Στο «κόκκινο» παραμένει το μεταναστευτικό καθώς από τη μια συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά και από την άλλη εντείνονται οι αντιδράσεις κατοίκων της ηπειρωτικής Ελλάδας που διαφωνούν με τις μετεγκαταστάσεις ατόμων από τα νησιά στις ήδη επιβαρημένες περιοχές τους.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου σε συναντήσεις που θα έχει με τον Αντιπρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια και για τη μεταναστευτική πολιτική, Ίλβα Γιόχανσον, να συζητήσει τις προοπτικές του μεταναστευτικού/προσφυγικού σε συνέχεια των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά
Τις τελευταίες 15 ημέρες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρά σχέδιο για την μετακίνηση τις επόμενες 3-4 εβδομάδες τουλάχιστον 3.000 ατόμων από τα κέντρα υποδοχής των νησιών εκτός από τους περίπου 800 που μεταφέρθηκαν από Σάμο και Μυτιλήνη, την Τρίτη.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είτε διασώθηκαν από το Λιμενικό είτε αποβιβάστηκαν μόνοι τους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 1.218 άτομα.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των μεταναστών που έφτασε στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος ήταν 2.214 άτομα ενώ το διάστημα 7-13 Οκτωβρίου ο αριθμός τους ήταν 1.649 άτομα.
Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας του 2018 με τις περισσότερες αφίξεις με τους επιτελείς να αγωνιούν για μια παρόμοια εξέλιξη και φέτος με τα νησιά να έχουν ήδη αρνητικό ρεκόρ τετραετίας για τον αριθμό όσων βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας – περίπου 34.500.
Στα Βρασνά οι κάτοικοι έδιωξαν περίπου 380 μετανάστες και πρόσφυγες
Η μετακίνηση των ατόμων από τα νησιά, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως για παράδειγμα στα Βρασνά όπου οδηγήθηκαν 380 από τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο, την Τρίτη.
Οι κάτοικοι της περιοχής από νωρίς το απόγευμα απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην περιοχή.
Η αντίδραση των κατοίκων είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και πέριξ των Βρασνών. Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά εννέα τουριστικά λεωφορεία με 380 μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενους από τη Σάμο.
Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα των κατοίκων και να φτάσουν με ασφάλεια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν.
Στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία είχαν φτάσει μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τα 380 άτομα. Μια νέα εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό της Αστυνομίας. Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Μετά την εξέλιξη αυτή οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν οι 380 αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν αλλού. Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης των μεταναστών και των προσφύγων οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.
Στη Βόρεια Εύβοια τελικά τα 380 άτομα
Σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια μεταφέρονται τελικά οι περίπου 380 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο, οι οποίοι χτες είχαν ως προορισμό τα Βρασνά του δήμου Βόλβης, αλλά δεν κατάφεραν να εγκατασταθούν, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις των κατοίκων.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σήμερα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την απόφαση να μεταφέρει τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), στην Εύβοια, όπου θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα της κατασκήνωσης.
Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατανοούν πως ο δήμος Βόλβης φιλοξενεί ήδη πολλούς αιτούντες άσυλο, ωστόσο διευκρινίζουν ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.
Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία που προτίθενται να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο και, μέχρι να ολοκληρωθεί, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά θέσεις σε συνεννόηση με ξενοδόχους που είχαν φιλοξενήσει άτομα στο παρελθόν. Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να μετατρέψει βιομηχανικούς χώρους και εργοστάσια σε χώρους φιλοξενίας.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ φέρνουν τους ισλαμιστές μισθοφόρους στην Ελλάδα μέσω των ΜΚΟ και της Frontex προκειμένουν να στελεχώσουν τις υπόγειες βάσεις όπου βρίσκονται κρυμμένοι οι υπερθερμοπυρηνικοί αντιδραστήρες του θανάτου.
εναι απαραδεκτο να μην εχουν σπιτια να μεινουν αυτοι οι καλοι ανθρωποι που τοσο λατρευουν την απατριδα μας και εμας τους νεο ελληνες νομος τωρα να παρει καθε νεο ελληνας σπιτι του απο οσους πρεπει για να βολευτουν οποιος αρνηθει θα περνει τους διπλασους αυτο για τους ελαχιστους φασιστες κ ρατσιστες που τυχον υπαρξουν..ολοι καλοι ειναι χωρανε!!