Το κατά λάθος χτύπημα του αντιαεροπορικού πύραυλου S-200 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην περιοχή του Πενταδακτύλου, προκάλεσε δικαιολογημένα αναστάτωση και την έντονη ανησυχία των πολιτών, αλλά και κινητοποίηση σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.
Μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο ωστόσο μπορούσε να αποβεί μοιραίο καταγράφοντας μία τραγωδία. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο περιστατικό, παρόλο που οι συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι συχνό φαινόμενο. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Αρχές του κράτους καθησυχάζουν, παρά τη σοβαρότητα του γεγονότος, καθώς είναι κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο.
Πληροφορίες επίσης από κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι σε περιόδους κρίσης, όταν τα συστήματα αεράμυνας θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα προστασίας από χτύπημα πυραύλου. Σημειώνεται επίσης ότι διυπουργική επιτροπή από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Μεταφορών, αναλαμβάνει να διερευνήσει το όλο περιστατικό με τις αρμόδιες Αρχές των εμπλεκόμενων χωρών στο θέμα.
«Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες αναφορικά με το ιπτάμενο αντικείμενο που φαίνεται πως εξερράγη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα πάνω από το κατεχόμενο από την Τουρκία έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντρίμμια του οποίου κατέπεσαν στην περιοχή του χωριού Βουνό. Οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών και άλλων φιλικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών.
Στο παρόν στάδιο δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αναφορικά με το εν λόγω περιστατικό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο πύραυλος από τη Συρία «χτύπησε» στην Κύπρο λίγο πριν τις 01:00 το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή του Πενταδακτύλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κατεχόμενα, ο πύραυλος φαίνεται και εξερράγη στον αέρα κοντά στο κατεχόμενο Βουνό, με τα θραύσματά του να φτάνουν μέχρι και το Δίκωμο και τον Κορνόκηπο.
Η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ σύμφωνα με μάρτυρες, παρατηρήθηκε στον ουρανό μία λάμψη. Για αρκετή ώρα μετά, οι πληροφορίες γύρω από το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη ήταν συγκεχυμένες. Κάποιες έκαναν λόγο για μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο κατέρρευσε στην περιοχή.
Με το πρώτο φως της ημέρας και την έναρξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για πύραυλο από τη Συρία. Εκείνη την ώρα πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή από ισραηλινά αεροσκάφη στη Συρία.
Σύμφωνα με είδηση του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA, ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πυρ με πυραύλους εναντίον στόχων του συριακού στρατού κοντά στις πόλεις Δαμασκό και Χομς. Το συριακό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισαν επίθεση μέσω του λιβανέζικου εναέριου χώρου.
Φαίνεται ότι ένας από τους πυραύλους δεν βρήκε στόχο και παρότι διαθέτει σύστημα αυτοκαταστροφής, για άγνωστους λόγους συνέχισε την πορεία του διά μέσου θαλάσσης και εξερράγη όταν ολοκλήρωσε την πορεία του βεληνεκούς του.
Με το πρώτο φως της μέρας, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν έλθει σε επαφή με τις κατοχικές αρχές για συνεργασία επί του θέματος, ωστόσο συνάντησαν την άρνησή τους. Σε επαφές με τις κατοχικές Αρχές βρίσκονται και τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, «βρισκόμαστε σε επαφή με την τ/κ πλευρά σχετικά με το περιστατικό ασφάλειας που συνέβη στην περιοχή του χωριού Βουνό νωρίς το πρωί».
Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να βοηθήσει στις έρευνες για την έκρηξη που συγκλόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες τα κατεχόμενα, μετέφερε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η Ειδική Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρεται ότι ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε τόσο την κα Σπέχαρ όσο και την «ε/κ διοίκηση» κατά την έκφρασή του για την ευαισθησία που έδειξαν, λέγοντας πως οι αρμόδιοι στρατιωτικοί και πολιτικοί θεσμοί συνεχίζουν εντατικά τις απαραίτητες έρευνες και πως η κατάσταση ξεκαθαρίζει σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επισκεπτόμενος την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες δήλωσε ότι «ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο περιστατικό χωρίς να είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στις αντιπαραθέσεις στην περιοχή», λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.
Ο Μουσταφά Ακιντζί πήγε στο Βουνό λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα και ενημερώθηκε από τους αρμόδιους για την κατάσταση εκείνη την ώρα. Μετά τον Τ/κ ηγέτη στην περιοχή του χωριού Βουνό μετέβη ο Κουντρέτ Οζερσάι και ακολούθησε ο Ερσίν Τατάρ και ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του ΡΤΚ.
Ενήμερος ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παρά το γεγονός ότι νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση μετά από χτύπημα στο πόδι, έχει πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό. Σημειώνεται ότι η κατάσταση της υγείας του Προέδρου εξελίσσεται ομαλά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος δέχθηκε χθες το πρωί τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου μετά το ατύχημα και εξέφρασε ευχές για ταχεία ανάρρωση.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις διαβουλεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιλογή των επικεφαλής στα θεσμικά όργανα και αντάλλαξαν απόψεις για προώθηση και εφαρμογή των Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χημικές μετρήσεις
Ομάδα ειδικών από τη Διοίκηση Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας έφτασε χθες στα κατεχόμενα όπου διεξήγαγε έρευνες.
Πρόκειται για τέσσερα άτομα της AFAD που μαζί με την «πολιτική άμυνα» έκαναν χημικές μετρήσεις. Όπως μεταδόθηκε αργότερα από τα κατεχόμενα οι Τούρκοι ειδικοί δεν εντόπισαν οτιδήποτε επικίνδυνο, ενώ σε γραπτή ανακοίνωσή του το «υπουργείο υγείας» αναφέρεται ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν από τους ειδικούς, από την πτώση των κομματιών του πυραύλου δεν δημιουργήθηκε κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.
Σε ανάρτησή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι «η Τουρκία θα προβεί σύντομα σε μερικές υποδείξεις για το θέμα αυτό στις γειτονικές χώρες της περιοχής».
Όταν ο πύραυλος χάνει τον στόχο του
Η παράπλευρη απώλεια ενός πολέμου στην περιοχή μας αποφεύχθηκε αφού ο πύραυλος S-200 από τη Συρία εξάντλησε το βεληνεκές του πάνω από τον Πενταδάκτυλο, σε απόσταση 20 χλμ. από τη Λευκωσία.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν και άλλα ατυχήματα σε γειτονικά κράτη που δεν εμπλέκονται στην εμπόλεμη ζώνη του Ισραήλ και της Συρίας, όπου και πάλι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν βρήκε στόχο και οι πύραυλοι κατέληξαν σε έδαφος κρατών που δεν είναι αναμεμιγμένα στον πόλεμο.
Σύμφωνα με το ιστορικό των συγκεκριμένων πυραύλων, τον Μάρτιο 2017 ένας πύραυλος S-200 προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όταν έχασε τον στόχο του και έπεσε σε κατοικημένη περιοχή χωρίς να επηρεαστούν οι πολίτες.
Τμήματα ενός πυραύλου έπεσαν και στην επικράτεια της Ιορδανίας χωρίς θύματα.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 καταρρίφθηκε κατά λάθος ρωσικό αεροσκάφος της ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών IL-20 και πέθαναν 15 Ρώσοι στρατιωτικοί. Σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν, το 2017 αρκετοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία κατά ισραηλινών αεροσκαφών έχασαν τους στόχους τους και χτύπησαν αγροτικές περιοχές του Ισραήλ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.
Λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2018 ρωσικής κατασκευής πύραυλος S-200 είχε πέσει στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.
Στο ιστορικό των καταγραφών γίνεται αναφορά και σε περιπτώσεις όπου το αντιπυραυλικό σύστημα βρήκε στόχο και έριξε ισραηλινά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο Ισραήλ. Στο παρελθόν υπάρχουν και καταγραφές με πτώση πολιτικών αεροπλάνων από S-200. Αναφορά γίνεται στην πτώση του Τupolev 154, το οποίο κατέπεσε στην Κριμαία το 2001, μετά που χτυπήθηκε από πύραυλο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή.
philenews.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice