Τι κι αν συνεχίζεται η χαμηλή κυκλοφορία του κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς χτες ανακοινώθηκαν μόλις 11 νέα κρούσματα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να επισημαίνουν πως ο κοροναϊός είναι ακόμη εδώ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «χτυπήσει».
Άλλωστε οι ειδικοί γνωρίζουν πως το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερο κρίσιμο για την εξέλιξη του κοροναϊού.
Σε 14 μέρες τα αποτελέσματα για τον έντονο συνωστισμό του Αγίου Πνεύματος.
Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν την 20η Ιουνίου προκειμένου να δουν τον αντίκτυπο που είχαν οι εικόνες συγχρωτισμού στην επιδημιολογική πορεία του Covid-19.
Άλλωστε η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι καθοριστική εξαιτίας και του ανοίγματος του εσωτερικού τουρισμού με δεκάδες Έλληνες να επιλέγουν να περάσουν το τριήμερο τους στην επαρχία αλλά και της πρεμιέρας που έκαναν τα κέντρα διασκέδασης εκείνη την ημέρα.
Ο χάρτης των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα
Σημειώνεται πως χτες ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.068.
Δώδεκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η προσοχή των υγειονομικών αρχών είναι πλέον στραμμένη σε δύο νόμους,καθώς εκεί το ιικό φορτίο είναι υψηλό.
Συναγερμός σε Ξάνθη και Φθιώτιδα
Ειδικότερα στη Ξάνθη θετικός στον κοροναϊό εντοπίστηκε εκπαιδευτικός που που διδάσκει σε τέσσερα δημοτικά σχολεία, με αποτέλεσμα 80 άτομα στην πλειονότητα εκπαιδευτικοί να τεθούν σε δεκαήμερη καραντίνα.
Υψηλό ιικό φορτίο καταγράφεται και στη Φθιώτιδα.
Ενδεικτικά από τα 11 χθεσινά νέα κρούσματα τα 5 καταγράφηκαν στη Φθιώτιδα, τα τρία στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη και ένα στη Δράμα, ενώ το ενδέκατο νέο κρούσμα ήταν εισαγόμενο.
Όπως προκύπτει από την νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έξι περιοχές συγκαταλέγονται στην λίστα με αυτές που συγκεντρώνουν το υψηλότερο φορτίο κρουσμάτων του κοροναϊού.
Μετά τα τελευταία κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας, ο χάρτης έχει αλλάξει, με έξι νομούς συγκεντρώνουν υψηλό ιικό φορτίο.
Πρόκειται για τους νομούς Ξάνθης, Λάρισας, Αργολίδας, Καστοριάς, Κοζάνης και το Αγιον Ορός.
Σε αυτούς του νομούς αντιστοιχούν πάνω από 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Μάλιστα το Αγιον Ορος και η Καστοριά βρίσκονται στη λίστα από τον Μάρτιο.
Όσον αφορά την Λάρισα, η παρουσία στη λίστα οφείλεται κυρίως στον εντοπισμό κρουσμάτων στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τον οικισμό των Ρομά, ενώ για την Αργολίδα εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι.
Επιβαρυμένες από την πανδημία εμφανίζονται και άλλες 9 περιοχές: Έβρος, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Εύβοια, Αττική (πλην του δυτικού τομέα), Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθος.
Σε αυτές η επίπτωση του κοροναϊού ήταν 10 έως 49 κρούσματα ανά 100.00 πληθυσμού.
Στον αντίποδα και με λιγότερα από 10 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ακολουθούν Κομοτηνή, Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Άρτα, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Κόρινθος, Μεσσηνία, Λέσβος και Χίος.
Που δεν καταγράφεται κανένα κρούσμα
Δεν καταγράφουν κανένα κρούσμα, τα Γρεβενά, η Ευρυτανία και η Φωκίδα.
Σημειώνεται πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα μεταβεί την Παρασκευή το πρωί στην Ξάνθη προκειμένου να υποβάλει σε διαγνωστικό έλεγχο εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων στα οποία δίδασκε ο καθηγητής που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό .
Φόβοι επιστημόνων για έξαρση κρουσμάτων
Την ίδια στιγμή καμπανάκι για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες λόγω της χαλάρωσης που επικρατεί από μερίδα πολιτών στην τήρηση των μέτρων χτυπούν επιστήμονες.
«Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά»
Ενδεικτικό του φόβου των ειδικών, αλλά και του τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως αυτή δεν είναι καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη, καθώς «σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».
Ο ίδιος, δε, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε έξω από την υπηρεσία Ασύλου και επισήμανε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους αυτούς με κάποιον άλλο τρόπο.
«Δεν χρειάζεται καθολικό lockdown»
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στις ανησυχητικές εικόνες από τον συνωστισμό σε μπαρ.
«Παρακολουθούμε από την αρχή της άρσης του lockdown, την εξέλιξη της πανδημίας. Η πορεία είναι φυσιολογική. Το »Ρ0» είναι πολύ χαμηλότερο απ’ όταν ήμασταν σε καραντίνα», ανέφερε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι μπορεί να μην χρειάζεται το καθολικό lockdown, αλλά ένας περιορισμός κινήσεων εντός γεωγραφικών ορίων.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα που μπορεί να συνδυάζουν τα παραπάνω με περιορισμό της κυκλοφορίας
Επιπλέον τόνισε ότι «φτάσαμε ως εδώ γιατί δείξαμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης είναι σύμμαχοί μας στην εικόνα που δείχνει η χώρα μας στο εξωτερικό. Όσον αφορά την πιθανή παρουσίαση κρουσμάτων σε τουριστικές περιοχές από το εξωτερικό, είπε ότι «η στρατηγική που θα εφαρμόσουμε για τα τεστ θα είναι τέτοια ώστε να έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη».
«Από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαΐου έχουν περάσει τρεις μήνες. Τα κρούσματα είναι ακόμη σχετικά περιορισμένα. Χρειάζεται σωστή ιχνηλάτηση στο εσωτερικό και δειγματοληψία από τους επισκέπτες του εξωτερικού», είπε και πρόσθεσε ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 259 έλεγχοι σε καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επιβλήθηκαν πρόστιμα.
Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει επιπλέον μέτρα και μετά τις 15 Ιουνίου για τον τουρισμό και για όλη την οικονομία, «ώστε να παραμείνει στη θέση του ο κάθε εργαζόμενος και να έχουμε δυναμική επανεκκίνηση».
in.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Ο χάρτης είναι χωρίς καμιά σημασία.
Μόνο για να περνάει η ώρα.
Απο την στιγμή που δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ.
Και η διάγνωση κοροϊδοϊού βασίζεται στην υποψία του “γιατρού”