Διαφημίσεις

Ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία είναι έτοιμος να οργανώσει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με τρένα επειγόντως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδοσιακά εξάγει το σιτάρι της με πλοία.

«Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές σιτηρών της οποίας καλύπτουν το 11% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της στο έλαιο από ηλιοτρόπιο αντιστοιχεί σε ποσοστό 55%», όπως ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προκειμένου να αποτρέψουμε μία παγκόσμια διατροφική κρίση και να διασώσουμε τις ουκρανικές εξαγωγές, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να οργανώσουν επειγόντως τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τρένα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Σιτάρι: Επικίνδυνη μείωση αποθεμάτων στην Ελλάδα

Διαταραχές στον εφοδιασμό και της ελληνικής αγοράς με σιτάρι προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, γεγονός, που, με τη σειρά του, θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου, προκαλούν οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.
Εναλλακτικοί δυνητικοί προμηθευτές

Στη δεκάδα των κορυφαίων εξαγωγέων σίτου περιλαμβάνονται ακόμα οι ΗΠΑ (2η θέση), ο Καναδάς (3η θέση), η Γαλλία (4η), ενώ στη δεύτερη πεντάδα βρίσκουμε την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Γερμανία, το Καζακστάν και την Πολωνία.

Στην επόμενη δεκάδα υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για την κάλυψη ενδεχόμενων ελλείψεων, όπως π.χ. η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία κ.ά., μολονότι ανάλογα προβλήματα με εμάς θα έχουν και τα υπόλοιπα κράτη.
Η ελληνική παραγωγή

Σκληρό σιτάρι: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αναφορικά με το ελληνικό σκληρό σιτάρι, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2019 τόσο οι εκτάσεις, όσο και η παραγωγή παρουσίασαν έντονα πτωτικές τάσεις (από 4 εκατ. στρέμματα σε 2,95 εκατ., και από 1,47 εκατ. τόνους σε 0,77 εκατ. αντίστοιχα).
Πάντως, η εγχώρια παραγωγή υπερκαλύπτει την εγχώρια κατανάλωση, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο του προϊόντος είναι θετικό. Σημαντική είναι η παρουσία της συμβολαιακής γεωργίας μεγάλων εταιρειών στην παραγωγή του σκληρού σιταριού.
Μαλακό σιτάρι: Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2019, τόσο η καλλιεργήσιμη έκταση μαλακού σίτου, όσο και η παραγωγή του παρουσιάζουν έντονα πτωτικές τάσεις (μείωση κατά 29,5% και 55,3%, αντίστοιχα). Παρότι η κατανάλωση του προϊόντος εμφάνισε μικρή αύξηση, η εγχώρια παραγωγή καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση σε ποσοστά χαμηλότερα του 50%, ενώ οι εισαγωγές υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξαγωγές.

Ελπίζουν σε άμεση εξομάλυνση της κατάστασης

Η ανησυχία στις τάξεις των ελληνικών μύλων είναι εμφανής, με τις επιχειρήσεις να τηρούν τη δεδομένη στιγμή μια στάση αναμονής, ελπίζοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα εξομαλυνθεί εντός βραχυπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα και δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν άλλες επιλογές προμήθειας της πρώτης ύλης.

Παράγοντες της αγοράς πάντως κάνουν λόγο για επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων σιταριού στους μύλους της χώρας μας, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αλευριού ήδη αγγίζουν το 80%. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών, αν και υπογραμμίζεται ότι δεν αναμένεται τελικά να παρουσιαστεί πρόβλημα επάρκειας στη χώρα μας, αφού και παραγωγός είναι και εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι.
Η εξάρτηση και οι κινήσεις των εισηγμένων

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες, το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε πέρυσι η Μύλοι Λούλη προήλθε από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από τη Ρωσία. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις χώρες αυτές, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι έχει εναλλακτικές λύσεις για προμήθειες σιτηρών.

Η Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος κατά την προηγούμενη διετία προέβη σε αγορές σίτου προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021, αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5%. Στην παρούσα φάση, η εταιρεία προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου -στις οποίες έχει πρόσβαση- με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την, κατά το δυνατόν, συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

Τέλος, στο 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών ανήλθε το 2021 το ποσοστό της αξίας των αγορών της Μύλοι Κεπενού σε πρώτες ύλες (σιτηρά) από την Ουκρανία και την Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών.

el.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

5 σχόλια στο “Επικίνδυνη μείωση στα αποθέματα σιταριού στην Ελλάδα – Φόβοι για παγκόσμια διατροφική κρίση”
  1. ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΣΕ ΕΕ?? ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.
    ΤΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ? ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ?
    ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΦΑΙ, Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΔΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΕ ΔΩΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΑΦΙ.
    ΦΕΤΟΣ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΟΥΝ ΒΑΜΠΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΣΙΤΑΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΜΑΛΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ.

  2. Μετά την υγειονομική κρίση, οι άρχοντες του κόσμου τούτου, σχεδίασαν και εκτελούν την ενεργειακή και επιστιτιστική κρίση.
    Για να έρθει το Great Reset πρέπει ο παλαιός κόσμος να καταστραφεί εντελώς. Ordo ab hao που λένε και οι μασώνοι.
    Όμως εκεί που οργώνει ο πονηρός, σπέρνει ο Θεός. Ο πλανήτης θα καθαρίσει από την βρωμιά, αλλά με φωτιά, λόγω της αμετανοησίας μας.
    Ο Γ’ΠΠ δεν θα γίνει για παιδαγωγία, αλλά για ξεκαθάρισμα.

  3. τα “πρόσ-φάτα” στοιχεία είναι 2011-2019,,, εδώ και 3 χρόνια δηλαδή στοιχεία γιοκ.. και ενώ η ελληνική παραγωγή υπερκαλύπτει την ελληνική αγορά μήπως το θέμα δεν είναι το ψωμί/ψωμάκι;; είναι και όλα τα μαγαζιά/μαγαζάκια που πωλούν απο τυρόπιτες μέχρι πίτσες κτλ… θα κλείσουν και αυτά, γιατί ο εισερχόμενος τουρισμός δεν θα καλυφθεί.. breakfast
    καφέ σε πλαστικό, τυρόπιτα/κρουασάν 33ευρώ;;
    χαχαχαχαχα

  4. Η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση είναι τεχνητή σαν την “υγειονομική”.Είναι κομβικής σημασίας το ζήτημα του σίτου και γενικότερα της τροφής και για την επιβίωση αλλά και για την ελευθερία,καθότι όποιος ελέγχει την τροφή και το νερό έχει τους πάντες στο έλεος του.Η προσωπική και συλλογική (σε εθνικό επίπεδο) αυτάρκεια είναι η μόνη λύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek