Ρεπορτάζ: Ιωάννα Καβανόζη
Καθημερινά αυξάνονται οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης. Πολλοί θα πουν ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η πανδημία, ο πόλεμος ή μπορώ να σας πω και άλλες τόσες δικαιολογίες. Όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ελληνική ή «μητσοτακική» κοροϊδία. Στην Ελλάδα τα βασικά προϊόντα σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση. Και για του λόγου το αληθές θα σας δείξω κάποιες τιμές προϊόντων που η κάθε νοικοκυρά χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά σε σύγκριση με μια ευρωπαϊκή χώρα, τη Γερμανία.
Πριν όμως αναλύσουμε τις μεγάλες διαφορές τιμών, να πούμε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μισθών, καθώς η Γερμανία έχει τετραπλάσιους μισθούς από ό,τι η Ελλάδα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάτι βασικό, όπως το ηλιέλαιο, το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 3 ευρώ το λίτρο και στη Γερμανία μόλις 0,99.
Μεγάλη διαφορά στις τιμές, φυσικά, υπάρχουν και στα απορρυπαντικά, αλλά και στα μαλακτικά, καθώς ένα μαλακτικό στη Γερμανία κοστίζει 2,45 και το αντίστοιχο στην Ελλάδα 6,25. Τώρα, θα μου πεις, εκεί που πήγε το ρεύμα, τι το θες το πλυντήριο, αφήνεις τα ρούχα άπλυτα.
Αλλά αν το δούμε έτσι, θα πρέπει να μείνουμε και εμείς άπλυτοι, γιατί και τα σαμπουάν σε σχέση με τη Γερμανία, στη χώρα μας είναι «φωτιά». Γνωστής μάρκας σαμπουάν στη χώρα μας κοστίζει 5,28, βέβαια αν έχεις την τύχη να το πετύχεις με έκπτωση, το κόστος κατεβαίνει στα 4 ευρώ. Και κάπου εδώ αν αισθάνθηκες τυχερός που το βρήκες σε έκπτωση και το αγόρασες, να σου πω ότι στη Γερμανία κοστίζει μόνο 2,95 χωρίς έκπτωση!
Υπάρχει, όμως, και κάτι πιο τραγικό σε όλη αυτή την τραγωδία, που λέγεται αύξηση τιμών στη Γερμανία, σε ελληνικά σούπερ μάρκετ πωλούνται τα ελληνικά προϊόντα που αγοράζουνε όλοι πιο φθηνά. Μια φέτα γνωστής εταιρείας στην Ελλάδα κοστίζει 9,94 το κιλό και στη Γερμανία 9,50 ευρώ.
Τώρα, κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί να πει «σιγά τη διαφορά». Κι εγώ θα πω «είναι μεγάλη διαφορά» γιατί σ’ αυτή την τιμή εμπεριέχεται και η μεταφορά του κάθε προϊόντος σε μια ξένη χώρα. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η κλοπή που γίνεται εις βάρος όλων μας, διότι αυτό είναι κλοπή και όχι αυτό που έκανε η ηλικιωμένη κυρία και την έτρεχαν στο αστυνομικό τμήμα.
Όταν λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης σταματήσει να ασχολείται με πανδημίες, καλό θα ήταν να ασχοληθεί και με τα ελληνικά νοικοκυριά και τους χαμηλούς μισθούς.
Διαβάστε τα σχόλια των αναγνωστών σε ανάρτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για τις τιμές, στο Instagram:
zougla.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
απ-οικία..οικο-νομια.. οικονομική αποικία..
γινεται εδω και 22 χρονια, τόσο σιγά σιγά που δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι και ψάχνουν το δίκαιο εν ετη 2022.
νοών νοείτο
Χωρίς να δίνω δίκιο σε κυβερνήσεις ή υπουργείο οικονομικών, πιστεύω ότι σε πολλούς τομείς αγαθών έχουμε εξωφρενικά μεγαλύτερους φόρους. Πρόσφατα γύρισαν και είπαν ότι δεν μειώνουν τους φόρους καυσίμων γιατί δεν θα έχουμε νοσοκομεία, σχολεία κτλ.
Οι εισφορές είναι δυστυχώς μεγάλες εδώ και 10ετιες, έχουμε πολλά έξοδα για τόσο μεγάλο δημόσιο τομέα σε σχέση με τις ανάγκες του κράτους.
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.