Συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως και η σκληρή αναμέτρηση του αόρατου “εχθρού” με τις υγειονομικές δυνάμεις που δίνουν τεράστιο αγώνα για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία.
Η υπέρβαση, χθες, έπειτα από 5 ημέρες, των 3.000 κρουσμάτων πυροδότησε αγωνία για την εξέλιξη της επιδημίας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με προσοχή τα καταγραφόμενα κρούσματα για να διαπιστώσουν αν σηματοδοτούν μια καμπή ή αν έχουν συγκυριακή μορφή, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν διατυπωθεί εκτιμήσεις για αρχόμενη φάση σταθεροποίησης της επιδημίας.
Τα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν συνεχή άνοδο. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων λίγο απέχει από το βαρύ ψυχολογικό όριο των 4.000 – για την ακρίβεια οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανήλθαν χθες το βράδυ σε 3.918 με το 1/5 αυτών να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και άλλες μονάδες.
Αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων βρισκόταν χθες το βράδυ λίγο πριν το όριο των 500! Συγκεκριμένα, οι διασωληνωμένοι ήταν 494, με τις ηλικιακές ομάδες των 40-64 χρόνων και 65 και άνω να καταλαμβάνουν σχεδόν ίδιο αριθμό κλινών.
Είναι ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει ότι χθες, πριν από την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τον εμβολιασμό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετέφερε μήνυμα του καθηγητή λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα με το οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως για 8 νομούς. “Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο κόκκινο. Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως την κατάςταςη στα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Οι μισοί διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στη βόρεια Ελλάδα
Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας και, συνεπώς και των σχεδιασμών των αρμοδίων για τη διαχείριση της δραματικής κατάστασης. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κορωνοϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοςοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.
Πλέον, με τις διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ που μπορούν να παραχωρηθούν για τις ανάγκες αςθενών με κορωνοϊό, να έχουν εξαντληθεί εξετάζονται και πάλι ολα τα σενάρια για την αντιμετώπιση των ασθενών που “εισβάλλουν” κατά εκατοντάδες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, επιτελικών στελεχών του ΕΚΑΒ, των διοικητών της 3ης και της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας, εκπροσώπων γιατρών από τις ΜΕΘ, προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με το C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής.
Σχέδια και μαζικές διακομιδές με τρένα
Ειδικότερα, μελετάται η διακομιδή ασθενών με τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ, που θα επιτρέψουν να γίνει διακομιδή περισσοτέρων ασθενών αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το αεροσκάφος C130. Μάλιστα, για το λόγο αυτό χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, ιδίως στις ΜΕΘ, έχουν ενημερωθεί ότι θα γίνουν διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι ασθενεις πληρούν τα κριτήρια ώστε να δρομολογηθούν οι διακομιδές, πχ το βασικό κριτήριο της σταθερής αιμοδυναμικής κατάστασης.
Η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί, ενώ στο πλέγμα των σχεδίων παραμένει η αξιοποίηση του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου. Το πυρηνικό καταφύγιο έχει το πλεονέκτημα της χωρητικότητας αλλά όχι και του συστήματος εξαερισμού που απαιτείται για συνθήκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19. Αυτό που εξετάζουν οι αρμόδιοι είναι αν μπορεί να παραχωρηθεί για τη νοσηλεία ασθενών non Covid-19 δηλαδή με άλλα προβλήματα υγείας και να δημιουργηθεί χώρος στις κλινικές του για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.
Η εύθραυστη ισορροπία της επιδημίας στην Αττική
Στην Αττική η εικόνα της επιδημίας φαίνεται ελεγχόμενη ακόμη, καθώς παρά την ελαφρά ανοδική κίνηση των νέων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι σταθερός. Χθες καταγράφηκαν 564 κρούσματα. Στα νοσοκομεία έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο εκτεταμένος έλεγχος στον πληθυσμό του λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή του lockdown συγκράτησε το “φορτίο” των ασθενών και προς τα νοσοκομεία.
Με βαση τα τελευταια διαθεσιμα στοιχεία, οι νοσηλευόμενοι στην Αττική είναι 627 σε απλές κλινικές Covid-19 και άλλοι 263 νοσηλεύονται σε μονάδες. Οι διασωληνωμένοι είναι 142.
protothema.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Και η τρομοκρατία του απονευρωμένου, αποχαυνωμένου, σαστισμένου, παραλυμένου πόπολου καλά κρατεί…