Τέλος δεν έχουν οι υγειονομικοί κίνδυνοι που μας περικυκλώνουν σε αυτό το καλοκαίρι της αβεβαιότητας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χτυπά καμπάνα κινδύνου, με το γενικό διευθυντή να υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει καθόλου χώρος για εφησυχασμό σε ό,τι αφορά τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ειδικά για την Ευρώπη καθώς στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει μία έκθεση με τα κρούσματα που επικαιροποιείται κάθε βδομάδα και στην έκθεση της 23ης Ιουνίου τα κρούσματα είχαν ήδη φτάσει τα 3413 σε 50 χώρες με τον γενικό διευθυντή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας να τονίζει ότι διαρκώς καταγράφονται νέα περιστατικά σε χώρες που έως τώρα δεν είχαν καθόλου διασπορά και πως αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.Σε ποσοστό 90% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα αφορούν άντρες ηλικίας 27 έως 40 ετών.
Η στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απέναντι σε αυτή την υγειονομική απειλή είναι το testing με ειδικές μοριακές εξετάσεις και ο αυτοπεριορισμός. Η νόσος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, χρειάζεται απομόνωση για περίπου τρεις εβδομάδες καθώς στο διάστημα αυτό το άτομο εξακολουθεί να είναι μεταδοτικό και στην Ελλάδα έχουν ήδη καταγραφεί επτά κρούσματα καθώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση του γενικού κανόνα που θέλει τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων να εξαπλώνεται παντού.
Ήδη εντός των συνόρων έχει καταγραφεί και το πρώτο κρούσμα που δεν σχετίζεται με ιστορικό ταξιδιού δηλαδή το πρώτο «ορφανό» κρούσμα που σημαίνει ότι υπάρχει μετάδοση μέσα στην κοινότητα.
Την ίδια ώρα βέβαια η Γηραιά Ήπειρος είναι αυτή που υφίσταται και το μεγαλύτερο βάρος από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού οπότε γενικά η Ευρώπη βρίσκεται αυτή την εποχή στο μάτι ενός καλοκαιρινού κυκλώνα. Αυτή την εποχή εκατομμύρια Eυρωπαίοι ταξιδεύουν και εκτός του κινδύνου από την αυξημένη κινητικότητα και τους αναμενόμενους συγχρωτισμούς έχουν να αντιμετωπίσουν και τον πρόσθετο συγχρωτισμό μαζί με τεράστιες δόσεις ταλαιπωρίας από τις πρωτόγνωρες κατάστασης που βλέπουμε να ξετυλίγονται σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια λόγω του μεγάλου προβλήματος που προέκυψε από την έλλειψη προσωπικού, τις απεργίες εργαζομένων και από το γεγονός ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που τα τελευταία πανδημικά χρόνια δούλευαν σε αυτόν τον επαγγελματικό τομέα άλλαξαν δουλειά μην αντέχοντας την απραξία και την ανεργία λόγω της COVID-19.
Η πατρίδα μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη εξακολουθεί να παραμένει μία χώρα χαμηλού κινδύνου για τη διασπορά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Βέβαια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός γιατί στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουμε εκδηλώσεις όπως είναι οι συναυλίες που μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος σε έναν συγκεκριμένο ανοιχτό χώρο και ο ένας είναι δίπλα στον άλλον.
Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας αν δούμε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ειδικά τα δερματικά εξανθήματα ώστε να γίνει η κατάλληλη μοριακή εξέταση, να καταγραφεί το κρούσμα και να μπει ο ασθενής σε απομόνωση.
Η Ευρώπη έχει παραλάβει τις πρώτες περίπου 110.000 δόσεις εμβολίου τρίτης γενιάς για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων με στόχο να προσφέρει μικρές παρτίδες δόσεων στις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Στην Ελλάδα, με τα επτά κρούσματα δεν υπάρχει κάποιος κόκκινος συναγερμός υπάρχει όμως επαγρύπνηση και είναι ξεκάθαρο ότι διάγουμε ένα καλοκαίρι υψηλής αβεβαιότητας όχι μόνο για την ενέργεια, τα καύσιμα, το κόστος της ζωής των τροφίμων, των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων αλλά για παλιούς και νέους κινδύνους.
Επιπλέον, έχουμε πάνω μας βαριά και τη σκιά του κορονοϊού που δεν λέει να μας ξεχάσει, με την κορύφωση του καλοκαιρινού κύματος να αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και τα νοσοκομεία να ετοιμάζονται για να μην «πιαστούν στη χαλάρωση της θερινής ραστώνης» ανοίγοντας περισσότερα κρεβάτια για Covid ασθενείς.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι το καλοκαίρι το σύστημα υγείας γίνεται πιο αργοκίνητο λόγω αδειών και μετακινήσεων των υγειονομικών. Υπάρχουν γιατροί που πάνε στα νησιά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τουρισμού και σε συνδυασμό με τις άδειες του προσωπικού, το ανθρώπινο δυναμικό λιγοστεύει. Κι αυτό που μένει στις επάλξεις, είναι πολύ κουρασμένο μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας.
liberal.gr/
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μάλιστα, το είπε αυτό ο ΠΟΥ, με τον αρχιβρωμιάρη τον Τέντρος, μια επιχείρηση ποι βγάζει τρισεκατομμύρια από τις πανδημίες με ψεύτικους ιούς, σε πιστέψαμε ρε!!!