Στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας παραμένουν χαραγμένες οι εικόνες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η Ελλάδα για να σταματήσει την επίθεση.
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις μαύρες μέρες που τα Νατοϊκά αεροπλάνα βομβάρδισαν την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, βυθίζοντας στο αίμα την περιοχή για περίπου τρείς μήνες.
Θα μπορούσε όμως η Ελλάδα να έχει αλλάξει τη ροή της ιστορίας και να αποτρέψει ως ένα βαθμό τα γεγονότα;
Το Sputnik ζήτησε τη γνώμη ενός παλαιού διπλωμάτη που υπηρέτησε σε πολλές πρεσβείες της χώρας μας και τότε, το μακρινό 1999, ήταν Πρέσβης της Ελλάδας στη Βαρσοβία.
Η Ελλάδα δεν βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, αλλά έδωσε τεχνική υποστήριξη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.
«Επέτρεψε την χρήση των αεροδρομίων της για ανεφοδιασμό αεροσκαφών. Το Ελληνικό ναυτικό βοήθησε επίσης με υποστήριξη ραντάρ κυρίως» σημειώνει στο Sputnik.
«Ήμουν Πρέσβης στην Βαρσοβία όταν έγινε η επίθεση και είχα βοηθήσει αρκετά τον Σέρβο συνάδελφο τις μέρες που προηγήθηκαν της επιθέσεως. Και δεν το ξέχασε ποτέ αυτό», θυμάται.
«Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα και δεν έκανε ήταν να ασκήσει βέτο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για την επίθεση. Χρειάζεται ομοφωνία για να αναλάβει το ΝΑΤΟ οποιαδήποτε επίθεση. Και διέθετε το επιχείρημα ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε την συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει ότι το ελληνικό βέτο δεν θα παρεμπόδιζε την επέμβαση. «Αλλά τότε η επίθεση θα ήταν καθαρά μια επίθεση ορισμένων κρατών κατά της Σερβίας και όχι του ΝΑΤΟ. Με ένα όχι της Ελλάδος, θα σωζόταν το κύρος του ΝΑΤΟ και θα αναβαθμιζόταν ο ρόλος και το κύρος της Ελλάδος στην περιοχή», αναφέρει ο έμπειρος διπλωμάτης.
Όπως επισημαίνει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, «οι πιέσεις των Αμερικάνων και άλλων ήταν πολλές. Αλλά η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων θα έπρεπε να ήταν η αντίσταση εναντίον κάθε παραβίασης του διεθνούς δίκαιου από οποιονδήποτε».
Η ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία ήταν η πρώτη επίθεση στην ιστορία του οργανισμού, κατά κυρίαρχου κράτους και κατά πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, διπλωμάτης καριέρας, διορίστηκε το 1993 ως πρώτος Έλληνας πρέσβης στην ανεξάρτητη Αρμενία. Έχει υπηρετήσει στο Τορόντο, στο Πεκίνο, στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες και στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα διετέλεσε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη. Υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδας στην Πολωνία, στον Καναδά ενώ διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Λάμπρος Ζαχαρής
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice