Ο ίδιος επισήμανε πως η «μακεδονική» κληρονομιά είναι διαφορετική από την ελληνική και ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων.
Το «μπαλάκι» στην Αθήνα, αναφορικά με τη «μακεδονική γλώσσα», πέταξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ ερωτηθείς για το αν ομιλείται και στο ελληνικό έδαφος η συγκεκριμένη γλώσσα.
Χαρακτηριστική και η δήλωσή του, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, πως «με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας».
«Η Συνθήκη είναι σαφής. Αν ακολουθήσουμε το πνεύμα της φιλίας, θα καταλάβουμε εύκολα ο ένας τον άλλον. Πρώτον, είναι γεγονός ότι η γλώσσα μας είναι η μακεδονική γλώσσα, και αυτό γίνεται αποδεκτό στη Συνθήκη. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτή είναι μια γλώσσα από την ομάδα των σλαβικών γλωσσών. Επίσης ένα επιστημονικό γεγονός. Είναι επίσης η γλώσσα όλων των πολιτών που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία και της διασποράς. Αλλά, αυτό είναι διαφορετικό από την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους», τόνισε ο Ζάεφ.
Επικαλούμενος δε το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων.«Αυτό μου εξήγησε και ο Ντιμιτρόφ, και του απάντησα ότι τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε στην καρδιά και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στην Ελλάδα ομιλείται η «μακεδονική», ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει, καλώντας ουσιαστικά την Αθήνα να απαντήσει για το θέμα. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις, καθώς η Συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα, για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Ο ίδιος επισήμανε πως η «μακεδονική» κληρονομιά είναι διαφορετική από την ελληνική και επικαλούμενος το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων.
eleftherostypos.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μάλιστα. Αλλο η Ελληνικη κληρονομιά και αλλο η Μακεδονική. Τι λέτε βρε φροκαλα. Δεν υπάρχει καμια αναφορά πουθενα στην ιστορία για χώρα που να ονομάζεται Μακεδονία. Η Μακεδονία στην ιστορία αναφέρεται σαν πόλη-κράτος της Ελλαδας. Πουθενα στην ιστορία δεν αναφέρεται καμια Μακεδονική γλώσσα, γιατι δεν υπήρξε ποτε και δεν υπάρχει. Οι Μακεδόνες ηταν Ελληνες και μιλουσαν Ελληνικά. Αν εσεις ειστε Μακεδόνες με αρχαιο πολιτισμό, που ειναι ο πολιτισμός σας;;; Τι αφήσατε πίσω μετα απο τοςους αιώνες;; Τιποτα και ποτε δεν βρέθηκε μια αρχαια επιγραφή με την Βουλγαρική διάλεκτο που μιλάτε και αποκαλείτε ….Μακεδονική γλώσσα…Οτι εχει βρεθεί στην Μακεδονία και οπουδήποτε αλλου πήγε ο Μέγας Αλέξανδρος, ειναι στα Ελληνικά. Ο Μέγας Αλέξανδρος διέδωσε την Ελληνικη γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό σε όλες τις χωρες που κατέκτησε. Οχι τον Σλαβικό.
Ειναι λογικο να θελετε προγόνους πολυτελείας και ένδοξη ιστορία, αλλα δεν βοηθανε ολα αυτα οταν δεν ειναι αληθινά. Ειστε αυτοι που ειστε και ποτε δεν θα γινεται τιποτα καλύτερο. Τρομάρα σας, που θελετε να λεγεστε και Μακεδόνες.
Υπαρχει λεξικο της ”μακεδονικης”γλωσσας ”Συγχρονο Ελληνο-Μακεδονικο Λεξικο του Βασκου Καρατζα,Εκδοσεις ”ΖΟΡΑ” Θεσσαλονικη 2008 .Το αλφαβητο της ειναι σλαβικο αλφαβητο οχι λατινικο.
Πάντως αν είχα υπερδυνάμεις θα εξολόθρευα με το καλημέρα σε σημείο εξαφάνισης και αφανισμού, τούρκους γερμανούς σκοπιανούς αλβανούς και μετά μπορεί να σταματούσα, ή μπορεί και όχι.