Διαφημίσεις

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πόλη Αίνος, ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, μια παλιά βυζαντινή μητρόπολη με πολλές βυζαντινές μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, επέλεξαν οι Τούρκοι για να στήσουν ένα καινούργιο μεγάλο λιμάνι πολλών προδιαγραφών με αραβικά κεφάλαια.

Η περιοχή αυτή του κόλπου του Σάρου, είναι μια άκρως ευαίσθητη περιοχή καθώς οι Τούρκοι συχνά παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά πλοία με αποκορύφωμα τις προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στην ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα, καλύτερα Λαδοξέρα, όνομα που παραπέμπει σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, στις 10 Μαΐου επιστέφτηκε την Αδριανούπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, με τον πρόεδρο Αραβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Banadar Bin Fahad Al Fuhaid, και εκεί συναντήθηκαν με τον νομάρχη Αδριανούπολης, (όπου υπάγεται ο Αίνος), Günay Özdemir, τον δήμαρχο, Recep Gürkan, και τον πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Recep Zıpkınkurt, όπου συζήτησαν το σχέδιο για την δημιουργία μεγάλου λιμένος στην περιοχή του Αίνου.

Το λιμάνι αυτό, όπως υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα δημιουργήσει αφ’ ενός τουριστική κίνηση σε μια απομονωμένη μέχρι σήμερα περιοχή και αφ’ ετέρου θα ωφελήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Μάλιστα, όπως τόνισε, θα ανταγωνίζεται την γειτονική ελληνική Αλεξανδρούπολη, (Dedeağaç για τους Τούρκους).

Και όλα αυτά στην μύτη του ελληνικού Έβρου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος www.nikoswxeiladakis.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

9 σχόλια στο “ΣΤΗΝΟΥΝ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΛΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ… «ΜΥΤΗ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΒΡΟΥ”
  1. Σας. το εχω πει χιλιάδες φορές. Οι Τούρκοι θα χτυπήσουν Ζουραφα (Λαδοξερα), Φούρνους, Καστελόριζο. Ευκολοι στόχοι, με μικρο επιχειρησιακό ρίσκο και μέγιστο όφελος για κλοπή ελληνικών κοιτασμάτων.

    1. Και τι θα χτυπησουν ακριβως στην Λαδοξερα;Τη λαμπα η το μπετον;η μηπως θα κανουν κατοχη εδαφους την ωρα που χωραει με το ζορι δυο ατομα αγκαλιασμενα;
      Το αρθρο λεει κατι αλλο και εκει ειναι το σημαντικο:το μοναδικο πλεονεκτημα που ειχαμε να κανουμε την Αλεξ/πολη στρατηγικο σημειο παρακαμπτωντας τα Στενα,τεινει να μηδενιστει αν κατασκευασουν οι Τουρκοι το λιμανι που λενε.Σιδηροδρομο εχουν και συνδεοντας το με το λιμανι μας τελειωσαν και μεις θα καθομαστε να ψαρευουμε στον μολο και να συζηταμε για το αν το λιμανι της Αλεξ/πολης εχει προοπτικες για κρουαζιερα η εμποριο την ωρα που δεν εχει ουτε τουαλετα.
      Φατε και αλλο σανο..

      1. Ξέρεις, έχω από καιρό σταματήσει να ασχολούμαι με περισπούδαστους ηλίθιους σαν εσένα που δήθεν γνωρίζουν τα πάντα ενώ , ως συνήθως, δεν ξέρουν τη τύφλα τους. Για χάρη των υπολοίπων που θέλουν να γνωριζoυν παραθέτω απάντηση στο βλακώδες σχόλιο σου:

        Η Περίπτωση της Νήσου Ζουράφα.
        Ήδη από το 1874, ο Θρακιώτης λόγιος, φυσιοδίφης Νικόλαος Φαρδύς (1853-1901), διαπιστώνει προσωπικά την ύπαρξη πετρελαίου στη νησίδα Ζουράφα, η οποία αποτελεί το ανατολικότερο χερσαίο άκρο του Β. Αιγαίου και των ορίων της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ζουράφα απέχει περίπου 6 ναυτικά μίλια από το βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) και βρίσκεται βόρεια της Ίμβρου και νότια της Αλεξανδρούπολης.
        Σε πραγματεία του που δημοσιεύτηκε τότε στα «Θρακικά Χρονικά», μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι : «Στα Ζγοράφα, σε καιρό γαλήνης και νηνεμίας, διακρίνεται κάποια υγρή, ελαιώδη ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων, που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου.
        Η ύφαλος αυτή εφείλκυσε κατά πρώτον την προσοχήν μου τω 1874, οπότε, επιβαίνων ιστιοφόρου πλοίου και ευρεθείς εν καιρώ γαλήνης πλησίον αυτής, ηδυνήθην ιδίοις όμμασι να ιδώ την επί της θαλάσσης πλέουσαν ελαιώδη ουσίαν, να δοκιμάσω εξ ιδίας αντιλήψεως και πεισθώ επί τέλους, ότι πρόκειται ενταύθα περί πετρελαίου, του οποίου η πηγή βεβαίως κείται εν τω σώματι του υφάλου…».
        Γι’ αυτόν το λόγο οι ψαράδες ονόμασαν τη νησίδα «Λαδόξερα», αφού το πετρέλαιο που αναβλύζει μέχρι τις μέρες μας διακρίνεται ως ελαιώδης ουσία στην επιφάνειά της.
        Η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή έχει επιβεβαιωθεί και επισήμως από τον πρώην υπουργό Ενέργειας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελο Κουλουμπή, ο οποίος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο 2000 υποστηρίζει ότι η Ζουράφα μαζί με άλλες βραχονησίδες του Αιγαίου μπορούν να γίνουν οι «χρυσοφόρες πύλες», από όπου είναι δυνατό να αντληθούν πετρελαϊκά κοιτάσματα ικανά να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της χώρας για πολλά χρόνια.
        ………………………………………………………………………………………………………………………
        Η Σημασία της «Λαδόξερας».
        Γύρω από τη νήσο Ζουράφα εδώ και χρόνια διεξάγεται ένας «άγνωστος πόλεμος» μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και λιμενικών και Ελλήνων ψαράδων. Μάλιστα το 2003 η τουρκική ακτοφυλακή είχε συλλάβει Έλληνες ψαράδες που έπλεαν στην περιοχή, τους οδήγησε στην Τουρκία και κατέσχεσε προσωρινά το καΐκι τους.
        Η «ελληνικότητα» της βραχονησίδας αμφισβητείται έντονα από την Άγκυρα, με αποτέλεσμα την έντονη παράνομη δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, κάτι ανάλογο με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας. Μάλιστα, η Ζουράφα περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο που εξέδωσε το 1997 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το οποίο την καταχώριζε μεταξύ των 130 βραχονησίδων, οι οποίες, σύμφωνα με τη γείτονα, τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης και από τότε σημαίνονται με το χαρακτηρισμό «γκρίζες ζώνες». Το εγχειρίδιο που οι Τούρκοι στρατηγοί ονομάζουν «Βίβλο του Αιγαίου» έχει σταλεί σε όλες τις τουρκικές πρεσβείες και αποτελεί το βασικό εγχειρίδιο αναφοράς των Τούρκων στρατιωτικών ακολούθων και λοιπών διπλωματών.
        Η βραχονησίδα ανήκει βάσει διεθνών συνθηκών στην Ελλάδα και επεκτείνει τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της, στον κρίσιμο χώρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προς τα ανατολικά. Ειδικά στη Ζουράφα, όπου τα νερά είναι πολύ ρηχά ακόμη και σε μεγάλη απόσταση, η ελληνική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται σημαντικά.
        https://national-pride.org/2009/10/26/%CE%B7-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%83-%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-shell/

        12. Τι συμβαίνει με την πετρελαιοφόρο Ζουφάρα; ¨ Η βραχονησίδα ανήκει βάσει διεθνών συνθηκών στην Ελλάδα και επεκτείνει τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της, στον κρίσιμο χώρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου, προς τα ανατολικά. Ειδικά στη Ζουράφα, όπου τα νερά είναι πολύ ρηχά ακόμη και σε μεγάλη απόσταση, η ελληνική υφαλοκρηπίδα επεκτείνεται σημαντικά¨.
        http://e-puzzle.blogspot.gr/2011/10/3.html

        ‘’Βέβαια, κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επίσης μεγάλης σπουδαιότητας, υπάρχουν και στο Αιγαίο, ενώ ειδικά στο βόρειο Αιγαίο τα κοιτάσματα του Θερμαϊκού, του Μπούκουρα (Θάσος) αλλά και της Λαδοξέρας (Σαμοθράκη)…’’
        https://kostasxan.blogspot.gr/2015/01/blog-post_181.html

        Στην ανατολικη Ελλαδα και στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, από τις 4 γεωτρησεις του Δελτα Νεστου-Ξανθης, τις 4 γεωτρησεις Θεσσαλονικης, τις 3 γεωτρησεις Στρυμονος-Σερρων, τις 6 γεωτρησεις δυτικης Θρακης, τις 2 γεωτρησεις του θερμα’ι’κου κολπου, από το συνολο των γεωτρησεων ερευνων και πετρελαιομαστευσης του κοιτασματος πετρελαιου Πρινος Θασου και φυσικου αεριου νοτιας – Καβαλας και των ερευνητικων γεωτρησεων ανατολικα της Θασου, από την γεωτριση Λημνος -1 και με βαση την ιστορικη αναδρομη ερευνητικων εργασιων για πετρελαιοπιθανους σχηματισμους στην ανατολικη Ελλαδα και στο Αρχιπελαγος του Αιγαιου, βγαινουν τα εξης συμπερασματα :

        Οι «μολασικοι» πετρελαιοπιθανοι σχηματισμοι που καλυπτουν την χερσαια περιοχη της ανατολικης Ελλαδας πρακτικα πρεπει να θεωρηθουν ότι εχουν ερευνηθει για κοιτασματα Υδρογονανθρακων. Ερευνητικο ενδιαφερον παρουσιαζουν ακομη ορισμενα «μολασικα ιζηματα» στο βορειο μερος του Αρχιπελαγους του Αιγαιου και δη μεταξυ Θασου-Σαμοθρακης με πιθανοτητες εντοπισμου ορισμενων κοιτασματων με εμπορικο ενδιαφερον (Περαν από τα πιθανα κοιτασματα Νικη και Βαβουρας που εγκαταλειφθηκαν λογω δειλιας από την τουρκικη απειλη το 1987, θα υπαρχουν ισως και στην περιοχη Ζουραφας (Λαδοξερας) 6 μιλια από την Σαμοθρακη, στην οποιαν κατά τα πρωτυπα των Ιμιων οι Τουρκοι απαγορεψαν προ ημερων τους Ελληνες να την πλησιασουν και να αντικαταστησουν τον φαρο του ΠΝ, ο οποιος μετα από σφοδρη θαλασσοταραχη φετος τον χειμωνα καταστραφηκεν.
        http://tritimatia.blogspot.com/2012/07/aoz.html

        1. Aκου φανφαλουκο εσυ και οι αλλοι καθυστερημενοι που αρεσαν το σχολιο σου,αφου δεν αχολεισαι γιατι εκανες αντιγραφη απο ετοιμα;δεν ξερεις καν πως ειναι η Λαδοξερα γιαυτο μοκο.
          Αν ηξερες,θα εκοβες μισο απο το σεντονι που κατεβασες αν οχι ολο.Ο φαρος επισκευαστηκε και εγινε και καλυτερος με φωτοβολταικο.
          Απο κει και περα,επειδη ακριβως αγνοεεις εσυ και οι αλλοι φραπεδοπατριωτες την κατασταση,σου επαναλαμβανω οτι η Λαδοξερα δεν μπορει να καταληφθει γιατι δεν εχει τον χωρο.
          Μονο ναυτικος αποκλεισμος μπορει να γινει αλλα αν φτασεις εκει,σημαινει οτι εχεις πολεμο.
          Η ουσια του αρθρου ηταν οτι σου στερουν το μοναδικοσ στρατηγικο πλεονεκτημα που δεν θα σου εδινε κανενα οπλο στον πλανητη και αυτο ηταν η παρακαμψη των Στενων και το χανουμε μεσα απο τα χερια μας.
          Κοιτα να μιλας για πραγματα που ξερεις,οποτε δηλαδη ποτε.
          Φατε ακομη πατριωτικο σανο την ωρα που ακομη και οι γυφτοι μας προσπερνανε.

          1. Παρακολουθώ αυτά που σχολίασες και πραγματικά με πιάνουν τα γέλια!
            Αυτά που γράφεις είναι πραγματικά αστειότητες. Μάθε πως ορίζονται τα σύνορα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ κλπ και θα καταλάβεις τότε την αξία αυτού του βράχου! Καλό είναι να κάνεις λίγο μεγαλύτερη έρευνα προτού εκφράζεις γνώμη, και μαλιστα επίμονα, σε κάτι που δεν γνωρίζεις. Το ότι έχεις δει το βράχο δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Από τη στιγμη που υπάρχει στους διεθνείς χάρτες και είναι έδαφος ,όσο μικρό κι αν είναι, τότε αυτόματα έχει και δικαιώματα…… Μη κουράζεσαι άλλο λοιπόν και καλύτερα συνέχισε να πίνεις το φραπεδακι σου, μιας και το έμαθες κι αυτό (!) , κι άσε τα πιο σοβαρά για πιο σοβαρούς!

      2. Εσύ πονηρε με το σανό, αν περισσέψει λίγος από αυτόν που τρως κάθε μέρα άσε λίγο και για τούς υπόλοιπους. Κανείς και κήρυγμα τρομάρα σου πανάσχετε!

        1. Μη κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια.Ο σανος ειναι ολος δικος σου,φατον με την ησυχια σου αλλα μην καταπιανεσαι με σοβαρα θεματα.Χαλας την αισθητικη του θεματος,μαμελουκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek