Κρίσιμες ώρες: Προς οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο;
Προτάσεις για άμεση οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ν.Κοτζιάς φαίνεται να αλλάζει προσέγγιση και να δέχεται την εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου για άμεση συμφωνία με την Αίγυπτο, χωρίς να έχει προηγηθεί η συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό ΑΟΖ.
Προϋπόθεση για τον καθορισμό ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ είναι η αναγνώριση από το Κάϊρο ότι το συγκρότημα των νησιών του Καστελλόριζου (Μεγίστη, Ρως και Στρογγύλη) συνιστούν ΑΟΖ.
Αν υπάρξει συμφωνία ο 30ός Μεσημβρινός μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος, καθώς πρόκειται για το σημείο που συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα έληγε, εν ολίγοις, μια εκκρεμότητα μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, η οποία μετρά κάποιες δεκαετίες και έχει «παγώσει» λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας
Πιο πρακτικού χαρακτήρα φαίνεται ότι ήταν οι πρόσφατες επαφές των Κυπρίων με τη νέα λιβανέζικη κυβέρνηση. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, κ. Κοτζιάς και Κασουλίδης, πήγαν στη Βηρυτό για ευρεία γκάμα θεμάτων.
Ενα από τα ζητήματα που τέθηκαν είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Κύπρο και Λίβανο, κάτι που θα οδηγούσε σε άμεση απεμπλοκή των διαδικασιών συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες. Κάτι τέτοιο θα παρείχε στη Λευκωσία μια ακόμη δέσμη «οικοπέδων» προς εκμετάλλευση.
Μένει απλώς να φανεί αν η νέα κυβέρνηση του Μισέλ Αούν στη Βηρυτό αποδειχθεί μακρόπνοη. Καλό ήταν και το κλίμα των συνομιλιών με τον Λιβανέζο ΥΠΕΞ Γκεμπράν Μπασίλ, ο οποίος το επόμενο χρονικό διάστημα θα μετακινηθεί από το συγκεκριμένο υπουργείο προκειμένου να αναλάβει κομβικής σημασίας ρόλο στο πλευρό του κ. Αούν.
Κάτι τέτοιο θεωρείται απαράδεκτο από την Aγκυρα, η οποία θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει απολύτως καμία επιρροή στη διαμόρφωση της ελληνικής ΑΟΖ. Προφανώς οι σχέσεις ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ, ωστόσο ακόμη και για τον κ. Σίσι μια τέτοια απόφαση θα περιείχε μεγάλα ποσοστά γεωπολιτικού ρίσκου. Hδη η Αίγυπτος διατηρεί πολύ σοβαρής και ουσιαστικής φύσης στρατιωτική (ναυτική και αεροπορική) συνεργασία με την Ελλάδα, μέσω (μεταξύ άλλων) κοινών ασκήσεων στην Κεντρική Μεσόγειο, που κάθε χρόνο γίνονται ακόμη πιο εκτεταμένες.
Διάφορα γεγονότα που καταγράφηκαν στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι καθόλου άσχετα με την κινητικότητα στο ζήτημα της ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται η NAVTEX 717/16 του Σταθμού της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας, με την οποία το Καστελλόριζο «εγκλωβιζόταν» στις 12 Νοεμβρίου σε πεδίο βολής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (και αποσύρθηκε έπειτα από ελληνική διαμαρτυρία), αλλά και η γενικότερη ναυτική παρουσία των Τούρκων προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα Eρευνας και Διάσωσης (SAR), αλλά και την παρακολούθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Επ’ αυτού, υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 21 και 23 Οκτωβρίου μια τουρκική φρεγάτα αντιπαρατέθηκε με ελληνική φρεγάτα η οποία προστάτευε ερευνητικό σκάφος μισθωμένο από την ελληνική κυβέρνηση.
Δεν θα πρέπει, τέλος, να υποβαθμίζει κανείς την ενόχληση των Τούρκων για το γεγονός ότι το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ» ζήτησε (και έλαβε) άδεια για στρατιωτικές ασκήσεις στον 30ό μεσημβρινό, στα νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, από την Αθήνα.
pronews
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Η ενέργεια αυτή του (Συγ)Καμμένου είναι μια καθαρά προδοτική κίνηση. Είναι προφανές ότι εκτελεί τις εντολές των τοκογλύφων μιας έχουν ήδη τα κοιτάσματα στο ΤΑΙΠΕΔ έναντι πινακίου φακής και ήρθε η ώρα για την εξόρυξη τους. Κανένα Έλληνα δε συμφέρει αυτή τη στιγμη που η χωρα είναι σε κατοχή και με προδότες πολιτικούς να ξεκινήσει τέτοια διαδικασία γιατί όλα θα πάνε στους δανειστές. Η κίνηση αυτή όμως έχει και πολύ σοβαρές γεωπολιτικές επεκτάσεις καθως δείχνει ότι επιθυμούν η Ελλάδα να συγκρουστεί με την Τουρκία προκειμένου να ξεκαθαρίσει το αμφισβητούμενο από τους τούρκους καθεστώς στο Αιγαίο. Σε αυτή την περίπτωση θα την βοηθήσουν σε βάρος μας προσπαθώντας να την προσελκύσουν και πάλι στην ‘’συντροφιά’’ του ΝΑΤΟ και να την αποκόψουν δια παντός από τη Ρωσία. Και είναι προφανές ότι θέλουν τη βοήθεια της για την επικείμενη σύγκρουση με τη Ρωσία άλλα και για να αποδεχτεί τη δημιουργία κουρδικού κράτους με καποια ανταλλάγματα σε βάρος της Ελλάδας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δείχνει προετοιμασία σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και σ’ αυτή την περίπτωση πρεπει να εξασφαλίσουν ενέργεια για την Ευρώπη.
Αν γινει αυτο σημαινει οτι το αποφασισαν οι αμερικανοι επισης σημαινει οτι παμε για συγκρουση με τον σουλτανο με τις πλατες και την παροτρυνση της …δυσης ,οπως ΠΑΝΤΑ
Ψωροκώσταινα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ως Ψωροκώσταινα αναφέρεται με το παρατσούκλι της Πανωραίας Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινας, καταγόμενης από αρχοντική οικογένεια των Κυδωνιών (Αϊβαλί). Κατέφυγε στο Ναύπλιο, μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού από τον τουρκικό στρατό (όπου έχασε και τα πέντε της παιδιά) , που μπήκε στην πόλη στις 2 Ιουνίου 1821 για να εκδικηθεί την πυρπόληση τουρκικού δίκροτου στις 27 Μαΐου στην Ερεσό.[1]
Η “Ψωροκώσταινα” καταγράφηκε στην ιστορική μνήμη, όταν, σύμφωνα με αναφορές της εποχής, προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, το 1826. Ο Ευάγγελος Δαδιώτης, αναφέρεται στην δήλωσή της: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι».[2] ´Εκτοτε χρησιμοποιούνται οι εκφράσεις:
“Ψωροκώσταινα” που αναφέρεται στο ελληνικό κράτος ως κράτος φτωχό, που βασίζεται το περισσότερο στην εθελοντική συνδρομή και προσπάθεια των κατοίκων του παρά στη σωστή και επιστημονική οργάνωση και διαχείριση των εσόδων του [3] και,
“θα τα πληρώσει η Ψωροκώσταινα” με την έννοια ότι θα επιβαρυνθεί -αναιτίως- από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός για υποχρεώσεις που προέρχονται από πράξεις και παραλείψεις των κυβερνώντων.
Λανθασμένα η έκφραση «Ψωροκώσταινα» χρησιμοποιείται για να δηλώσει χώρα φτωχή, χωρίς πόρους, προορισμένη να είναι αιωνίως εξαθλιωμένη.
MAΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ; ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ . ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΟΖ , ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ,( ΙΩΝΙΑ ,ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ,ΠΟΝΤΟΣ ) ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η΄ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ; ΤΗΝ ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ ;
ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ;