Διαφημίσεις

Για τον Έλληνα ψηφοφόρο κάποτε η κάλπη ήταν μια γιορτή δημοκρατίας, όχι μόνο μια υποχρέωση από τον νόμο. Όλα άλλαξαν από το πρώτο Μνημόνιο και μετά. Έκτοτε τα αντανακλαστικά των πολιτών ατόνησαν. Η πίστη σε μια ψήφο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα έδωσε τη θέση της στην απογοήτευση κι εν τέλει στην αδιαφορία και την παραίτηση για ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών.

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι τα ποσοστά της αποχής και η ψήφος των νέων. Σε ένα τόσο θολό τοπίο, πρόβλεψη δεν χωρά. Μοναδικές βάσιμες κρίσεις προκύπτουν από το πρόσφατο παρελθόν. Και οι αριθμοί δεν είναι καλοί.

Από τη χρυσή χρονιά του 2004, όταν όλη η Ελλάδα έσφυζε από αυτοπεποίθηση, «μεθούσε» από ιστορικά γεγονότα, όπως η κατάκτηση του Euro και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και έσπευσε στις κάλπες κάνοντας ιστορικό ρεκόρ προσέλευσης, μεσολάβησαν πολλά.

Σε αυτά τα ούτε καν 20 χρόνια, που φαίνονται τόσο μακρινά, αλλοιώθηκαν συνήθειες, αντιλήψεις και «πιστεύω» ολόκληρων δεκαετιών.

Καθρέφτης είναι οι εκλογικές συμπεριφορές:

Από το 2004 έως τις εκλογές του 2019, σε μόλις 15 χρόνια, «εξαφανίστηκε» ο 1 στους 4 ψηφοφόρους, συνολικά 1.803.724 πολίτες.

Το 2004 πήγαν στις κάλπες 7.573.368, ο υψηλότερος αριθμός πολιτών που έχει συμμετάσχει σε εκλογές στην ιστορία της χώρας. Το 2019 ψήφισαν μόνο 5.769.644. Η δραματική πτώση φτάνει στο 23,82%.

Μόνο σε μια δεκαετία, από το 2009, όταν η Ελλάδα όδευε προς το πρώτο Μνημόνιο, έως το 2019, χάθηκε το 18,1% των ψηφοφόρων. Σχεδόν 1.300.000 πολίτες, ο 1 στους 5, δεν ξαναπήγαν στην κάλπη.

Από τις 5 Ιουλίου 2015 που έγινε το δημοψήφισμα μέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, γύρισε την πλάτη στις εκλογές ο 1 στους 10 πολίτες. Μέσα σε 2,5 μήνες καταγράφηκαν απώλειες 594.845 ψηφοφόρων.
Στις εκλογές από Ιανουάριο του 2015 έως Σεπτέμβριο του 2015 οι απώλειες ξεπέρασαν το 12%. Το χειρότερο απ’ όλα; Οι εκλογές του 2019 δεν «έφεραν» πίσω ούτε κατά διάνοια τη συντριπτική πλειοψηφία των απογοητευμένων ψηφοφόρων.
Η μείωση προσέλευσης του εκλογικού σώματος επηρέασε, όπως είναι αναμενόμενο, και τα ποσοστά ώστε να εκλεγεί ένα κόμμα πρώτο. Ενδεικτικά, η Ν.Δ. έλαβε 39,85% και αυτοδυναμία με 2.200.000 ψήφους το 2019. Δέκα χρόνια πριν, το 2009, με 2.300.000 ψήφους η Ν.Δ. ήταν 2η με ποσοστό 33,4%.

Αν και στις φετινές εκλογές αποκτούν δικαίωμα να πάνε στην κάλπη για πρώτη φορά 438.595 νέοι και νέες, οι αριθμοί των συνολικών συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Οι πιο παρατηρητικοί, όμως, θα έχουν ήδη προσέξει ότι η μεταμόρφωση της συμπεριφοράς των πολιτών δεν είναι ανεξήγητη. Αλληλεξαρτάται τόσο από την πολιτική σκηνή της χώρας όσο και από μεγάλα γεγονότα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του κόσμου. Κανένα ηλεκτροσόκ που επιβάλλεται διά της βίας ή της παρανομίας στην κοινωνία δεν μένει χωρίς συνέπειες.

Το 2004 όλοι ανέμεναν με ενθουσιασμό το πάρτι της μεγάλης διοργάνωσης στην Αθήνα. Ο Σημίτης είχε «κουράσει» και η πλειοψηφία του λαού ήθελε να αλλάξει τα πράγματα, έχοντας καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Για πρώτη φορά πήγαν να ψηφίσουν πάνω από 7.500.000 πολίτες. Τάση που διατηρήθηκε, έστω και με μικρές απώλειες, έως το 2009.

Όμως από το πρώτο Μνημόνιο του 2010 όλα άλλαξαν. Η βιαιότητα των μέτρων φτωχοποίησης από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την τρόικα προκάλεσε το πρώτο συντριπτικό σοκ. Ο κόσμος προσπάθησε να αντιδράσει. Αρχικά με τις μεγάλες διαδηλώσεις. Στη συνέχεια «κατέστρεψε» το ΠΑΣΟΚ του Καστελόριζου και επέβαλε μια δομική αλλαγή πολιτικών συσχετισμών. Λίγοι, όμως, πρόσεξαν ή ήθελαν να προσέξουν τότε το πιο ανησυχητικό μήνυμα απ’ όλα. Αυτό για τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στα τρία χρόνια από το 2009 έως το 2012 δεν ξαναπήγαν στην κάλπη 826.855 συμπολίτες μας. Απηυδισμένοι από το πολιτικό σύστημα συνολικά, από την τρόικα, από την ανεργία, από το γεγονός ότι μέσα σε μερικές νύχτες έχασαν τον τρόπο ζωής τους και της οικογένειάς τους ή ακόμα και ότι αναγκάζονταν κάποιοι εξ αυτών να ψάχνουν στους κάδους για να επιβιώσουν.

Την ώρα που οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχονταν, ακόμα και υπερασπίζονταν, όλα τα μισάνθρωπα μέτρα που ζητούσε ο Σόιμπλε για να κάνει την αναδιανομή του ελληνικού πλούτου υπέρ γερμανοκίνητων συμφερόντων, ο Βενιζέλος για λίγη εξουσία οργάνωνε με τη Μέρκελ το πραξικόπημα σε βάρος του εκλεγμένου δημοκρατικά Γιώργου Παπανδρέου. Με στόχο να «φυτέψουν» τον χαρτογιακά Παπαδήμο.

Ήταν τότε που με όλα αυτά η δημοκρατία μας έμπαινε στον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον οποίο δεν έχει ξεφύγει μέχρι και σήμερα. Όλα τα βρίσκει μπροστά της ένα προς ένα. Η αρχική οργή για τα παιχνίδια στην πλάτη του λαού μετατράπηκε σε απαξίωση και αποχή για 800.000 ανθρώπους από την πρώτη κιόλας τριετία. Το μήνυμα είχε σταλεί πρώτα από αυτούς, αλλά κανείς δεν είχε, μέσα στο τότε χάος, τα αισθητήρια για να το αξιολογήσει έγκαιρα. Δυστυχώς, υπήρξε και συνέχεια.

Είναι απολύτως ψευδές αυτό που ισχυρίζονται, βολικά, διάφορα κόμματα και δημοσκόποι, ότι η αποχή είναι προϊόν των καιρών μας και διεθνές φαινόμενο. Στην Ελλάδα υπάρχουν ειδικές και συγκεκριμένες αιτίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που το πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε εν τέλει την ίδια την ψυχή της δημοκρατίας, δηλαδή τον ελληνικό λαό. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι αριθμοί που παρουσιάζουμε σήμερα.

Οι 1.800.000 άνθρωποι που είχαν ψηφίσει το 2004 δεν πάνε σήμερα στην κάλπη για να υπερασπιστούν την κορυφαία δημοκρατική μας διαδικασία. Μένουν απαθείς, περιθωριοποιημένοι, βαθιά αηδιασμένοι, αισθάνονται ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, ότι η ψήφος τους δεν έχει νόημα.

Από τους 400.000 νέους που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης το 2013-17, οι περισσότεροι δεν ψήφιζαν καν τη δεκαετία του 2000, οπότε καταρρίπτεται εύκολα ακόμα ένα ρηχό δημοσκοπικό και πολιτικό άλλοθι για τα ποσοστά αποχής.

Έως το 2009 η μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων φαινόταν ξεκάθαρα από τους αριθμούς. Τιμούσαν τη διαδικασία. Στα Μνημόνια ήταν που έπαψαν να πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και αποσύρθηκαν στη σιωπή τους. Έκτοτε δεν στάθηκε τίποτα ικανό να τους παρακινήσει. Το αν θα ενεργοποιηθεί ξανά και πότε αυτός ο κόσμος δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς.

Πηγή: newsbreak.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription
5 σχόλια στο “ΠΟΣΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ!! Εξαφανίστηκαν 1.300.000 ψηφοφόροι από τις κάλπες!”
  1. Γειά σας. Υπήρχε έχω την αίσθηση στα χρόνια που άρχιζα να ψηφίζω, μια μικρή ας πούμε μαζα ανθρώπων που πήγενε στις κάλπες ποτέ ποτέ για να νιώσει Πολίτης,νομίζοντας ότι κάτι θ αλλάξει που δεν το ξέρει κανείς… Αυτοί οι άνθρωποι που δεν έγιναν ποτέ μέρος του συστήματος, αλλά υποταχτηκαν σ αυτό, σεβομενοι το κράτος, την πατρίδα τους νόμους,… Σε αυτή την κομβική εποχή δεν θα πατήσουν στις κάλπες αν και πολύ θα το ήθελαν. Θα ενισχύσουν την αποχή έχοντας την ελπίδα τους σχεδόν χαμένη.Γεια σας.

  2. Ειμαι ο τελευταιος που δεν θα πηγαινα να ψηφισω αλλα ο πειρασμος ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ.Με ποια ζωη,ποιες εμπειριες,ποια τριβη και βασανα θα παει ο εφηβος να ψηφισει;Ο ριψασπης που μεταναστευσε γιατι να ψηφισει Βουλη που θα ξερνα νομους οι οποιοι δεν θα ρυθμιζουν την ζωη του;Aυτος ηδη ψηφισε ”σε χεζω Ελλας”.Γι’αυτο το σκεφτομαι….

  3. Στα Μνημόνια ήταν που έπαψαν να πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει και αποσύρθηκαν στη σιωπή τους.

    Η ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ,ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
    ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.
    ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ:
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ.

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΠΡΟ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ κ’ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΦΑΣΚΕΛΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.

    ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ :
    -Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ;
    -ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ;
    -ΤΟΝ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΟΧΙ,ΝΑΙ
    ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ 120.000.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ
    ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ,ΜΠΛΟΦΑ;;;

  4. ενα μεγαλο ποσοστο απο αυτους τους ανθρωπους στις επομενες καλπες θα ψηφισουν τους Ελληνες και αυτο το ξερουν ολα τα λαμογια της βουλης και γι αυτο λυσανε να το βγαλουν απ εξω τους χαλαει τη σουπα οτι κι αν ψηφιζεις πρεπει να πας αλλιως κατσε να κλαιγεσαι και να ζεις με ψηφιακο νομισμα και κουπονια γιατι οσοι τρωνε και στιριζουν τα λαμογια θα πανε και κατσε εσυ να κανεις αποχη και δηθεν αντισταση!!!

  5. τα παιδια που εφυγαν εξω δεν ειναι ριψασπηδες ειναι παιδια που σπουδασαν και δεν εχουν κανενα μεσον κανενα λαμογιο να τα βοηθησει οποτε εφυγαν εξω ωστε ν αναγνωριστει η αξια τους και να βοηθησουν οι περισσοτεροι γονεις και παπουδες να ζησουν με καποια αξιοπρεπεια καποιοι απο αυτους θα ερθουν να ψηφισουν!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek