Διαφημίσεις

Του Κώστα Κετσιετζή

Επενδύσεις 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G αναμένονται μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ για την λειτουργία των δικτύων κινητής νέας γενιάς, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν πλήρως οι εκτιμήσεις της EY, αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων θα προέλθει από τις εφαρμογές 5G που θα αναπτυχθούν για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να καλυφθούν δύο προϋποθέσεις: Πρώτον να αναπτυχθούν αυτές οι εφαρμογές και δεύτερον να τις υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις, αρχικά οι μεγάλες και στη συνέχεια οι μεσαίες και οι μικρότερες.

Ένα fund για το 5G

Κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το fund Φαιστός, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα δημιουργηθεί με ένα τμήμα των εσόδων από τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων που θα αξιοποιηθούν για το 5G.

Με αυτή την αρχική “προίκα” που υπολογίζεται στα 90 εκατ. ευρώ, αλλά και κεφάλαια που συγκεντρωθούν από ιδιώτες επενδυτές, το fund Φαιστός θα χρηματοδοτήσει εταιρείες -startup ή μη- για την ανάπτυξη εφαρμογών πάνω στο 5G.

Όμως η συμβολή του Δημοσίου δεν σταματά εδώ. Ήδη έχει δεσμευτεί ένα τμήμα του φάσματος το οποίο θα αξιοποιηθεί για την δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες εφαρμογών που θα αναπτύξουν εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Ακόμη, όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής, θα υπάρξει μέριμνα ώστε δημόσιοι οργανισμοί να αξιοποιήσουν αυτές τις εφαρμογές, και για δοκιμαστικούς σκοπούς αλλά και για κανονική λειτουργία. Στόχος δηλαδή είναι να γίνει το δημόσιο, όπως αναφέρει η μελέτη της EY, o No 1 χρήστης του 5G.

Επιδοτήσεις για τις επιχειρήσει

Η υιοθέτηση των εφαρμογών 5G είναι ένα μεγάλο στοίχημα από μόνο του. Κατά πρώτον, γιατί αν και υπάρχει μια γενική ιδέα για το τι αλλαγές θα φέρουν τα νέα δίκτυα, δεν έχουμε δει ακόμη στην πράξη εφαρμογές. Κατά δεύτερον, γιατί οι νέες εφαρμογές απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, τόσο για εξοπλισμό, όσο και για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μέρος των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί για την χρηματοδότηση δράσεων για την ψηφιακή ετοιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενόψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Η μελέτη της EY έχει ξεχωρίσει επτά τομείς που αναμένεται να αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το 5G. Το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεων της τάξης των 2,7-5 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία αναμένεται να προέλθει από την Μεταποίηση (871 εκατ. ευρώ – 1,3 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι Μεταφορές και Logistics ( 456-701 εκατ. ευρώ), Ενέργεια (389-663 εκατ. ευρώ), Δημόσιες Υπηρεσίες (270-871 εκατ. ευρώ), Εμπόριο (121-207 εκατ. ευρώ) και ο αγροτικός τομέας (64-207 εκατ. ευρώ).

Οι επενδύσεις των παρόχων

Εκτός από τις επενδύσεις στις εφαρμογές, θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την ανάπτυξη του δικτύου, οι οποίες υπολογίζονται από την EY στα επίπεδα των 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ μέσα στη δεκαετία.

Ειδικότερα η μελέτη εκτιμά ότι με βάση τις προβλέψεις του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ για κάλυψη του 60% του πληθυσμού της χώρας με δίκτυα 5G μέσα στην πρώτη τριετία και του 90% μέσα στην δεύτερη τριετία, ο μέσος πάροχος θα χρειαστεί να επενδύσει περί τα 405 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030 για εξοπλισμό και περί τα 25-30 εκατ. ευρώ τον χρόνο για λειτουργικές δαπάνες. Στις παραπάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνεται το τίμημα για τις συχνότητες.

Όλα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν σε σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ – Gross Value Added, GVA), μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 50.000-69.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της ΕΥ.

kostaskets@capital.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Πώς θα έρθουν επενδύσεις 6,5 δισ ευρώ από το 5G”
  1. Χεστίκαμε για τις χαζοεπενδυσεις σας, τοσο καιρο δε λεμε πως ειναι αρρωστια το 5G , μας δουλευεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek