Η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας παραμένει, παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Το Σάββατο καταγράφηκαν 1.383 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 7,2% – ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου.
Σχεδόν ένα μήνα μετά το lockdown (ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου) δεν παρατηρείται η αναμενόμενη πτώση και στον αριθμό των νοσηλευόμενων και στον αριθμό των θανάτων. Η επιπέδωση λοιπόν των στοιχείων που αναμένουν ειδικοί και κυβέρνηση γίνεται πράξη με αργούς ρυθμούς.
Αν και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε χθες κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 600, τόσο οι απλές νοσηλείες ασθενών με Covid-19 όσο και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ παραμένουν κολλημένες σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδα είχαμε αριθμό-ρεκόρ 4.443 νοσηλευόμενων με κοροναϊό.
Τι συμβαίνει
Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.
Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί ως μια πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους.
Πράγματι, όπως ανέφερε και η λοιμωξιολόγος του «Σωτηρία», Γαρυφαλλιά Πουλάκου, η διασπορά συνεχίζεται, ειδικά μέσα στις οικογένειες όπου υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί.
«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε η κ. Πουλάκου.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε: «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη ‘’ποσότητα’’ της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».
Άφησε πάντως μια χαραμάδα αισιοδοξίας μιλώντας για την κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία και γενικά στην Αθήνα.
«Η κατάσταση στην Αθήνα έχει βελτιωθεί. Υπάρχουν κενές κλίνες σε θαλάμους και στις ΜΕΘ. Εχει μειωθεί η εισροή ασθενών στο νοσοκομείο και από την παθολογική κλινική στις ΜΕΘ. Τώρα πια οι διασωληνώσεις είναι πιο αραιές. Να μην μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους με πυρετό, αλλά να προσέλθουν στο σύστημα υγείας».
Τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει βήμα – βήμα, αρχής γενομένης από τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα που θα ανεβάσουν ρολά στις 7 η ώρα το πρωί της Δευτέρας.
Ήδη, ο πρωθυπουργός στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, κυβερνητικών στελεχών και επιστημόνων, έδωσε εντολή επίσπευσης των διαδικασιών, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Yπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας και δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά απολύτως χαλάρωση.
Το τελικό πάντως σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου θα κριθεί από τους επιδημιολογικούς δείκτες και αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Από τη Δευτέρα ανοίγουν 110 καταστήματα που πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, ενώ ξεκλειδώνει και η πώληση εποχικών ειδών στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δίνει διέξοδο σε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αλλά εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα κλείσουν πάλι, διεμήνυσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Μικρά εμπορικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, αλλά και καταστήματα παιχνιδιών, ανοίγουν πιθανότατα μετά τις 14 Δεκεμβρίου. Ενδεχομένως να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές και οι καφετέριες, με χρήση των εξωτερικών τους χώρων και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.
Πάντως, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και πολυχώροι ψυχαγωγίας αναμένεται να «επανεκκινήσουν» μαζί με τους εμβολιασμούς, ενώ τα σχολεία -όπως όλα δείχνουν- θα ανοίξουν μετά τις γιορτές.
«Καμπανάκι» Μόσιαλου
Επί του θέματος της άρσης της καραντίνας τοποθετήθηκε και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.
Μιλώντας για τα τωρινά δεδομένα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως είμαστε σε μια καμπή και βλέπουμε μια σχετική σταθεροποίηση των δεδομένων. Δεν βλέπουμε όμως μια ραγδαία πτώση σε εισαγωγές σε νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και αριθμό θανάτων κι αυτό είναι που προβληματίζει τους επιστήμονες.
Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να δούμε αυτή την κάμψη, πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος και εξήγησε ότι συνήθως πρώτα παρατηρούμε την μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, με την πτώση του αριθμού εισαγωγών ΜΕΘ και των θανάτων να έπονται.
Aν αυτά τα στοιχεία δεν τα δούμε να βελτιώνονται μετά από τις επόμενες δύο εβδομάδες, προφανώς θα μιλάμε για μια σχετική σταθεροποίηση αλλά δεν θα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία, όσον αφορά σε ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της χώρας, υπογράμμισε ο καθηγητής.
Όσον αφορά ειδικότερα στη διαδικασία άρσης της καραντίνας, ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως καθώς δεν είναι ενιαία η επίπτωση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν θα πρότεινε ενιαία αποκλιμάκωση.
«Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε χαρακτηριστικά.
Για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, ο καθηγητής πρόκρινε το άνοιγμα των δημοτικών. Σημείωσε πάντως πως εάν ανοίξει περισσότερο η εκπαιδευτική κι οικονομική δραστηριότητα, θα υπάρχει και μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο καθώς όπως έχουμε δει τα μέτρα δεν τηρούνται κατά ανάγκη από όλους και με τον ιδανικό τρόπο
Προειδοποίησε μάλιστα πως: «Όσο πιο πολύ πάμε για άνοιγμα τώρα πριν τις γιορτές, τόσο πιο πολύ μεγάλο κλείσιμο θα υπάρχει αμέσως μετά τις γιορτές».
in.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice