Γκάφα ολκής σε κυβερνητικό «non paper», με το οποίο ανακοινώνονται μέτρα… και για τη Λέσβο και για τη Μυτιλήνη!Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Νοεμβρίου του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν, από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, το νησί της Λέσβου.
Η επίσκεψη έμελλε να μείνει… αξέχαστη, ειδικά για τους χρήστες του Twitter, όπου επικράτησε ένας… κακός χαμός, όταν ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα νησιά που έχουν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές, έλεγε ότι σε αυτά συγκαταλέγονται η Λέσβος και η… Μυτιλήνη!
Τότε, όλοι έσπευσαν να μιλήσουν για ένα ακόμα γλωσσικό ολίσθημα του κ. Τσίπρα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι το ίδιο νησί -και, πιο συγκεκριμένα, ότι η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα της Λέσβου!
Καθώς φαίνεται, ωστόσο, ένα χρόνο μετά, στο Μαξίμου επιμένουν στη… γραμμή Τσίπρα. Τι εννοούμε; Ότι σε κυβερνητικό «non paper» για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νίσυρο και τα μέτρα που ανακοίνωσε για τα νησιά, η Μυτιλήνη και η Λέσβος αναφέρονται εκ νέου ως δύο ξεχωριστά νησιά!
Χαρακτηριστικά, αναφέρεται στο «non paper»:
21. Έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκ ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Μυτιλήνη, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.
Φυσικά, στο Μαξίμου αντιλήφθηκαν τη νέα γκάφα ολκής και έστειλαν ορθή επανάληψη, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Και, όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».
Η δήλωση Τσίπρα στις 5 Νοεμβρίου 2015
Ακολουθεί το αρχικό «non paper» με τα μέτρα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων…
Μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών
Ένα συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ενίσχυση των υποδομών, τον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας των κατοίκων των νησιών παρουσίασε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Αναλυτικά τα μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών
1. Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.
2. Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοβουλίες για να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.
4. Επανασχεδιασμός του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταστεί πιο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη.
5. Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο.
6. Πρόσληψη 944 αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 249 αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 354 αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.
7. Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών.
– Ξεπάγωσαν 2 έργα προϋπολογισμού 850 χιλιάδων ευρώ
– Ολοκληρώθηκαν 4 έργα, αξίας πάνω από ένα 1 εκ. ευρώ
– Βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ,
– Δρομολογούνται και 7 νέα έργα, με προϋπολογισμό 866,5χιλ ευρώ.
8. Υγεία. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με:
– 112 μόνιμους γιατρούς
– 107 επικουρικούς γιατρούς
– 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό,
– 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και
– 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.
* Θέσπιση ειδικών βαθμολογικών και οικονομικών κινήτρων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου η υπηρεσία στα νησιά, να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση, αλλά να συνδυάζεται με την βαθμολογική εξέλιξη του νέου γιατρού, την επαγγελματική του αποκατάσταση καθώς και αξιοπρεπείς οικονομικές αποδοχές.
* Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών με ανάπτυξη, μέχρι το 2018, 27 τοπικών μονάδων υγείας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες.
* Κίνητρα προς οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής ώστε να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις άγονων και απομακρυσμένων νησιών.
* Προμήθεια εντός του 2017 υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που θα καλύψουν τους νησιωτικούς πληθυσμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Νότιας Κρήτης.
* Τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο και σύντομα θα λειτουργήσει αντίστοιχη βάση αεροδιακομιδής στη Μυτιλήνη που θα καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
* Προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη.
9. Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τριών μονάδων αφαλάτωσης, σε Λέρο, Αμοργό και Δονούσα, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία.
* Τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης αφαλατώσεων στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Καστελόριζο.
10. Χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών, προϋπολογισμού 40 εκ. ευρώ.
11. Άμεση προώθηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.
12. Ολοκλήρωση, ως τον Ιανουάριο, της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου.
13. Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Τα πρώτα 50 εκ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020 θα χρηματοδοτήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και βασικών υποδομών, αντιμετώπισης λειψυδρίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
14. Ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, ενώ διευκολύνεται και η αποπληρωμή επενδύσεων από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για τα νησιά με προσφυγικές ροές.
15. Διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ωραίος σχεδιασμός. Δεν ξέρουν ποια νησιά είναι, και λένε θα δώσουμε γενικά….
Ε, καλό είναι αυτό. Εάν είναι να πάρουν λεφτά, θα πάρουν 2 φορές. Μια σαν Λέσβος και μια σαν Μυτιλήνη.
Χε,χε,χε!!!
ΩΡΑΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΑΡΑΜΕΛΙΤΣΕΣ.ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΖΩΝΤΑΝΟ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΡΕ,ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤ΄ΑΛΗΘΕΙΑ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ.Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ ΔΙΕΘΝΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ.ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΘΗ,ΠΟΤΕ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ.
μηπως θελουν να το δωσουν το μισο κ το λενε
Η μυτιληνη ειναι πρωτευουσα του Β. Αιγαιου ασχετοι και αχρηστοι , αυτοι που το γραψανε.