Διαφημίσεις

Το “μερίδιο” της Κρήτης από τον συνολικό αριθμό των 20.000 μεταναστών και προσφύγων που πρόκειται να μεταφερθούν από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί, απασχολούν έντονα τους τοπικούς φορείς. Το ekriti.gr επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους που υπάρχουν στο “τραπέζι” για το προσφυγικό, με βάση τα επίσημα στοιχεία και τις καταγεγραμμένες τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων μέχρι στιγμής.

Η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι του νησιού τηρούν στάση αναμονής, όμως το αμέσως επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να “τρέξουν” τις σχετικές διαδικασίες, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό. Οι συνεννοήσεις θα γίνουν – κατά κύριο λόγο – με δύο υπουργεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με άλλους φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου που θα εμπλακούν. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η μεταφορά των 20.000 ατόμων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα τις επόμενες 40 περίπου ημέρες.

Τα δεδομένα σε πανελλαδικό επίπεδο
Όλα θα ξεκαθαρίσουν με το σχετικό νομοσχέδιο για το καθεστώς παροχής ασύλου και τη συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019 στη Βουλή, όμως από τη χθεσινή ενημέρωση που είχαν από τον υπουργό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκύπτουν συγκεκριμένα δεδομένα:

1) Όλοι οι Δήμοι της ηπειρωτικής χώρας θα έχουν εμπλοκή. Οι ΟΤΑ, στο σύνολό τους, θα αναλάβουν (σύμφωνα με τον υπουργό) να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όπου οι αριθμοί των αλλοδαπών δημιουργούν ακόμα και ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

2) Αποκλείονται τα πρώην στρατόπεδα ως χώροι φιλοξενίας. Ο λόγος είναι διττός: Πρώτον, μιλάμε για χώρους που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις υποδομές (νερό, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι χώροι έχουν υποστεί …πλιάτσικο, με συνέπεια να απαιτείται πολύ χρήμα και πολύς χρόνος για να έρθουν σε ένα ανεκτό επίπεδο. Ούτε το ένα (χρήμα) ούτε το άλλο (χρόνος) υπάρχουν, καθώς όπως προκύπτει υπάρχουν ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

Επίσης, σε χώρους πρώην στρατοπέδων ή κλειστών δομών άλλου τύπου, μπορεί ευκολότερα να εμφανιστούν φαινόμενα “γκετοποίησης”, κάτι που θα επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα και θα ενισχύσει – ή θα πυροδοτήσει όπου δεν υπάρχουν – τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Όσο για τις πληροφορίες που ήθελαν την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε ενεργά στρατόπεδα (για την Κρήτη είχε ακουστεί το στρατόπεδο του Ρεθύμνου) αυτές έχουν ήδη διαψευστεί, αν και ποτέ δεν είχαν ουσιαστική βάση, καθώς είναι αδιανόητο να μπουν οι αλλοδαποί αυτοί σε χώρους όπου υπάρχουν όπλα, πυρομαχικά και άλλα κρίσιμα υλικά…

3) Αναζητούνται ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα για την στέγαση 10.000 προσφύγων – μεταναστών. Εδώ το θέμα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή (το τι ισχύει στην Κρήτη θα το δούμε παρακάτω) αν και οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων ενημερώνονται ήδη πως η εγκατάσταση θα πληρωθεί ανάλογα, άρα το οικονομικό ζήτημα είναι ένα από τα “κλειδιά” της όλης υπόθεσης.

4) Οι υπόλοιποι 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκατασταθούν σε βιομηχανικές ζώνες. Το σκεπτικό του αρμόδιου υπουργείου είναι πως στις περιοχές αυτές υπάρχουν οι βασικές υποδομές όπως νερό, αποχέτευση και ρεύμα, ενώ θα κατασκευαστούν ειδικοί χώροι (τολ, κοντέινερς κλπ) για την διαμονή των αλλοδαπών.

Ο ρόλος της Κρήτης – Οι συζητήσεις των αιρετών
Η Κρήτη ως τόπος μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχθεί τις προσφυγικές ροές, είναι δεδομένο πως συμπεριλαμβάνεται στον σχετικό κατάλογο. Στην συνάντηση που είχε γίνει στην Αθήνα μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των περιφερειαρχών όλης της χώρας (στη συγκεκριμένη περίπτωση την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης) παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης προς τους αιρετούς.

Ακόμα, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει να κάνει με την οργανωμένη φιλοξενία παιδιών και εφήβων, μπήκε κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στο νησί της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία είχε αναλυτικές συζητήσεις με τους αιρετούς – και όχι μόνο.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Οργάνου, όταν και απαντήθηκε η ερώτηση που είχε καταθέσει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος ζητούσε σχετική ενημέρωση για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει τις σχετικές επίσημες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο (νομοσχέδιο) αν και ήδη έχουν γίνει σχετικές προετοιμασίες και συζητήσεις. Φορέας υλοποίησης του όποιου προγράμματος επιλεγεί θα είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – η Αναπτυξιακή Κρήτης, η οποία θα αναλάβει να “τρέξει” τις σχετικές διαδικασίες.

Σε επίπεδο ΟΤΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα ενδέχεται να προγραμματιστεί σύσκεψη μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) προκειμένου οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης να συζητήσουν και να συνεργαστούν πάνω στο ζήτημα αυτό, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις. Από την πλευρά των Δήμων, υπάρχουν περιπτώσεις αιρετών που εμφανίζονται αρνητικοί σε ότι έχει να κάνει με μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε δομές τύπου hot spot (αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πιθανότητες) ενώ υπάρχει άλλη αντιμετώπιση όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων διάσπαρτα σε σπίτια που θα ενοικιαστούν.

Επίσης, εντοπίζονται αποκλίσεις στην αντιμετώπιση του ζητήματος όταν μιλάμε για τους τέσσερις μεγάλους δήμους των αστικών κέντρων του νησιού και διαφορετικά δεδομένα όταν μιλάμε για τους δήμους της ενδοχώρας. Στο Ηράκλειο για παράδειγμα, τον μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθηθεί το “μοντέλο” της διασποράς των προσφύγων – μεταναστών σε σπίτια μέσα στον αστικό ιστό, όπως έγινε με επιτυχία στο παρελθόν και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και αυτή τη φορά, όπως άλλωστε τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Σε ότι έχει να κάνει με τους Ξενοδόχους και την διάθεση μονάδων και καταλυμάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν με εκπροσώπους του κλάδου ανά το νησί καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις, καθώς θεωρούν πως θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό. Βέβαια, στο συγκεκριμένο ζήτημα (όπως είπαμε και παραπάνω) σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα οικονομικά δεδομένα…

Τέλος να σημειώσουμε πως μετά την χθεσινή αναφορά του Μ. Χρυσοχοΐδη για φιλοξενία των αλλοδαπών μέσα σε βιομηχανικές ζώνες, το …μυαλό πολλών πήγε και στην περίπτωση της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου ή άλλων αντίστοιχων χώρων, αν και μέχρι και χθες βράδυ οι τοπικοί παράγοντες με τους οποίους επικοινωνήσαμε δεν γνώριζαν το παραμικρό, ούτε και έδιναν πολλές πιθανότητες στην επιλογή αυτής της λύσης για την περιοχή μας.

Γιώργος Λαμπράκης

ekriti.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Κρήτη: Αναζητούν σχέδιο για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών”
  1. ..ΕΧΩ ΠΡΟΤΑΣΗ
    Κ.Κ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ…ΕΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
    Κε ΧΡΙΣΟΧΟΙΔΗ
    ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΑΦΝΕΣ ΘΑ ΒΡΕΕΙΤΕ [ΛΙΑ ΕΠΙΕΙΚΩΣ] ΠΕΝΤΑΡΦΕΣ [ΜΟΥΤΖΕΣ]
    ΕΧΩ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ!!!!

  2. Ο Χαρυ Κλην ειχε πει οτι η βιλλα του Μητσοτακη ειχε 40 καμπινεδες….οτι πρεπει για τους φιλοξενουμενους….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek