Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου, συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.
Μάλιστα το ηλιοστάσιο φέτος θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο, η οποία θα υπάρξει στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.
Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.
Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο
Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.
H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Την κάθε παράσταση θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.
Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, την οποία για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας. Φέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Επίσης τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης θα υποδεχθούν το κοινό και -καιρού επιτρέποντος- θα παρουσιάζουν τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου. Η παρατήρηση θα γίνει κατά τις ώρες 21:00 έως 24:00, με ελεύθερη είσοδο.
newsbeast.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ετοιμαστείτε καί για μεγάλους σεισμούς (> 6 Ρίχτερ), ήδη έκανε έναν 6,2 Ρίχτερ στα Vanuatu σήμερα.
Λόγω αστρονομικών συνδυασμών.
Ηλίας Α. Λυμπέρης
Αντε να ανθιζουνε σιγα σιγα
21/06/1970 21/06/2016. Ο ΗΛΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 06:00 ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 06:40 ΠΡΩΙΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΩ, ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΔΥΟ ΜΑΥΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ, ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ. ΤΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ. ΗΛΙΘΙΟΙ ΒΡΩΜΕΡΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΜΑΤΩΝ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ.
https://youtu.be/z4Hdn5Etn0E
Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνο «Strawberry moon/φράουλα».
http://4.bp.blogspot.com/-y6z5Hy4bHcM/U46CLXHRM1I/AAAAAAAAHGE/-pixFCbPICA/s1600/strawberry+reconciliation+moon.jpg
το όνομα «Φράουλα» το έδωσαν οι Αλγονκίνοι ( Algonquin) – αυτόχθονες φυλές της Αμερικής, οι οποίοι εκλάμβαναν την πρώτη πανσέληνο του Ιουνίου ως σηματοδότηση για τη συγκομιδή της φράουλας. Ας σημειωθεί πως το όνομα που έδιναν στην εκάστοτε Πανσέληνο ίσχυε για όλο τον αντίστοιχο Σεληνιακό μήνα. Στην Ευρώπη η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται «Rose/τριαντάφυλλο» και «Mead /Υδρόμελι».
Η τελευταία φορά που είχαμε μια τέτοια σύμπτωση – θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνο – ήταν το 1948. Σύμφωνα με το αλμανάκ του Αγρότη (old farmer’s almanac). Σχεδόν 70 χρόνια πριν.
almanac.com/blog/astronomy/astronomy/summer-solstice-full-moon-june
σύμφωνα με το earthsky η συγκεκριμένη σύμπτωση τελευταία φορά παρατηρήθηκε το 1967 «the Summer of Love» Το «Καλοκαίρι της Αγάπης» – ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα – . Σχεδόν 50 χρόνια πριν.
doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG2492
Το επόμενο ίδιο γεγονός θα παρατηρηθεί στις 21 Ιουνίου 2062. 46 χρόνια από τώρα.
earthsky.org/astronomy-essentials/june-solstice-full-moon-in-2016#sources
τι γεγονότα είχαμε το 1948 και 1967;
1948 14 Μαΐου – Ιδρύεται το κράτος του Ισραήλ στο έδαφος της Παλαιστίνης. Αρχή πολέμου του Ισραήλ με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πρώτος πρόεδρος ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν. Μία χρονιά που είχαμε δολοφονίες.
el.wikipedia.org/wiki/1948
1967 21 Απριλίου – Χούντα των Συνταγματαρχών
1967 5 Ιουνίου – Αρχίζει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών: το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων ως απάντηση στην κινητοποίηση των αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ.
1967 10 Ιουνίου – Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών τελειώνει: το Ισραήλ και η Συρία συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός.
el.wikipedia.org/wiki/1967
Υπάρχει κάτι άλλο ιδιαίτερο σχετικά με αυτό το ολόγιομο φεγγάρι, εκτός του ότι συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο. Σηματοδοτεί την τέταρτη από τις τέσσερις πανσελήνους ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία (Μάρτιο του 2016) και το Ηλιοστάσιο του Ιούνη 2016. Συνήθως, υπάρχουν μόνο τρία πλήρη φεγγάρια σε μία σεζόν (μεταξύ μιας ισημερίας και ηλιοστασίου, ή το αντίστροφο), αλλά μερικές φορές υπάρχουν τέσσερις όπως τώρα.
Στις 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 είχαμε ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ – ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ (Παρασκιώδης) ΣΤΟΝ ΖΥΓΟ και τελικά ήταν το 5ο ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ.
Στις 21 Μαΐου του 2016, είχαμε «Μπλε Σελήνη». Ονομάζουμε έτσι τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα -το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα- ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου.
Επανέρχομαι στο 5ο ματωμένο φεγγάρι στις 23 Μαρτίου 2016. Όπου συνέπεσε άλλη μία Εβραϊκή γιορτή, όπως και στα προηγούμενα 4 ματωμένα φεγγάρια.
9 Μαρτίου 2016 είχαμε Ολική Έκλειψη Ήλιου στον Ιχθύ -κύκλος Σάρος 130-, (σε συνδυασμό με την Ολική Σεληνιακή Έκλειψη 28 Σεπτεμβρίου 2015 όπου ολοκληρώθηκε ο Σεληνιακός κύκλος Σάρος 137)
Φωτιές – Μεγάλοι Σεισμοί.
Και κάτι τελευταίο το 1980 (Ηλιακός κύκλος Σάρος), οι θερινοί ολυμπιακοί αγώνες στη Μόσχα, σημαδεύτηκαν από το μποϋκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλων 64 χωρών! Φέτος οι Ρώσοι αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η μοναδική περίπτωση να επιτραπεί σε «καθαρούς» αθλητές του στίβου, των οποίων το όνομα ουδέποτε ενεπλάκη με ντόπινγκ είναι με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συγκαλεί εκτάκτως ολομέλεια για τις 21 Ιουνίου!
http://katohika.gr/stranger-voice/les-na-kanei-loupa-o-xronos-kai-oi-thisies-tous/#comment-260964
13 ημέρες μετά την Ολική Έκλειψη Ηλίου (9 Μαρτίου), την 13η ημέρα του 13ου μήνα Adar II ήταν το Πουρίμ
Ο μήνας Αδάρ ΙΙ είναι ένας επιπλέον μήνας στο εβραϊκό δίσεκτο έτος . Εμφανίζεται επτά φορές σε έναν κύκλο 19 ετών, έχει 13 μήνες αντί του κανονικού έτους 12. Αυτό συμβαίνει ώστε το εβραϊκό έτος με σεληνιακή βάση (το οποίο είναι 354,37 ημέρες) να παραμείνει ευθυγραμμισμένο με το ηλιακό έτος ( 365,25 ημέρες) και τις εποχές
Στις 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ – ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ (Παρασκιώδης)
2015 23 Μαρτίου (ηλιοβασίλεμα) – 24 Μαρτίου (σούρουπο) Purim
Η γιορτή των Πουρίμ, βρίσκει το λόγο καθιέρωσής της στο περιεχόμενο του βιβλίου της Εσθήρ. Πουρίμ σημαίνει ΚΛΗΡΟΙ και σχετίζεται με το ότι ο Αμάν ο Αγαγίτης ή Αμάν ο κακός, Πέρσης εχθρός των Εβραίων, τράβηξε κλήρο (την 13η ημέρα του 13ου μήνα Αδάρ ΙΙ)
hebrew4christians.com/Holidays/Rosh_Chodesh/Adar/adar.html
για να αποφασίσει ποια μέρα θα τους εξόντωνε. Το σχέδιό του δεν ευοδώθηκε και αντί να σκοτωθούν οι Εβραίοι ο Πέρσης βασιλιάς διέταξε να σκοτώσουν τον πρωθυπουργό του.
Το βιβλίο της Εσθήρ βέβαια δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο, όμως αφηγείται γεγονότα που ουσιαστικά οδήγησαν την καθιέρωση μιας γιορτής κατά κάποιον τρόπο εθνικής. Δε συνδέεται ούτε με το Θεό, για το όνομα του οποίου δε γίνεται καμία αναφορά στο εβραϊκό βιβλίο της Εσθήρ, αλλά ούτε και για τη λατρεία του στο ναό.
Η παράδοση αναφέρει ότι ο Μωυσής απεβίωσε στις 7 Αδάρ και ότι έφυγε από τη ζωή την ίδια ημέρα που γεννήθηκε, την 7η Αδάρ! Η ημέρα της γέννησης του Μωυσή, όπως αναφέρεται στο Ταλμούδ, βοήθησε στο να αποτραπεί το διάταγμα των ΚΛΗΡΩΝ του Αμάν του Αγαγίτη.
19 Μαρτίου 1940 (9 Adar II) ο Yosef Yitzchak Schneersohn ο 6ος πνευματικός ηγέτης της ‘Χαμπάντ Λούμπαβιτς’ αφού εκδιώχθηκε από τους μπολσεβίκους και καθηλώθηκε στη Βαρσοβία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ «πέρασε» στην Αμερική. Το 1950 αναλαμβάνει ο Menachem Mendel Schneerson, ως 7ος πνευνατικός ηγέτης, ο οποίος κατάφερε να κάνει τη Χαμπάντ το μεγαλύτερο και πιο διαδεδομένο εβραϊκό κίνημα στον κόσμο.
onthewaytoithaca.wordpress.com/2010/07/28/failed-prophecies-and-cognitive-dissonance-4/
Kατά τα άλλα απανταχού παγανιστές- Sabbat – Stonehenge – Litha και τελετές της φωτιάς. Τελετουργικά μαύρης/ ερωτικής μαγείας καθώς και ανθρωποθυσίες για τους Illuminati.
Monday (Moon day) Φεγγάρι Δευτέρα αρ.20 εννεάγωνο μαγικός αρ.9. Η μοναδική μέρα μέσα στο 2016 που συμπίπτει με τον αριθμό του Φεγγαριού 20 και Δευτέρα είναι η 20/06/2016
Ο αντίποδας σε όλη αυτή τη μαυρίλα, είναι η Μεγάλη Εορτή του Αγίου Πνεύματος, που για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς είναι στις 20 Ιουνίου 2016. Προσευχή και Αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Κατά Ιωάννη 14:15-18
«Αν με αγαπάτε, φυλάξτε τις εντολές μου. Και εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα, και θα σας δώσει έναν άλλον Παράκλητο, για να μένει μαζί σας στον αιώνα, το Πνεύμα της αλήθειας, το οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να λάβει, επειδή δεν το βλέπει ούτε το γνωρίζει. Εσείς, όμως, το γνωρίζετε, επειδή μένει μαζί σας, και μέσα σας θα είναι. Δεν θα σας αφήσω ορφανούς. Έρχομαι σε σας.»
Το άγιο πνεύμα περιγράφεται σαν «ένας άλλος παράκλητος».