Διαφημίσεις

Πρύτανης του ΕΚΠΑ: «Φωνές, γέλια και τραγούδια, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού»

Τoν κώδωνα τoυ κινδύνoυ έκρoυσε ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης τoυ ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στην «λανθάνουσα περίοδο» του κορωνοϊού και πως επηρεάζει την ανίχνευση των κρουσμάτων.

Αρχικά τόνισε: «γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα πάρτι και τους συνωστισμούς εξηγώντας ότι: «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊος είναι ακόμα πιο έντονη»

Προσθέτοντας τόνισε: «έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια “μεγάλη λανθάνουσα περίοδο” δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες».

Όσο αναφορά τα πανηγύρια και το αν θα πραγματοποιηθούν φέτος, ο ίδιος δήλωσε πως πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από ειδικούς επιστήμονες που με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.

[newsbreak.gr]



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription
5 σχόλια στο “Πρύτανης του ΕΚΠΑ: «Φωνές, γέλια και τραγούδια, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού»”
  1. Θανούλη, ξέχασες το παρτάκι σου τον Μάρτιο που κόλλησε κοροναιό η μισή high class society της Αθήνας…και πέθαναν κ κάποιοι π.χ. Βαγγέλης Σπανός κλπ?
    Εμείς δεν ξεχνάμε όμως!!!

    1. Σωπα καλέ είναι πανεξυπνος
      Είναι του πανεπιστημίου Αθηνών και αυτος
      Το υποκείμενο νόσημα.

      Είναι άλλο ένα παράσιτο.

  2. Πρύτανη νόμιζα ότι μόνο εδώ συγκεντρώνουμε τους περισσότερο χαζούς στην Ευρώπη, αλλά βλέπω ότι και εκεί καλά πάτε και με τίτλο κιόλας
    επίσημα πράματα.Για την μάσκα και την ζημιά που κάνει για τι δεν μας είπες γιατρέ μου;; Οι αναλυτές των αριθμών και των μαθηματικών μοντέλων είναι και αυτοί επιστήμονες ; Δεν ασχολούνται καλύτερα οι επιστήμονες μπας και βρουν το εμβόλιο κατά της βλακείας ; Ε ρε βρεγμένη σανίδα που θέλετε ορισμένοι. Και εδώ ταιριάζει το παλιό γνωμικό, αν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι ουδείς κουτότεροι των ιατρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek