Ενισχυμένα μέτρα για να αποτρέψει εγχώρια μετάδοση του Δάγκειου πυρετού λαμβάνει η χώρα μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης ασθενειών που μεταδίδονται με κουνούπια, μιας και η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει αυξημένη ανησυχία για την κυκλοφορία τους και την εγκατάστασή τους σε μέρη που δεν ενδημούσαν. Προ των πυλών είναι η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για προληπτικούς ψεκασμούς και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας μας όπου ο πληθυσμός του ασιατικού κουνουπιού «τίγρης» βρίσκεται στο … κόκκινο.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, και άλλοι ειδικοί του Οργανισμού σε προχθεσινή ημερίδα με αντικείμενο επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας, η ΚΥΑ είναι στα νομικά τμήματα των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για να «πέσουν» οι υπογραφές. Μπορεί αυτή η περίοδος να μην είναι συνδεδεμένη με τσιμπήματα κουνουπιών και μετάδοση ασθενειών από αυτά, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν εκπέμψει sos για κουνούπια … παντός καιρού αφού εντοπίζονται και τον χειμώνα. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ και τα συναρμόδια Υπουργεία οχυρώνουν τη χώρα ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού, μιας και οι θερμοκρασίες όσο πάνε και ανεβαίνουν με σημαντική επίπτωση σε ό,τι αφορά στις μεταδιδόμενες μέσω των κουνουπιών ασθένειες.
Βασιζόμενος σε διεθνή δεδομένα, ο ΕΟΔΥ, με ενίσχυση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, έχει καταρτίσει και υλοποιεί διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επέκταση του δικτύου παγίδων παρακολούθησης των κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και πρωτόκολλα και αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η επιτήρηση αυτή έχει στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων για τη χώρα μας ειδών κουνουπιών, καθώς και την παρακολούθηση των πληθυσμών των ειδών με υγειονομική σημασία. Τα δεδομένα αυτά θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κουνουπιών, για τη στοχευμένη και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.
ygeiamou.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice