Με μελανά γράμματα περιγράφεται η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, μετά τις εκτεταμένες απώλειες της Δευτέρας, ως απόρροια των ανησυχιών για τον κορονοϊό.
Να ανακάμψουν, μετά το χθεσινό κραχ, επιχειρούν σήμερα οι διεθνείς αγορές, οι οποίες τη Δευτέρα εμφάνισαν τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων ετών.
Οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street βίωσαν τη χειρότερη ημέρα από το 2008, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 2.013 μονάδες (7,79%) και να κλείνει στις 23.851 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 απώλεσε το 7,60% της αξίας του, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στο -7,29% και τις 7.950 μονάδες.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – γνωστός και ως «δείκτης φόβου» – εκτινάχθηκε κατά 30%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παγκόσμιο ΜΠΑΜ: Διακόπηκε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης λόγω…
Ίδιο σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία έκλεισαν με απώλειες κοντά στο 7% υπό τον φόβο των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Μάλιστα, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 460 νεκροί, τερμάτισε με απώλειες της τάξης του 11%.
Στην Αθήνα, παράλληλα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση άνω του 13%, χάνοντας αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε λίγες ώρες.
Ανακάμπτει το πετρέλαιο
Την ίδια ώρα, κατά 7% ενισχύεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά το κραχ που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ως απόρροια της κατάρρευσης της συμμαχίας «OPEC+» – μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ (σ.σ. υπό τη Σαουδική Αραβία) και των συνεργαζόμενων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών (σ.σ. υπό τη Ρωσία).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη από το 1991 και η δεύτερη χειρότερη όλων των εποχών, με τις απώλειες να υπερβαίνουν το 20%.
Σήμερα, ωστόσο, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, καθώς η τιμή του Brent στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 7,13% στα 36,81 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του WTI στη Νέα Υόρκη καταγράφει άνοδο κατά 6,55% στα 33,17 δολάρια ανά βαρέλι.
Ανησυχία στην Αθήνα
Στο μεταξύ, ανησυχία επικρατεί και στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, η οποία φοβάται για τον κίνδυνο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορονοϊό και το μεταναστευτικό από τον συνοπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. 3,5% του ΑΕΠ).
Το θέμα μάλιστα, αναμένεται να τεθεί και στο προσεχές Eurogroup (16/3), κατά τη διάρκεια του οποίου θα υπάρξει μία πρώτη συζήτηση επί του θέματος.
sputniknews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice