Άκρως ανησυχητική περίπτωση λαθρεμπορίας εκρηκτικών, πυροκροτητών, και πυρομαχικών από την Τουρκία στο Σουδάν, και την κατάσχεση πλοίου από τις ελληνικές αρχές απασχολεί τον ρωσικό και ουκρανικό τύπο .
Το πλήρωμα του ουκρανικού πλοίου που είναι υπό κράτηση εδώ και αρκετούς μήνες στην Ελλάδα και ευρίσκεται επί του σκάφους, διαθέτουν λίγο ή καθόλου πόσιμο νερό, λίγα τρόφιμα και καύσιμα, και για αυτό διαμαρτύρονται οι συγγενείς τους , αναφέρει το άρθρο, μόνο που αυτό φυσικά δεν ευσταθεί για την στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων , αλλά αποσκοπεί στην δημιουργία κλίματος επηρεασμού της κοινής γνώμης .
Η φιλανθρωπική οργάνωση «Assol» ζήτησε εκ μέρους των συγγενών καλύτερες συνθήκες για το πλήρωμα του πλοίου που συνελήφθη στα τέλη Μαΐου 2017 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της οργάνωσης.
Το Ουκρανικό πλοίο δεσμεύθηκε προερχόμενο από το τουρκικό λιμάνι της Σμύρνης και με πορεία προς το Σουδάν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παραδόθηκε σε ελληνική ναυτική βάση.
Ο πλοίαρχος κατηγορείται ότι δεν είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων φορτίων επί του σκάφους, καθώς και το γεγονός ότι τα προϊόντα που μετέφερε αποτελούν παραβίαση των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου, ευρίσκεται για έκτη εβδομάδα σε φυλακή στην Αθήνα ενώ το πλήρωμα του που αποτελείται από 16 άτομα κρατούνται επί του πλοίου στη στρατιωτική βάση της Σούδας, στην Κρήτη.
Στο αίτημα της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Assol», αναφέρεται ότι το πλοίο δεν ήταν τεχνικά δυνατό να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων εμπορευμάτων, και συγκεκριμένα με εκρηκτικές ύλες για εργασίες εξόρυξης, καθώς και πυρομαχικά.
«Ο χειριστής του σκάφους παρέχει όλα τα απαραίτητα εταιρικά έγγραφα, πιστοποιητικά τελικής χρήσης, πιστοποιητικά εισαγωγής τόσο εκ μέρους των τουρκικών αποστολέων και παραληπτών για λογαριασμό της σουδανικής εταιρείας », ανέφερε η εταιρεία.
Ο καπετάνιος Sergei Nevecherya (61), υπήκοος Ουκρανίας, συνελήφθη στις 23 Μαΐου από τις ελληνικές αρχές, όταν το πλοίο «Μεκόνγκ Σπίριτ » ευρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κινούνταν προς τη διώρυγα του Σουέζ. Λίγο μετά την έξοδο από το λιμάνι της Σμύρνης, το πλοίο συνελήφθη από την ελληνική ακτοφυλακή και οδηγήθηκε στην στρατιωτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη.
Οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τον καπετάνιο ότι δεν είχε ενημερώσει για την παρουσία επικίνδυνων εμπορευμάτων επί του πλοίου (σύμφωνα με διατάξεις του IMO), και ότι τα εκρηκτικά στο φορτίο μαζί μετα φυσίγγια, με προορισμό λιμάνι του Σουδάν, μεταφέρονταν κατά παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Το έτερο ύποπτο στην υπόθεση, ήταν οι παράνομες συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε Τουρκία και Σουδάν, δεδομένου ότι η χώρα προορισμού του φορτίου ευρίσκεται στη λίστα με τις χώρες που «εκτρέφουν» την διεθνή τρομοκρατία.
Η σύζυγος του καπετάνιου, φέρεται να ανησυχεί σοβαρά για τις συνθήκες κράτησης του συζύγου της, ο οποίος είναι περίπου δύο μήνες στη φυλακή.
Για την ιστορία , στις 26 Μαΐου 2017, το Λιμενικό Σώμα κατέσχεσε το φορτίο και συνέλαβε το πλήρωμα στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στο νησί της Κω, του πλοίου MEKONG SPIRIT υπό σημαία της Μάλτας.
Στο πλοίο βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, πυροκροτητών και άλλων επικίνδυνων πυρομαχικών , με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά και να διερευνώνται από τις εισαγγελικές αρχές.
Σύμφωνα με μια προκαταρκτική εξέταση επί του πλοίου, βρέθηκαν μεταξύ 81 δοχείων , 19 με εκρηκτικά, πυροκροτητές και άλλα με εκρηκτικά περιεχόμενα.
Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδα υποψιάζονται ενδεχόμενη συμμετοχή ξένων εφοπλιστών στη μεταφορά όπλων στην εμπόλεμη ζώνη, κατά παράβαση του εμπάργκο του ΟΗΕ.
pentapostagma
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μπράβο Σωστό είναι το εμπάργκο για πολεμικό υλικό … Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί απαγορεύονται τα αγροτικά μας προϊόντα στα πλαίσια του εμπάργκο κατά της Ρωσίας …. ενώ η Ευρώπη μπορεί να παίρνει φυσικό αέριο από την Ρωσία … Είναι να τρελαθούμε …