Διαφημίσεις

Ο ιός μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών – Η άτυχη γυναίκα μολύνθηκε με τον ιό και εμφάνισε εγκεφαλίτιδα η οποία είχε μοιραία έκβαση – Πώς μεταδίδεται ο ιός – Τα συμπτώματα – Τα μέτρα ατομικής προστασίαςΜια ηλικιωμένη γυναίκα από το νομό Αργολίδας είναι το πρώτο για εφέτος θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενός ιού που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Η άτυχη γυναίκα μολύνθηκε με τον ιό και εμφάνισε εγκεφαλίτιδα η οποία είχε μοιραία έκβαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, εκ των οποίων ο ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με εγκεφαλίτιδα.

Τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα της μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα, η εστία της μόλυνσης παραμένει ενεργή, με το Ναύπλιο, το Άργος και τις Μυκήνες να αποτελούν τις περιοχές που επηρεάζονται από τον ιό των κουνουπιών και να καταγράφουν συνεχώς νέους ασθενείς.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως αναμένονται κρούσματα λοίμωξης στην ίδια περιοχή όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει έντονη κυκλοφορία, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τονίζουν ωστόσο ως θετικό ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.

Συνολικά, μέχρι και σήμερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Οι 8 εμφάνισαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε εκείνα της γρίπης ή άλλης ίωσης και χωρίς να πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια τα συμπτώματα της νόσου
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, συνήθως των κοινών κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές, δηλαδή δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν 2 έως 14 ημέρες για την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Το 20% αυτών που μολύνονται εμφανίζουν την ήπια μορφή της νόσου, και εμφανίζουν συμπτώματα γριππώδους συνδρομής, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετός, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία), το δέρμα και να διογκωθούν οι λεμφαδένες. Στην ήπια μορφή της νόσου τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 3 έως 6 ημέρες.

Λιγότερο από το 1%  αυτών που μολύνονται παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Τα συμπτώματα στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές συνείδησης και συμπεριφοράς νευρολογικά συμπτώματα, μυική αδυναμία, διαταραχές όρασης. Στη σοβαρή μορφή της νόσου τα συμπτώματα διαρκούν για μερικές εβδομάδες, ενώ δεν αποκλείεται να αφήσουν νευρολογικά υπολείμματα. 

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ( άνω των 50 ετών), ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν είναι ακόμη διαθέσιμο. Επίσης, ούτε και ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στην ήπια μορφή της η νόσος κάνει τον κύκλο της ενώ στη βαρύτερη μορφή της συνήθως απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο, είτε πχ για τη χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών είτε για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. 

Τα μέτρα ατομικής προστασίας που συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ  
Η ατομική προστασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όλοι το επόμενο διάστημα:
 
• Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα
 
• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
 
• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)
 
• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
 
• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες
 
• Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους
 
• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια
 
• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια
 
• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια
 
• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
 
• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες, βάζα, υδρορροές κλπ καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Μια γυναίκα από την Αργολίδα το πρώτο θύμα από τον ιό του δυτικού Νείλου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek