Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει ότι οι προμηθευτές ενέργειας θα ελάμβαναν προκαταβολές από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει την αντίστοιχη ΚΥΑ
Οι φόβοι της κυβέρνησης να «σκάσει» η ΔΕΗ στα χέρια της, την υποχρεώνουν να διαμορφώνει ενεργειακή πολιτική … κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ιδιωτικής επιχείρησης μετά τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από το 51% στις 34% που την καθιστά πιο ευάλωτη στην πολύχρονη ιστορία της επιχείρησης.
Η επιδότηση των 639 ευρώ ανά MWh ή 0,639 ανά KWh είχε προαναγγελθεί σε ρεπορτάζ του BANKINGNEWS διότι οι ανάγκες της ΔΕΗ καθορίζουν το ύψος της κρατικής επιδότησης, η οποία τον Σεπτέμβριο θα εισπράξει 1,2 δις ευρώ μέσω των τιμολογίων του ρεύματος.
Η κυβέρνηση στην ουσία διορθώνει το στρατηγικό της λάθος του περασμένου Νοεμβρίου με τον αποχαρακτηρισμό της εταιρείας από κρατική σε ιδιωτική εταιρεία παρότι η ενεργειακή κρίση ήταν προ των πυλών και τώρα είναι υποχρεωμένη να ανεβάζει τις μηνιαίες επιδοτήσεις δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας στη ΔΕΗ καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο πάροχο.
Επιπλέον με το νόμο 4389/2016 έθεσε ως στόχο τη μείωση του μεριδίου της Μητρικής Εταιρείας στην ελληνική αγορά παραγωγής και προμήθειας Η/Ε κάτω από το 50,0%.
Το μερίδιο της Μητρικής Εταιρείας είναι ήδη κάτω από 50% για τη δραστηριότητα της παραγωγής αλλά όχι για αυτή της προμήθειας.
Η διαφορά μεταξύ παραγωγής και προμήθειας είναι ένας αρνητικός παράγοντας για την επιχείρηση διότι την υποχρεώνει να αγοράζει
ενέργεια για να καλύψει τους πελάτες της.
Το τιτίβισμα του Αλέξη Πατέλη για τη ΔΕΗ…
Η ανησυχία του κυβερνητικού επιτελείου είναι εμφανής με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης να κάνει tweet έχοντας ως θέμα του ΑΠΕ που αναδημοσίευσε άλλη ιστοσελίδα με περιεχόμενο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο 23,1% τον Ιούνιο του 2021 από 30,2% που ήταν τον Ιούνιο του 2018 .
Αφορά το ποσοστό των πελατών και όχι το ύψος των οφειλών.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Γιώργου Στασση δεν εμφανίζει τις σχετικές πληροφορίες στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας καθώς επιλέγει με διαρροές να διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα για την επιχείρηση με τη βοήθεια κυβερνητικών στελεχών.
Κύριε Πατέλη, οι οφειλές σε εκατομμύρια που φθάνουν;
Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ ήταν στα 4,7 δισ ευρώ το 2018 και το 2021 ανήλθε στα 5,7 δισ ευρώ.
Το κρίσιμο μέγεθος είναι το ύψος των οφειλών το οποίο έχει ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας, η οποία και αυτή με τη σειρά χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου όταν η ΔΕΗ κατέχει το 65% της αγοράς του τομέα της προμήθειας.
Για ποιον προορίζεται η εισφορά του 1 λεπτού ανά KWh.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβριο, δημιουργείται ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό.
Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές.
Όμως ένας μηχανισμός αντιστάθμισης λειτουργεί τουλάχιστον με δύο αντισυμβαλλόμενους, ο ένας που αγοράζει και ο άλλος που πουλάει.
Ο υπουργός προτίμησε να κάνει «βαφτίσια» για το χατίρι της ΔΕΗ διότι ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου δεν κουμπώνει με τα ΥΚΩ ενώ απέφυγε να μεταφέρει τη νέα εισφορά στο εξειδικευμένο Ταμείο για τις μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τας ΥΚΩ είναι ένας μηχανισμός αποζημίωσης κυρίως για τη ΔΕΗ η οποία παρέχει ρεύμα στη νησιωτική Ελλάδα που δεν είχε σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο.
Το …μαξιλάρι γίνεται για τη ΔΕΗ με την εισφορά του 1 λεπτού μόνο από τα νοικοκυριά να υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αν τα ζητήσει η ΔΕΗ θα τις το αρνηθούν ; Τα ΥΚΩ συνδέονται μόνο τους παραγωγούς ενέργειας και κυρίως με τη ΔΕΗ.
Το ΥΠΕΝ και τα παζάρια με τους υπόλοιπους της αγοράς ενέργειας.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είχε ανακοινώσει ότι οι προμηθευτές ενέργειας θα ελάμβαναν προκαταβολές από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει την αντίστοιχη ΚΥΑ με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες πίεσης στις μικρότερους προμηθευτές διότι μέχρι την ημέρα της εκταμίευσης της κρατικής επιδότησης των τιμολογίων του ρεύματος χρηματοδοτούνται από την τσέπη τους τα τιμολόγια ρεύματος.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός σκέπτεται να ανακαλέσει την γραπτή υπόσχεση που έδινε το δικαίωμα στους καταναλωτές να φύγουν από ένα έναν προμηθευτή χωρίς να πληρώσουν τον λογαριασμό χωρίς ο πάροχος να έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διακοπή ρεύματος.
Η στροφή των 180 μοιρών του ΥΠΕΝ.
Όταν το νομοθέτησε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας τον περασμένο Ιούλιο είχε πειστεί ότι τον Σεπτέμβριο θα είχαν στηθεί κάλπες έδωσε μία ευκαιρία στους καταναλωτές να μετακινούν αφήνοντας χρέη στον πάροχο με την προοπτική να πάνε στις κάλπες με καλύτερη οικονομική κατάσταση.
Όταν ο πρωθυπουργός έβαλε πάγο στα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές και με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έπαψε να είναι ο φθηνότερος πάροχος σκέπτεται να αλλάξει την …προεκλογική διάταξη.
Η ΔΕΗ καθίσταται ακριβός προμηθευτής ενέργειας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Το τιμολόγιο Γ1 χρεώνει προς 0,14900 ευρώ την KWh για το Σεπτέμβριο και διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με του Αυγούστου χάρη στη γενναία επιδότηση των 639 ευρώ ανά Mwh από 377 ευρώ ανά Mwh που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Η Elpedison ο πιο φθηνός πάροχος.
Αντίθετα η διοίκηση της Elpedison που να σημειωθεί αρχικά δίνει την υψηλότερη τιμή ανά MWh τους δύο τελευταίους μήνες ο τελικός λογαριασμός ρεύματος για τους πελάτες της είναι ο φθηνότερος της αγοράς.
Οι πελάτες της εταιρείας πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος σε τιμές προ κρίσης επίπεδα χάρη στην κρατική επιδότηση.
Η διοίκηση Ζαχαριάδη βρήκε τη χρυσή τομή στη διαμόρφωση των τιμολογίων έχοντας αφού προβλέπει επιστροφή στους καταναλωτές με μηνιαία πίστωση ανά λογαριασμό.
Πρόκειται για το μηχανισμό Elpedison Loyalty που μόνο τον Σεπτέμβριο προβλέπει πίστωση 400 ευρώ ανά MWh ή 0,4000 ανά KWh.
Αναφέρεται σε όλους του πελάτες της εταιρείας ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που έχουν.
Η τελική χρέωση για τον καταναλωτή της εταιρείας διαμορφώνεται από 0,0474 έως 0,1136 ευρώ ανά KWh.
Οι προσφερόμενες τιμές ανά KWh της Elpedisonσε σχέση με της ΔΕΗ είναι χαμηλότερες από 31% έως 214%
Σκληρός ανταγωνισμός γίνεται και από τις υπόλοιπους παρόχους έναντι της ΔΕΗ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice