Διαφημίσεις

Η έγκριση της περιβόητης CETA, της οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά από το Ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα το θέμα της φέτας, μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Πλέον, μετά τη συμφωνία, οι καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα.

Η συμφωνία προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη αλλά σαφώς υπάρχουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς οι οποίοι μπορούν να κυκλοφορούν τη δική τους φέτα, αλλά όχι στην Ευρωπαίκή Ένωση.

Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης και δεν μπορούν να μπουν στην Ευρώπη, όμως όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά.

Αυτό σημαίνει πως μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει φέτα, μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά.

Συμφωνα με την επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Εύα Καϊλή, με τη CETA εξασφαλίζεται πλήρης προστασία για 15 προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας μας. Αυτά, συμπληρώνει η ευρωβουλευτής, είναι όπως αναφέρονται:

Greek cheeses: Feta, Kefalograviera, Graviera Kritis, Graviera Naxou, Manouri and Kasseri. Greek olive oils: Kalamata olive oil, Kolymvari Chanion Kritis olive oil, Sitia Lasithiou Kritis olive oil and Olive oil Lakonia. Greek olives: Elia Kalamatas, Konservolia Amfissis. Greek spices: Krokos Kozanis. Greek fresh and processed vegetables: Fassolia gigantes elefantes Prespon Florinas, and Fassolia gigantes elefantes Kastorias. Greek confectionery and baked products: Masticha Chiou.

Ο κ. Καϊλή τονίζει η φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π. προστατεύεται μόνο εντός Ε.Ε., συνεπώς δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για προστασία της στην αγορά του Καναδά πριν από την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας CETA. Αυτό όμως, συνεχίζει η ευρωβουλευτής, «πλέον αλλάζει με τη διαφορά ότι για πέντε συνολικά ευρωπαϊκά τυριά (Asiago, Feta, Fontina, Gorgonzola, Munster) προβλέπεται ότι θα επιτρέπεται στους παραγωγούς του Καναδά που έκαναν χρήση των ονομασιών αυτών μέχρι τις 18/10/2013, να εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση των ονομασιών αυτών μόνο σε μελλοντικούς παραγωγούς (μετά δηλαδή την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία)».

Η  χρήση των ονομασιών αυτών θα συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation», ή κάτι συναφές, σε συνδυασμό με μία ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ απαγορεύεται πλέον και η χρήση ενδείξεων (σε παλιούς και νέους παραγωγούς) οι οποίες παραπέμπουν στην Ελλάδα. Όπως υπογραμμίζει η κ. Καϊλή, δεν θα επιτρέπεται καμία αναφορά του τύπου Greek feta η και ακόμα Greek style feta ή ελληνικές σημαίες σε Καναδούς παραγωγούς.

Το «πράσινο φως» των ευρωβουλευτών στη CETA μεταφράζεται σε 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές, ενώ σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας ψήφισαν όλοι οι παρόντες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνητικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Λαϊκής Ενότητας, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και οι ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς.

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων: Αποτελεί εθνική προδοσία

Την αντίθεσή του για τη «σκανδαλώδη», όπως αναφέρει, εξαίρεση της φέτας από τον κατάλογο των προστατευμένων ευρωπαϊκών τυριών ΠΟΠ στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA) εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Με επιστολή του προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ο ΣΕΒΓΑΠ τονίζει ότι η συναίνεση τους «σε μια τέτοια σκανδαλώδη αδικία εις βάρος της χώρας μας αποτελεί εθνική προδοσία».

Κάνει επίσης λόγο για αόριστη και ανεπίσημη υπόσχεση της Ε.Ε, ότι θα ξανασυζητήσει την περίπτωση της φέτας μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία υπόσχεση χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα, για να εκμαιεύσει τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.

newsbeast.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Chris_

Κανείς δεν είναι τέλειος και Τίποτα δεν είναι τυχαίο, γιαυτο ψάξε κάτω από την επιφάνεια.. Οτι δεν καταλαβαίνεις δεν ειναι μαλακία και μπορείς να γίνεις καλύτερος, αρκεί να προσπαθήσεις. Μην κάνεις οτι δεν θες να σου κάνουν. Μας αξίζει καλύτερη ζωή και αρκεί μόνο να την ζητήσουμε, φανταστούμε.. Το κλειδί είναι η Πίστη.!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek