Στην περιοχή της Λάρισας αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με τον εντοπισμό 41 κρουσμάτων του ιού Coxsackie. Ωστόσο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθησυχάζει το κοινό, τονίζοντας ότι το εν λόγω κρούσμα δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες πλημμύρες.
Μεταξύ των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, 41 παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό Coxsackie, με τα 35 από αυτά να είναι ηλικίας κάτω των 6 ετών, προκαλώντας ανησυχία στην περιοχή. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση και τη φύση του ιού:
“Ο ιός Coxsackie είναι μια ιογενής ασθένεια που συνήθως παρατηρείται στην πρώιμη παιδική ηλικία, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως πυρετό, εξανθήματα, προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού και/ή του γαστρεντερικού συστήματος, συνήθως με αυτοπεριοριζόμενη πορεία. Ανήκει στο γένος των εντεροϊών και κατηγοριοποιείται σε ομάδα Α και ομάδα Β.
Η μετάδοση γίνεται μέσω της άμεσης στενής επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος (μέσω βήχα, φτερνίσματος, ομιλίας) και της κοπρανο-στοματικής οδού. Οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackievirus είναι ετήσιες, αλλά συνήθως κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Δεν αναφέρεται ως ελεγχόμενη ασθένεια σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο, αλλά υπάρχει ενισχυμένη επιτήρηση των αναπνευστικών και γαστρεντερικών παθήσεων, ιδίως στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας. Η αυξημένη παρακολούθηση και οι εργαστηριακές έρευνες στην περιοχή έχουν οδηγήσει στη διάγνωση λοιμώξεων που είναι πιο διαδεδομένες το φθινόπωρο, οι οποίες φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις χρησιμοποιούν κατάλληλες συσκευές έρευνας πεδίου (POC).
Μεταξύ 23/10/2023 και 13/11/2023, καταγράφηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας συνολικά 41 παιδιά με συμπτώματα που μοιάζουν με Coxsackie, εκ των οποίων τα 35 ηλικίας κάτω των 6 ετών. Τα περισσότερα παιδιά παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, ενώ 6 νοσηλεύτηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα (κυρίως λόγω δυσκολιών στη σίτιση). Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων Coxsackie. Οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι 12 παιδιά ήταν θετικά για εντεροϊούς στην Π.Ε. Λάρισας.
Δεν αναφέρθηκαν παρόμοια περιστατικά στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η επιδημιολογική κατάσταση με κρούσματα αποκλειστικά στη Λάρισα, παρά το γεγονός ότι και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας επλήγησαν από την καταιγίδα “Δανιήλ”, δείχνει ότι η κυκλοφορία του ιού Coxsackie δεν σχετίζεται με τις πλημμύρες. Καθώς η νόσος δεν παρακολουθείται με συνέπεια από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης Λοιμωδών Νοσημάτων, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν τα τρέχοντα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.
Τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας περιλαμβάνουν την απομόνωση του μολυσμένου παιδιού από το σχολείο έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα, τη διατήρηση αυστηρών πρακτικών προσωπικής υγιεινής για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του σχολείου (ιδίως σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα). Συνιστάται επαρκής εξαερισμός, αυστηρός καθαρισμός των επιφανειών και αποχέτευση των τουαλετών. Το κλείσιμο του προσβεβλημένου σχολείου δεν θεωρείται κατάλληλο προληπτικό μέτρο.
Οι γονείς των άλλων παιδιών θα πρέπει να ενημερώνονται για τα κρούσματα εντός της σχολικής κοινότητας και να συμβουλεύονται να απευθυνθούν σε γιατρό εάν το παιδί τους εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα”.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice