρωτότυπο μαχητικό TF-X.
Το τουρκικό Ναυτικό εξαρτάται από τουρμπίνες της General Electric’s LM-2500 ειδικά για τα νέα αποκτήματα τις κορβέτες κλάσης “Milgem”, φρεγάτες κλάσης “Istanbul” και “Gabya” και “Barbaros”.
Αλλά και τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία καθώς και υποβρύχια εξαρτώνται από αμερικανικές τορπίλες αλλά και αντιπλοικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Ετσι αν το τουρκικό Ναυτικό δεχτεί κυρώσεις στις αγορές πολεμικού υλικού, το οποίο εμπλέκεται σε “διαφορές” στην ανατολική Μεσόγειο, θα τα βγάλει πέρα με τα πυρομαχικά που βρίσκονται πλέον στα αποθέματα.
Το πρόβλημα θα το έχουν πλέον τα νέα αποκτήματα της Αγκυρας οι φρεγάτες “Istanbul” και αντιτορπιλικά “TF-2000”.
Η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο με το Πακιστάν για πώληση επιθετικών ελικοπτέρων Τ129 τα οποία διαθέτουν αμερικανικές μηχανές. Οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο και σε αυτή την αγοραπωλησία.
Τα μαχητικά F-16 της Lockheed Martin είναι η “ραχοκοκαλιά” της ΤΗΚ και υποστηρίζονται από τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-135 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-7 απαραίτητα για Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο αλλά και για Συρία-Ιράκ.
Σε αυτά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Τουρκία καθώς διαθέτει δικά της πυρομαχικά, έξυπνες βόμβες και πυραύλους.
Αλλά οι μακροπρόθεσμες κυρώσεις θα μειώσουν τον αριθμό των επιχειρησιακών μαχητικών.
Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για την λογιστική υποστήριξη της ΤΗΚ ανέφερε πως “η κανονική ροή ανταλλακτικών από τις ΗΠΑ είναι ζωτική για να διατηρηθούν επιχειρησιακά τα μαχητικά.
Σε ένα αεροσκάφος υπάρχουν δεκάδες τμήματα τα οποία πρέπει να αλλάζουμε περιοδικά”.
“Βραχυπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξουν απώλειες αν μας κτυπήσουν οι κυρώσεις” είπε ο Kurç και πρόσθεσε:
“Μετά τις κυρώσεις η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να καλύψει το κενό από την δικιά της αμυντική βιομηχανία.
Απλά δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαστεί και πως θα μετριαστούν τα αποτελέσματα των κυρώσεων”.
Yπενθυμίζουμε πως το θέμα αυτό “παίζει” πολύ ψηλά στην ατζέντα των Τούρκων εδώ και μήνες όπως έχει ήδη αναφέρει το pronews.gr. Φαίνεται πως οι Τούρκοι πήραν τα μέτρα τους με έμφαση κυρίως στο Ναυτικό τους.
U.S. sanctions could leave Turkish aircraft grounded and hinder indigenous projects, experts say | Salim Kahraman https://t.co/Vl1NWK6lXf
— Ahval (@ahval_en) June 1, 2019
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice