Διαφημίσεις

Νέο συναγερμό προκαλεί στους επιστήμονες τo C.1.2, το πιο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και «θυμίζει» αρκετά την παραλλαγή «Δέλτα».

Το στέλεχος C.1.2 ανησυχεί τους ειδικούς επειδή διαθέτει μεταλλάξεις στο γονιδίωμα παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε παραλλαγές ενδιαφέροντος, όπως η «Δέλτα».

Τη Δευτέρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων στη Νότιο Αφρική εξέδωσε προειδοποίηση για την «μετάλλαξη C.1.2», λέγοντας ότι εντοπίστηκε σε όλες τις επαρχίες της χώρας, αλλά με σχετικά χαμηλό ρυθμό. H εν λόγω παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο, με τη Δέλτα να παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή που εξαπλώνεται στη Νότιο Αφρική και τον κόσμο.

Ένα επιστημονικό έγγραφο σχετικά με την παραλλαγή γράφει ότι η C.1.2 «από τότε εντοπίστηκε στην πλειοψηφία των επαρχιών της Νότιας Αφρικής και σε επτά άλλες χώρες που συνδέονται με την Αφρική, την Ευρώπη, την Ασία και την Ωκεανία».

Η νέα μετάλλαξη τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων επειδή παρά το χαμηλό ποσοστό στον πληθυσμό, έχει μεταλλάξεις εντός του γονιδιώματος παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, όπως η παραλλαγή Δέλτα, καθώς και κάποιες πρόσθετες μεταλλάξεις.

Ο Π.Ο.Υ έχει καταχωρίσει την C.1.2 ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας;

Οχι ακόμα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων συνεχίζει να παρακολουθεί τη συχνότητα και τη συμπεριφορά του. Έρευνες που αξιολογούν τον αντίκτυπο που έχει στη μολυσματικότητα και την αντίσταση στα εμβόλια βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, ο ιός δεν πληροί τα κριτήρια του ΠΟΥ για να χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» ή «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Oι παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία, όπως η «Δέλτα» είναι εκείνες που παρουσιάζουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μολυσματικότητα ή αλλαγή στην κλινική νόσο και μειωμένη αποτελεσματικότητα στα μέτρα δημόσιας υγείας και πρόληψης. Οι παραλλαγές ενδιαφέροντος είναι εκείνες που αποδεικνύεται ότι προκαλούν μετάδοση στην κοινότητα σε πολλαπλές ομάδες και οι οποίες έχουν ανιχνευθεί σε πολλές χώρες, αλλά δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί απαραίτητα ότι είναι πιο μολυσματικές ή μεταδοτικές.

Τότε γιατί εκδόθηκε προειδοποίηση;

Η ιολόγος και λέκτορας ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Κεντρικής Κλινικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Δρ Μέγκαν Στέιν, είπε ότι οφείλεται στις συγκεκριμένες μεταλλάξεις που περιέχει η C.1.2. «Περιέχει αρκετές βασικές μεταλλάξεις που βλέπουμε σε άλλες παραλλαγές που έχουν γίνει παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας» λέει. Κάθε φορά που βλέπουμε να εμφανίζονται αυτές οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις, παρακολουθούμε την παραλλαγή για να δούμε τι πρόκειται να κάνει. Αν αποφεύγει δηλαδή την ανοσολογική απόκριση ή μεταδίδεται γρηγορότερα.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να κάνουν οι επιστήμονες τις εργαστηριακές δοκιμές και να διαπιστώσουν αν ο ιός έχει αυτά τα στοιχεία. Ενώ μπορούμε να πούμε ότι έχει μερικές βασικές μεταλλάξεις που οδήγησαν άλλες παραλλαγές να είναι πιο μολυσματικές, συχνά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι μεταλλάξεις συνεργάζονται, και μπορούν συνολικά να οδηγήσουν πιθανώς σε έναν ασθενέστερο ιό. Όλες αυτές οι μελέτες στο εργαστήριο διαρκούν πολύ.
Υπάρχει περίπτωση αυτή η παραλλαγή να εξαφανιστεί;

Ναι. Οι παραλλαγές του Covid-19 εμφανίζονται συνεχώς και πολλές από αυτές εξαφανίζονται προτού γίνουν πραγματικό πρόβλημα. Πολλές παραλλαγές ιών είναι πολύ εύθραυστες. Οι βασικές μεταλλάξεις είναι αυτές που επιβιώνουν από τις αλλαγές και συνεχίζουν και αρχίζουν να ξεπερνούν τις παραλλαγές του παρελθόντος, κάτι που είδαμε με την «Δέλτα».

«Η C.1.2 θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτική και αρκετά γρήγορη για να ξεπεράσει τη Δέλτα σε αυτό το στάδιο» λέει η Στάιν. «Νομίζω ότι είμαστε ακόμα σε ένα σημείο όπου μπορεί να εξαφανιστεί, ο επιπολασμός είναι πραγματικά χαμηλός, προσθέτει. «Το είδαμε με την παραλλαγή «Bήτα» και άλλες παραλλαγές που μας απασχολούσαν, καθώς φαινόταν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.Υπήρχαν ακόμη και περιοχές όπου μεταδόθηκαν και εξαπλώθηκαν αρκετά. Έκτοτε ξεπεράστηκαν από άλλες παραλλαγές ανησυχίας. Και έτσι ουσιαστικά πέθαναν. Αυτό θα μπορούσε ακόμα εύκολα να συμβεί με την C.1.2.
Τι εννοούν οι επιστήμονες όταν μιλούν για μια «πιο κατάλληλη» παραλλαγή;

Αυτό σημαίνει ότι έχει αποκτήσει κάποιες μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να αναπαράγεται γρηγορότερα και να εισέρχεται στα κύτταρα πιο αποτελεσματικά. Αποκτά δηλαδή την ικανότητα να προσκολλάται στους υποδοχείς των κυττάρων -ξενιστών που επιτρέπουν στα σωματίδια του ιού να εισέλθουν στα κύτταρα.

«Είναι καλύτερα προετοιμασμένη και έτοιμη να πάει στα κύτταρα και να μπει και να ξεκινήσει μια λοίμωξη. Και τότε φαίνεται να αναπαράγεται λίγο πιο γρήγορα επίσης, οπότε δημιουργεί περισσότερα σωματίδια ιού σε μικρότερο χρονικό διάστημα» τονίζει η δρ.Στάιν
Γνωρίζουμε εάν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης C.1.2;

Μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα με βάση μερικές από τις μεταλλάξεις του, καθώς είναι παρόμοιες με εκείνες που έχουμε δει σε άλλες παραλλαγές όπως η «Βήτα» και η «Δέλτα». Πρέπει να έχουμε κατά νου ωστόσο ότι το εμβόλιο μέχρι στιγμής είναι αρκετά αποτελεσματικό, όσον αφορά την πρόληψη σοβαρής μόλυνσης και νοσηλείας, αλλά και των θανάτων από παραλλαγές.

Ειναι παράλληλα σημαντικό να παρακολουθούν διαρκώς οι επιστήμονες τις παραλλαγές που προκύπτουν. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε :«Είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις επιπτώσεις, ενώ συλλέγουμε περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των ιών αυτής της αλληλουχίας. Με βάση την κατανόησή μας για τις μεταλλάξεις, υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει εν μέρει την ανοσολογική απάντηση, αλλά παρ’όλα αυτά, τα εμβόλια θα εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλά επίπεδα προστασίας απέναντι στη νοσηλεία και το θάνατο» ανέφερε το ινστιτούτο.

newsbomb.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

5 σχόλια στο “Κορονοϊός: Ποια είναι η νέα μετάλλαξη C.1.2 και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί – Όλες οι απαντήσεις”
  1. Ρε μη πω τίποτα..Οι υπεύθυνοι τι αφήνουν τέτοιες μα…ιες ειδήσεις.Η μετάλλαξη δ,ψ και….Newsbomb του αρχιμακακα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek