Αλλάζει άρδην το γεωστρατηγικό σκηνικό στη Ν.Α. Μεσόγειο καθώς η Κύπρος αναγορεύεται πλέον σε «ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος» των ΗΠΑ! Απίστευτο και όμως αληθινό. Μαζί με το νομοσχέδιο για άρση εμπάργκο όπλων, είναι πολύ πιθανό να δούμε την ένταξη Κύπρου στο ΝΑΤΟ και αυτό λόγω υδρογονανθράκων.
Το σενάριο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ πιθανό ειδικά αν οι Τούρκοι δεν πάρουν μερίδιο ή κλιμακώσουν με στρατικοποίηση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο. Η ουσία όλων αυτών των κινήσεων όμως βρίσκεται αλλού και αφορά την μετατροπή της Κύπρου σε μια τεράστια αεροναυτική και χερσαία βάση των ΗΠΑ, απέναντι από την Συρία στην οποία η κατάσταση είναι ακόμα συγκεχυμένη, ενώ επισημαίνουμε ότι η μεγαλόνησος φυσικά «βλέπει» ολόκληρη την Μ.Ανατολή.
Mε λίγα λόγια, τρέχει και δεν φτάνει η Ρωσία.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στο alphanews.live για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία προωθείται δια του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Γερουσία, αφήνει πλέον όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Η εξίσωση περιλαμβάνει Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ. Σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, δηλώνει πως όλα είναι πιθανά, ενώ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις και αποκλεισμό από το πρόγραμμα των F-35 αν αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Ερώτηση: S-400 και Τουρκία. Φοβάστε ότι τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Άγκυρας θα μπορούσαν να άλλαζαν το ισοζύγιο δυνάμεων με τρόπο που να αποσταθεροποιούσε την περιοχή; Aν ναι ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση των ΗΠΑ;
Απάντηση: Σε δικομματική βάση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και εγώ ως επικεφαλής των Δημοκρατικών, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Όπλων της Γερουσίας και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών σε εκείνη την Επιτροπή, λειτουργούμε από κοινού και το κάναμε πολύ ξεκάθαρο. Ότι οι φιλοδοξίες μας για την Τουρκία είναι ότι θα είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση, ότι μπορεί να είναι γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ όμως πρέπει να λειτουργεί ως τέτοιο. Με βάση το αμερικανικό δίκαιο το οποίο κατέχω σωστά, οι αγορές βασικού στρατιωτικού οπλισμού από τη Ρωσία τηρεί υπό το καθεστώς κυρώσεων με βάση το αμερικανικό δίκαιο.
Αν η Τουρκία τελικά αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά των S-400 θα της επιβληθούν κυρώσεις στη βάση του αμερικανικού δικαίου και δεν προαιρετικό ζήτημα, αλλά ένα υποχρεωτικό ζήτημα. Νομίζω και η Κυβέρνηση Τραμπ έχει επίσης μιλήσει αρκετά αυστηρά για αυτή την πραγματικότητα. Αυτή δεν είναι επιθυμία μας, επιθυμία μας είναι η Τουρκία στην οποία έχουν προσφερθεί άλλα συστήματα συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών συστημάτων για αμυντικούς σκοπούς να επιλέξει εκείνη την πορεία.
Αλλά οι S-400 δεν είναι ούτε διαλειτουργικοί κάτω από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, επηρεάζει όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ. Συναφώς επηρεάζει και τους γείτονες της στην περιοχή και αν επιδιώξει την αγορά τους θα βλάψει δραματικά το εργοστάσιο παραγωγής όπλων τους λόγω των όσων θα ακολουθήσουν.
Όχι μόνο λόγω των κυρώσεων, αλλά αυτό θα είναι το τέλος των F-35. Δεν θα υπάρξουν F-35 προς πώληση για να τοποθετηθούν δίπλα από τους S-400. Aυτό είναι ρίσκο για τα δικά μας συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και αυτών του ΝΑΤΟ που έχουν βλέψεις να αγοράσουν τα F-35. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό να συμβεί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια λανθασμένη πορεία για την Τουρκία. Είναι όμως κυρίαρχο κράτος και αν αποφασίσει να πάρει αυτή την πορεία, καλώς, όμως θα υπάρξουν συνέπειες. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι αυτή τελική η ιστορία. Ενδιάμεσα είμαστε έτοιμοι αν αυτό τελικά αποφασίσουν θα υπάρξουν ενέργειες ως αποτέλεσμα.
Ερώτηση: Μιλώντας για το ΝΑΤΟ, μπορείτε να δείτε την προοπτική της Κύπρου, να πλησιάζει με οποιοδήποτε τρόπο στο ΝΑΤΟ ή τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;
Απάντηση: Μπορώ να δω ένα μονοπάτι μπροστά στο μέλλον. Φυσικά γνωρίζετε ότι πρόσφατα υπογράψαμε μια Δήλωση Προθέσεων, κάτι το οποίο είναι νομίζω άλλο ένα σημαντικό βήμα, η πρωτοβουλία για την Ανατολική Μεσόγειο για την οποία μιλώ την ενισχύει περαιτέρω κάποιες από τις συνεργασίες για την ασφάλεια.
Συνεπώς αν η Κύπρος επιθυμεί να χτίσει όσα είναι απαραίτητα για να πετύχει τους στόχους για να γίνει είτε ένα βασικός σύμμαχος μη μέλος του ΝΑΤΟ, είτε να κατευθυνθεί προς το ΝΑΤΟ, θα έχει την ευκαιρία να το πράξει. Είναι όμως ένας συνδυασμός όχι μόνο να έχεις την στρατιωτική εμπειρία για να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, χρειάζεται συνεισφορά 2% του ΑΕΠ της χώρας, να εργαστείς προς άλλους στόχους όμως και να έχεις κοινές αξίες και κοινές δεσμεύσεις προς αυτές τις αξίες.
Συνεπώς πιστεύω η Κύπρος θα μπορούσε να βρει το δρόμο της προς αυτό το μονοπάτι, όμως πρώτα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ακολουθήσει εκείνη την πορεία, όμως ακόμα και ως μέλος της ΕΕ είναι επίσης πολύ σημαντικός συμμετέχοντας στην συνολική αρχιτεκτονική ασφαλείας μας. Συνεπώς, είναι όλα πιθανά. Είναι μια νέα μέρα. Νομίζω είναι μια νέα μέρα, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για την Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε βίντεο:
pentapostagma.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Βρε θυματα μην σας κοροιδευουν .η τουρκια εχει βετο στο νατο .σας κοροιδευουν ψιλο γαζι τα νατοικα κοπροσκυλα και θα δειτε οτι στο τελος θα μας πουλησουν στεγνα οπως κανανε παντα οι βρωμιαρηδες δυτικοι εβραιοδουλοι.
Από τη στιγμή που μετακινείται το κέντρο βάρους των συμπαθειών της Κύπρου από την αγκαλιά της Ρωσίας πρέπει τώρα που την έχουν ανάγκη τα αμερικανά,
τα νατοϊκά σχέδια,
να μας πληρώσουνε και πρώτα ξεκινώντας από την πολύπαθη Κύπρο μας.
Μέχρι τώρα όλοι αυτοί,
μα και άλλοι πολλοί,
εις υγείαν εμάς των κοροϊδων,
τζάμπα τρώγανε,
τζάμπα πίνανε,
τζάμπα πηδούσανε & φεύγανε στην ευχή.
Τώρα που οι συνθήκες γέρνουν την πλάστιγγα με το μέρος μας είναι καιρός που πρέπει να αρχίσουνε να τα σκάνε κανονικά.
Τα συμφέροντα τους αυτοί όλοι;
Καλώς.
Μα & τα συμφεροντά του ας προστατέψει επι τΕΛους ο απανταχού της Γης ΕΛληνισμός ο οποίος εννοείται μόνον όταν είναι σφιχταγγαλιασμένες και αλληλέγγυες η μία προς την άλλη η Κύπρος με τη μάνα ΕΛΛΑΔΑ.
Ελπίζω να μην το κάνει το λάθος η Κύπρος και μπει στο Νάτο. Ετσι και μπει, τα ρωσσικά κεφάλαια που κράταγαν την οικονομία του νησιού τόσα χρόνια θα κάνουν φτερά, και οι Κύπριοι θα ψάχνουν να βρούνε το λάθος, αλλά τι να πούμε, προδότες πολιτκοί εδώ προδότες πολιτικοί και εκεί….